asseco Aimtec murr

Přenosné jaderné reaktory – kontroverzní hi-tech

Čína vyvíjí nejmenší jaderný reaktor na světě. Zařízení financované armádou může být užitečné pro civilní využití, jsou však obavy z instalace ve sporných lokalitách a ekologického rizika.

 
Podle listu South China Morning Post (SMPC), pracují čínští vědci intenzivně na vývoji přenosných jaderných akumulátorů, které by mohly být k dispozici do pěti let. Olovem chlazený reaktor označovaný také pojmem hedianbao (Che-tien-pao) by měl být schopen generovat asi 10 MW tepelného výkonu, a tím dostatek energie pro zásobování až 50 000 domácností, přičemž by mohl fungovat po celá desetiletí bez nutnosti doplňování paliva.
Informace listu SMPC charakterizovaly reaktor jako zařízení založené na konstrukci použité v 70. letech minulého století pro sovětské ponorky. Jen 6,1 m dlouhý a 2,6 m vysoký systém na bázi rychlých reaktorů je dostatečně malý, aby se vešel do standardního lodního kontejneru. Pekingský námořní expert Li Jie poukázal na to, že tato platforma by mohla poskytnout spolehlivé napájení pro majáky, odsolování mořské vody, záchranné operace a obranné zbraně v regionech odlehlých od běžné energetické infrastruktury. „Za normálních okolností musíme pro energetiku spalovat naftu nebo uhlí. S ohledem na velkou vzdálenost mezi ostrovy Nanša a pevninskou Čínou, měnicí se počasí a oceánské podmínky, by mohl být převoz paliva problematický, což je důvod, proč má velký význam rozvíjet platformu námořní jaderné energetiky," řekl. Právě možné využití těchto zařízení v problémových sporných regionech v Jihočínském moři však vzbuzuje obavy. Vědci poukazují i na možná ekologická rizika, kdy by se při poruše některého z takovýchto reaktorů např. při tsunami nebo extrémně bouřlivém počasí, mohl uniklý radioaktivní odpad šířit po celém světě prostřednictvím silných mořských proudů.
 
Publikováno: 27. 1. 2017 | Počet zobrazení: 2408 článek mě zaujal 456
Zaujal Vás tento článek?
Ano