asseco Aimtec murr

Výkonnost destiček z PCD

Hliníkové plochy hlavy válců i bloku motoru musí být naprosto hladké kvůli dosedu těsnění hlavy válců. Výrobci automobilů proto hledají způsoby dokončovacího obrábění, které budou mít stabilní a dobře definované výsledky s vysokou produktivitou a dlouhou životností nástroje. Vstříc jim vyšla společnost Kennametal s novými čelními frézami KBMB.

 
Hliníkové slitiny používané v automobilovém průmyslu, např. slitiny 319 nebo A390, které jsou vhodné pro odlitky složitých tvarů, jako jsou např. bloky motorů, hlavy válců apod. mají vysoký obsah křemíku (20 - 30krát více) a jejich obrábění  připomíná obrábění materiálů s pískem. Aby bylo možno dosáhnout drsnosti Ra do 2 - 3 μm při životnosti nástroje mezi dvěma seřízeními 40 000 obrobků, přichází nová řada čelních fréz. Ta používá hliníkové tělo s jemným dělením s klínovým upnutím VBD (wedge-style) a seřiditelnými lůžky. Nabídka zahrnuje různé druhy břitových destiček z polykrystalického diamantu (PCD), od destiček s geometrií mini-tip pro lehké obrábění načisto až po "hladicí" destičky s geometrií wiper pro obrábění plnou plochou čela, standardní kazetové destičky a destičky 12,7 mm pro axiální hrubování a obrábění do rohu.
Frézy KBDM s robustným tělem pro výkonné obrábění jsou v Ø 63 až 200 mm, na zakázku pro obrábění velkých komponent jedním průchodem je možno připravit frézy až do Ø 550 mm. K dispozici jsou i varianty pro frézy s integrální stopkou, s upínáním HSK, pro otáčení doleva nebo destičky se speciální geometrií ostří a speciálními poloměry zaoblení špičky. KBDM frézy mají ale i jiné přednosti. Pro speciální AL slitiny automobilových výrobců firma vyvinula dvě sorty materiálů PCD s výbornými řeznými parametry: materiál KD1400 s malým diamantovým zrnem má dobré vlastnosti z hlediska tvorby třísky i opotřebení břitu, a materiál KD1425 s větším diamantovým zrnem disponuje větší odolností proti otěru a vysokým teplotám, vlastnosti tvorby třísky jsou o něco horší. Podle obráběného materiálu a tuhosti systému doporučuje výrobce počáteční řeznou rychlost 1000 m.min-1 a úběr na zub 0,01 mm. /ke/
 
Publikováno: 26. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1621 článek mě zaujal 365
Zaujal Vás tento článek?
Ano