asseco Aimtec murr

Technika v extrémních podmínkách

Společnost Linde Material Handling působí v Česku řadu let, značka je spjata převážně s výrobou manipulační techniky, od ručně vedených vozíků přes vysokozdvižné vozíky, retraky, automatizační a regálové systémy až po jejich financování a servis. Málo se ale ví, že česká pobočka Linde MH má ve svém portfoliu také techniku do těžkého terénu.

 

Protože bylo stále více požadavků od zákazníků na manipulační techniku vhodnou i pro nezpevněnou plochu, tzn. do terénu, byla od roku 2011 sjednána spolupráce se španělskou firmou AUSA, která se takovými stroji zabývá. Tato rodinná firma vyrábí kompaktní a užitkové stroje pro různá odvětví, od průmyslu, zemědělství až po stavebnictví. V jejím portfoliu se nachází ucelená řada terénních vysokozdvižných vozíků s pohonem všech kol nebo s připojitelnou zadní nápravou, která se připojí i za plného zatížení, a v nosnostech od 1,5 do 5 tun. Nyní jsou tyto stroje již v sortimentu společnosti Linde Material Handling Česká republika, včetně teleskopických manipulátorů AUSA Taurulift se zdvihem až do 5 m. Tyto robustní stroje jsou určeny do těžkého terénu, a tak snesou i hrubší zacházení. Jak terénní vysokozdvižné vozíky, tak i teleskopické manipulátory lze vybavit adaptéry podle potřeb zákazníka, např. sněhovou radlici, míchadlem na beton, zametadlem komunikací a jinými. Tak můžou tyto stroje poskytovat uživateli vysokou efektivitu při dané manipulaci. S výrobky firmy AUSA se můžeme setkat po celém světě, dodává totiž své výrobky do více než 80 zemí prostřednictvím přes 500 distributorů na 5 kontinentech. První stroj, který Linde Material Handling Česká republika převzalo od firmy AUSA, byl v roce 2011 čelní vozík.
„Vozíky značky AUSA, které česká pobočka společnosti Linde MH dodává a pronajímá, nám umožňují plnit náročné požadavky našich zákazníků na manipulaci s břemeny v terénu a na nezpevněných plochách,“ řekl Martin Petřík, vedoucí oddělení marketingu Linde Material Handling Česká republika.

Ukázka přímo v terénu
Pro názornou ukázku a demonstraci v těžkém terénu byl uspořádán tzv. Prezentační den v Hummer Centru v Horních Počernicích. Kdo Centrum nezná, tak jde o upravený terénní povrch pro off-roadovou jízdu, včetně bláta, vodních příkopů a strmého stoupání i klesání.
První jízdy na testovací trati ukázaly sílu terénních vysokozdvižných vozíků. Ty se od běžných vysokozdvižných vozíků liší jen svým určením do terénu. Jsou opatřeny velkými pneumatikami s vysokým vzorkem a s možností připojitelného pohonu zadních kol. Tak může řidič bez problémů zdolat rozbahněný terén i prudké stoupání.
Terénní vozíky AUSA do nosnosti 3,5 t pohání naftové motory Kubota disponující výkonem od 23 do 49 kW v závislosti na nosnosti stroje. Vozíky s nosností 5 tun pohání přeplňovaný naftový motor Deutz o výkonu 56 kW. Všechny tyto stroje jsou vybaveny hydrostatickým převodem hnací síly. Navíc mají k dispozici široký výběr volitelné výbavy.
V terénu se předvedly také teleskopické manipulátory, jejichž teleskopická ramena umožňují zakládat břemena až do 5metrové výšky. Stejně jako vysokozdvižné vozíky i teleskopické manipulátory díky čtyřkolovému pohonu zvládaly rozbahněný terén na výtečnou. K tomu samozřejmě pomáhá nejen dobrý podvozek, ale také vlastní ovládání strojů. Všechny ovládací prvky zdvihacího zařízení a pojezdu jsou totiž integrovány do jednoho pákového ovladače, takže se obsluha může plně koncentrovat na ovládání stroje bez nutnosti přehmatávat mezi pákami. Tento systém přispívá také k vyšší bezpečnosti a efektivitě práce.

O Linde MH ČR
Na českém trhu působí od roku 1990, ale historie se datuje od roku 1904. Od roku 2006 je součástí skupiny KION Group. Firma disponuje v ČR 14 prodejními a více než 20 servisními místy. Společnost Linde MH ČR je certifikována pro systém managementu dle EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004 a BS OHSAS 18001:2007.

 
Publikováno: 27. 1. 2017 | Počet zobrazení: 2047 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano