asseco Aimtec murr

Diagnostika HIV na USB

Vědci z Imperial College London ve spolupráci s firmou DNA Electronics vytvořili zařízení, které detekuje množství HIV v krvi a vytváří signál, jenž lze číst pomocí počítače nebo kapesních přístrojů. Kompaktní testovací jednotky na USB by mohly pomoci HIV pacientům pro sledování jejich léčby nebo lékařům kontrolovat virus v odlehlých místech bez zázemí diagnostiky. Sledování množství viru ze vzorku krve pomůže lékaři zjistit, zda pacient přestal užívat své léky, nebo že dosavadní léčebný postup přestal fungovat.

 
USB flash disk je nejen velmi přesný, ale může nabídnout výsledky udávající úroveň HIV v době kratší než 30 minut. Během výzkumné fáze v reálu činila průměrná doba čekání na výsledky jen něco málo přes 20 minut. To je obrovské zlepšení z aktuální zhruba třítýdenní čekací doby, zejména vzhledem k tomu, že krevní vzorek musí být zaslán do laboratoře k analýze, přičemž tyto typy laboratoří v některých částech světa, kde je míra HIV nejvyšší, neexistují.
Systém poháněný čipem z mobilního telefonu potřebuje k analýze pouze malé množství krve. Je-li v něm detekován virus HIV, USB flash disk reaguje změnou v kyselosti, kterou zmíněný čip přeměňuje na elektrický signál, převedený následně do čtení v programu na dalším počítači nebo jiném elektronickém zařízením. V posledním kole pokusů bylo testováno téměř 1000 vzorků s přesností 95 %.
DNA Electronics již používá tento systém k vývoji metody pro zjišťování sepse a rezistence vůči antibiotikům, a doufá, že může být použit k testování hepatitidy a jiných virů.
 
Publikováno: 31. 1. 2017 | Počet zobrazení: 2193 článek mě zaujal 447
Zaujal Vás tento článek?
Ano