asseco Aimtec murr

Novinka z města perníku a Semtexu

I když jsou Pardubice obvykle známé díky proslulému perníku (a ve světě zase díky neméně proslulé trhavině ze Semtínské chemičky), pochází z tohoto východočeského města i zajímavá novinka pro plastikářský průmysl - hydraulický otevírač forem, který vyvinula tamní firma Boco.

 
Přestože na první pohled může areál nedaleko pardubického letiště působit dojmem nenápadné lokální firmy, zdání klame. Strojírenská firma Boco Pardubice machines se svým technologickým zázemím a rozsahem nabízených profesionálních služeb řadí k předním světovým firmám v oblasti plastikářského a gumárenského průmyslu. Jako jediná v ČR má např. k dispozici i americký konstrukční plastikářský modulovací software Virtual Extrusion Laboratory, umožňující řešit efektivně i velmi složité případy s minimálními náklady na vývoj nového či modernizace stávajícího produktu. Využívá ho k provádění profesionálních konstrukčních návrhů, analyzování a modelování kvalitativně a výkonově nejoptimálnějších designů a geometrií šneků, komor, nástrojů, plochých a spirálových hlav, trysek atd.
I když běžní lidé (zejména řidiči) asi nejlépe znají jeden z dalších produktů firmy -botičky na auta a motocykly používané policií, hlavní výrobní program tvoří zcela jiná zařízení: vytlačovací technologické extruzní linky, regranulační a recyklační extruzní linky na zpracování plastových materiálů a vytlačovací extrudery pro plastikářský průmysl. Jednou z posledních plastikářských novinek z portfolila firmy je výkonný hydraulický otevírač forem pro vstřikolisy.
Zařízení se skládá z pevného ocelového rámu, na kterém jsou umístěny dvě posuvné desky poháněné pomocí dvojic hydraulických válců. Hydraulické válce provádějí otevírání a uzavírání, přičemž se pohyblivé montážní desky pohybují v přesných lineárních vedeních. Zdrojem tlakového oleje je samostatně stojící hydraulický agregát vybavený dvojicí čerpadel. Regulace rychlosti pohybu obou desek je zajištěna pomocí frekvenčního měniče a proporciálních ventilů umístěných na hydraulickém agregátu. Agregát je také vybaven samostatným okruhem pro ovládání jader formy. Po otevření formy je možné pracovat uvnitř formy, pracovní prostor chrání bezpečnostní rohože, takže formu není možné uzavřít, pokud se nějaká osoba nachází mezi jejími polovinami. Z důvodu bezpečnosti je celá stolice umístěna v ochranném oplocení a přístup k ní je možný pouze pomocí dveří chráněných elektrickým zámkem.
Podle výrobce je hydraulický otevírač forem vhodný pro lisovny plastů, kde chybí výrobní kapacity a dochází tak k časté výměně vstřikovacích forem, a všude tam, kde je potřeba realizovat servis na formách, jako např. konzervace, čištění, drobné opravy apod. Toto zařízení výrazně zkracuje čas potřebný na změnu verze formy: v modelovém případu byl např. zkrácen čas výměny formy z 30 na 20 min a v závislosti na počtu obsluhovaných vstřikovacích lisů tak zařízení umožňuje denně ušetřit až několik hodin kapacit výroby.
 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 1797 článek mě zaujal 398
Zaujal Vás tento článek?
Ano