asseco Aimtec murr

Unikátní převodovka z Česka

Jak může vypadat úspěšná spolupráce akademické a výrobní sféry, dokládá společný projekt společnosti Wikov Gear a Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v rámci projektu podpořeného TA ČR v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA.

 

Společnost Wikov Gear se spojila s Výzkumným a zkušebním ústavem v Plzni a s výzkumným centrem Nové technologie při Západočeské univerzitě a výsledkem je konstrukce prototypu rychloběžné převodovky se segmentovými ložisky. Podpora ze strany Technologické agentury ČR (TA ČR) byla ve výši 9,8 mil. Kč.
Prvotním důvodem spolupráce byla potřeba vyhovět náročným požadavkům zákazníků, které Wikov dříve nemohl plnit. Odběratelé požadovali převodovku s tzv. segmentovými ložisky, protože Wikov nebyl schopen ji zajistit z tuzemských zdrojů, musel se obracet k nákupu do zahraničí. „K dostání byl přitom pouze univerzální výrobek, který nebylo možné upravit podle individuálních požadavků konkrétního projektu,“ říká Radovan Rašpl z Wikov Gear, hlavní řešitel projektu. Podpora TA ČR umožnila provést výzkum v rozsahu, který by bez ní nebyl možný. Největší novinkou převodovky jsou právě zmíněná segmentová naklápěcí ložiska. „Zjednodušeně řečeno, bez nich by byla převodovka schopná udělat např. 10 000 ot.min-1. S nimi se však dostane až na 35 000 otáček, což nás staví na vrchol současných ve světě známých technických možností,“ uvedl Radovan Rašpl, a doplňuje: „Podařilo se nám dostat se do segmentu vysoko výkonových aplikací, kde jsme předtím vůbec nebyli. Jako příklad mohu uvést např. převodovku do turbosoustrojí s výkonem 54 MW." Druhým výstupem projektu bylo navázání spolupráce s novými odběrateli, se kterými firma jedná o detailech dlouhodobé spolupráce. Podpora ze strany TA ČR tak má podle něj velký význam z hlediska pomoci realizovat projekt, který by nebyl jinak spuštěn v potřebném rozsahu.
Převodovka nachází využití např. při výrobě elektrické energie, kde funguje mezi plynovou nebo parní turbínou a generátorem. Turbína má obvykle 5000 a více otáček, zatímco generátor je potřeba točit na otáčky dané frekvencí sítě. Další využití je při výrobě stlačených plynů v chemičkách nebo rafinériích, kde je převodovka umístěna mezi motorem a kompresorem. Motor má 1500 otáček, kompresor však 10 000 nebo i více. „Výjimkou nejsou ani kompresory s 30 000 ot.min-1. Tyto aplikace jsou po technické stránce nejnáročnější a zahrnují velké množství výpočtů," řekl Radovan Rašpl, a dodal: „Krůček po krůčku se nám daří řešit stále náročnější úlohy a díky tomu získávat další kontrakty.“ /tacr/

 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 2055 článek mě zaujal 386
Zaujal Vás tento článek?
Ano