asseco Aimtec murr

Ekologická hybridní elektrárna

V německém Gaildorfu byl zahájen unikátní projekt - výstavba kombinované větrné a přečerpávací vodní elektrárny. Systém má odstranit nevýhody současných problémů s nepravidelnou výrobou větrných turbín pomocí systému podobného přečerpávací vodní elektrárně.

 
Pilotní projekt společnosti Naturspeicher nazvaný Naturstromspeicher, na který firma získala grant v hodnotě 7,15 mil. eur od německého Ministerstva životního prostředí, v sobě kombinuje užitečné stránky obou řešení a snaží se eliminovat jejich nevýhody. Těmito problémovými faktory jsou v případě větrných elektráren nepravidelnost dodávky elektrické energie, u  přečerpávacích vodních elektráren je nevýhodou zase kromě vysokých investičních nákladů nutnost poměrně rozsáhlého zásahu do krajiny. Kombinace obou řešení by však mohla tyto nevýhody v přijatelné míře potlačit.
Základní součástí systému jsou modulární větrné turbíny o výkonu 3,4 MW a přečerpávací nádrže vodní elektrárny s turbínami. Větrná část se od klasických větrných turbín liší jen v základech, kde jsou umístěny integrované zásobníky vody, které slouží jako horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny. Uvnitř stožáru větrné turbína je tzv. aktivní nádrž a vně pasivní nádrž. V nižší poloze, s výškovým rozdílem 150 až 350 m, je pak umístěna rovněž modulární elektronicky řízená strojovna s vodní turbínou a dolní nádrž. Horní nádrže se strojovnou propojuje polyethylenové potrubí. Výkon vodní elektrárny může být 16, 24 nebo 32 MW.
Součástí první elektrárny tohoto typu, jejíž výstavba nyní probíhá v Gaildorfu, bude čtveřice velkých větrných turbíny s průměrem rotoru 132 m. Ty by podle předpokladů tvůrců projektu měly ročně vyrábět celkem 10 GWh elektrické energie. V údolí s nadmořskou výškou o 200 m nižší se bude nacházet strojovna vodní elektrárny o výkonu 16 MW. O tom, zda a jak se projekt osvědčí, se budeme moci přesvědčit za dva roky - větrné turbíny budou dokončeny během příštího roku, spuštění celé elektrárny do provozu je pak plánováno na konec roku 2018.
 
Publikováno: 23. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1810 článek mě zaujal 384
Zaujal Vás tento článek?
Ano