asseco Aimtec murr

Traceabilita (dohledatelnost) dílů pro ABS pomocí datamatrix kódů z laseru

Bezpečnostní prvky aut jsou nejsledovanějším produktem v rámci kontroly výroby. Pokud jde o aktivní prvek bezpečnosti, pak musí být jeho identifikace už od surového hliníkového dílu z extruzní linky. Pro následné zpracování a výrobu ABS ventilového bloku je nutné zabezpečit hluboké značení do hliníkových profilů a strojní čtení dat z Datamatrix kódu. Dámy a pánové, Leonardo přichází s řešením.

 

Měděné a hliníkové díly špatně absorbují laserový paprsek, a tak je nutné ke značení použít vysoký výkon. V projektu značení datamatrix kódů do hliníkových profilů, které se následně obrábějí na součásti ABS brzdného systému aut, je použit velmi výkonný 100W vláknový laser Solaris e-SolarMark FL10. Ten díky svému výkonu dokáže vygravírovat potřebné značení několik desetin mm do hloubky, a to za méně než 3 sekundy. Vysoký výkon laseru se celý nespotřebuje na značení hliníkového dílu, ale dochází i k odrazům laserového paprsku. Pro laser jsou nebezpečné odrazy zpět do optiky laseru, kdy by zpětný výkon mohl poškodit laserové vlákno.
Z toho důvodu laser obsahuje optický izolátor, který ochrání laser. Odrazy výkonu laseru jsou nebezpečné i pro člověka, proto celé místo značení je uzavřeno v automatu. Ihned po vyznačení kódu probíhá kontrola čitelnosti datamatrix kódu pomocí kamerového systému. Je tak zabezpečena 100% kvalita produkce.

Benefity
- Velká životnost laserového zdroje, až 150 000 provozních hodin,
- Velký výkon laseru pro velmi rychlý proces výroby,
- Snadná ovladatelnost laseru.

Zaujalo vás dané řešení? Kontaktujte nás, vytvoříme Vám řešení na míru.

Leonardo technology s.r.o.
Ulička 37, 691 43 Hlohovec
e-mail: bubenicek@LT.cz  
www.LT.cz

 
Publikováno: 27. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1767 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano