asseco Aimtec murr

V ČR se představil NB-IoT

Na výroční konferenci IDC IoT Forum v Praze předvedla společnost Huawei ve spolupráci s Vodafone vůbec prvním demo test technologie NB-IoT v rámci Internetu věcí na českém trhu.

 

Kromě vysílače k němu obě společnosti připravily i speciálně upravené IoT moduly, které zabudovaly parkovací místa do 3D modelu města. Pomocí autíček na dálkové ovládání a s využitím webové aplikace pak účastníkům názorně předvedly, jak si bude v budoucnu možné najít, rezervovat a zaplatit místo na parkování právě díky této úzkofrekvenční technologii NB-IoT.
NB-IoT představuje evoluci stávající infrastruktury, umožní připojit miliony zařízení každodenního života do Internetu věcí. Na jejím vývoji se podíleli mezinárodní operátoři, dodavatelé modulů, IT řešení i výrobci koncových zařízení. Globálnímu rozšíření nahrává především její kompatibilita se standardy 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) i fakt, že k podpoře standardu NB-IoT se již přihlásilo více než dvacet největších světových mobilních operátorů. Ve společné globální síti Huawei a Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno už 41 mil. zařízení a téměř milión dalších přibývá každý měsíc. Spuštění NB-IoT bude mít zásadní dopad na jeho masivní rozvoj a rozšíření. K tomu je v této síti potřeba nasadit nový software i hardware. Společnosti pak budou na jaře 2017 připraveny na testování NB-IoT ve vybraných částech sítě. Mezi první země, které vyzkoušejí přednosti standardu LPWA v komerčním provozu, budou na začátku roku 2017 patřit Německo, Irsko, Nizozemí a Španělsko, k nimž koncem roku 2017 přibudou další země. Plné NB-IoT pokrytí by měla mít tato globální síť v roce 2020.

Technologie NB-IoT (NarrowBand - úzkofrekvenční internet věcí) využívá pásma pro mobilní komunikaci a je založena na standardech Low Power Wide Area (LPWA) a díky své nízké spotřebě a vysoké propustnosti se IoT může masivně rozšířit. Podporuje řešení jak v průmyslu (např. v energetice, automobilovém průmyslu, strojírenství, zemědělství, atd.), zdravotnictví a v projektech tzv. Smart Cities, tak i v oblasti běžného života (monitorování a zabezpečení domácností, vozidel, domácích mazlíčků atd.). Mezi největší výhody patří: výborná prostupnost signálu překážkami, provoz na licencovaném frekvenčním pásmu zajišťujícím spolehlivější a bezpečnější komunikaci, roaming, nízká spotřeba energie koncovými zařízeními a také jejich nízká cena.

 
Publikováno: 31. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1736 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano