asseco Aimtec murr

Ne každý ERP systém je výrobní

Tvůrce ERP konceptu Lee Wylie, bývalý CIO společnosti Gartner, který působil i jako jeden z vysokých výrobních a inženýrských manažerů IBM a General Motors upozorňuje na úskalí, že ne každý cloudový ERP systém je výrobní cloudový ERP systém.

 

„Ne všechny v současné době vyvíjené ERP systémy jsou vyvíjeny na základě výrobního jádra, a to zejména právě ty usazené v cloudu. Někteří dodavatelé začínali s účetním software, další se systémy pro údržbu či správu lidských zdrojů, a spoléhali na to, že jejich řešení budou fungovat i ve výrobě, nebo jakémkoli jiném odvětví. Nebudou," varuje Lee Wylie.
Jak dále Lee Wylie upozorňuje, tyto výrobní odlehčené ERP systémy vytvářené v honbě za cloudem mají buď silně omezené funkčnosti nebo jsou to jen replikace předchozích ERP balíčků připravovaných pro určitý typ firmy. Nerespektují, že výrobci dnes vyžadují větší množství výrobních metod a služeb, které mají být podporovány.
Většinou je „E“ v názvu ERP chápáno tak, že reprezentuje pojem Enterprise, tzn. podnikový, ale jak zdůrazňuje Wylie, v původním konceptu bylo vnímáno jako „across the enterprise "tedy napříč celým podnikem, na rozdíl od lokálních aplikací používaných v izolovaných funkčních oblastech. Termín ERP je dnes přitom někdy aplikován na téměř jakoukoli firemní „byznys aplikaci“, a to i na ty, které jsou používány jen v jednom oddělení.

Jak na to? Aneb vše má pro a proti
Podniky, které implementují ERP mají podle Wylieho obvykle na výběr mezi jedním ze dvou základních přístupů:
Spolehnout se na jeden zvolený ERP systém, resp. balíček pro většinu aplikačních funkcí - to je přednostní přístup prodejců ERP: přidat do balíčku tolik aplikací, kolik je jen možné a pokusit se je prodat jako celek. Tento přístup má atraktivní teoretické výhody pro zákazníka. Všechny hlavní aplikace pocházejí z jednoho zdroje a jsou (aspoň teoreticky) interoperabilní, a nejlepší je, pokud fungují pod jedním uživatelským rozhraním, takže není nutné se učit několika různým.
Pro dodavatele - a to jak dodavatelé softwaru, tak firmy, která realizuje jeho implementaci  - jsou výhody tohoto přístupu obrovské: velký softwarový balík, velké peníze, velký proces implementace... Ale v realitě je často nemožné nahradit jednu aplikaci, aniž by bylo nutné nahradit všechno. A nahradit vše najednou je velmi bolestivý a nákladný proces.
Druhá varianta - „nejlepší z nabídky“ (best of breed) - v tomto případě je zájemcům o ERP nabízená „nejlepší možnost“ z menších balíčků pro spuštění podnikání s tím, že se postupně bude doplňovat podle potřeby. Existují dvě významné výhody tohoto přístupu. Za prvé: není třeba se spokojit s méně než optimálním řešením s cílem získat co nejlépe vyhovující software dostupný pro další aplikace. Za druhé: kombinovaný systém lze měnit postupně - např. nahrazení modulů zásob nevyžaduje, aby byl vyměněn také modul finanční aplikace.
Jsou tu však i úskalí. Hlavní nevýhodou tohoto přístupu je, že vyžaduje rozhraní mezi aplikacemi - a rozhraní jsou často "ďábelské nástroje". Komplexnost (rozuměno však spíše složitost) se přenáší z aplikací samotných ke skrytému spojení mezi nimi, přičemž „komplexností“ je míněn celý balík problémů. Ty je potřeba vyřešit, pokud má podnikový systém fungovat jako celek. Není nic snadnějšího, než podcenit jak složitá může být práce na propojení dvou opravdu hlubokých aplikací, bez ohledu na to, jak robustní a osvědčené mohou být samy o sobě.
Dnes se však nabízí ještě třetí cesta - hostovaný cloudový ERP systém. Tento způsob je zcela nový a podle všeho může být tím, co změní pravidla hry. Není to však samotné uložení dat i systému mimo rámec podniku, co znamená zásadní změnu, ale hlavně potenciál hostování více aplikací - některé rozsáhlé, jiné třeba drobné - ale na jediné interoperativní platformě, která má jednotné uživatelské rozhraní, konstatují specialisté firmy Rootstock.

 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 1779 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano