asseco Aimtec murr

Technické zázraky i šílenosti v metropoli hazardu

Z tisíců novinek a inovací, které se představily na letošním ročníku CES, aby demonstrovaly, kam až se opět posunuly hranice technologickým možností, těžko představit všechny, natož přehled všeho zajímavého, co bylo letos v Las Vegas k vidění. Takže aspoň ve stručnosti výběr toho nejpozoruhodnějšího.

 

Prakticky každý z nedávných ročníků CESu byl ve znamení určitého typu produktů. Ať už to byly 3D a 4K televize, nositelná elektronika (wearables) či drony a virtuální realita, které dominovaly posledním rokům. Typickým trendem je i zvyšující se aktivita automobilek, které CES využívají k prezentaci svých konceptů a technologií, jako jsou autonomní vozy, bezdrátově propojená a vzájemně komunikující vozidla (connected cars) apod. - podrobněji se o tomto fenoménu dočtete na následujících stránkách. Co tedy přinesl poslední CES?
Wi-Fi Alliance představila nový standard wifi - novou specifikaci bezdrátové sítě s označením Wi-Fi Certified TimeSync, která mj. pomůže nástupu internetu věcí. Umožňuje navzájem propojit zařízení přes wifi se sub-mikrosekundovou synchronizací a zajistit dokonalou souhru audia, videa i dat.
Brýle a další zařízení pro virtuální realitu, které loni vystavovali výrobci těchto zařízení, se letos vrátily v ještě dokonalejší podobě. Zajímavou novinku představil Asus se svým smartphonem Zenfone AR, který v sobě jako první na světě díky podpoře technologií Daydream, resp. Google Tango kombinuje virtuální a rozšířenou realitu. Technologii Tango (rozšířená realita - místo brýlí využívá kameru a displeje mobilu, do zobrazení reálného světa dokáže umístit virtuální objekty) využívá i Lenovo Phab 2 Pro.

Posily pro počítače i další věci
Možnosti virtuální reality ovšem závisí na výkonu počítačů a ten by měly zajistit mj. nové procesory, které již avizovali jejich hlavní výrobci jak Intel (kromě čipů Kaby Lake i první 10nm procesory Cannon Lake, již 8. generaci čipů Core), tak jeho rival AMD, který letos hodlá uvést zcela novou generaci čipů s označením ZEN - procesory Ryzen (byť je na CESu ještě nepředváděl). Intel představil také Compute Card - minipočítač 95 x 55 x 5 mm s USB a HDMI konektory, umožňující připojit různá zařízení na síť chytré domácnosti. Ten by se měl stát jádrem pro upgradovatelné systémy budoucnosti, místo nové televize či jiného zařízení by se v nich jednoduše vyměnila tato karta za verzi s nejnovějším HW a softwarem.
Na své si přišli i vyznavači výkonných počítačů - Lenovo např. prezentovalo svůj nový herní počítač IdeaCentre Y910 typu „all-in-one“ s 27“ displejem s Quad HD rozlišením, grafickou kartou Nvida GeForce GTX 1080 od Nvidia a procesoru Intel Core i7. Zajímavá byla i novinka v podobě kovové tyčinky s názvem AirBar. Technologie fungující na bázi světla učiní z běžného notebookového displeje dotekový, stačí zařízení umístit pod AirBar a připojit USB konektorem.
Jedním ze stěžejních hitů letošního ročníku byl ale notebook se třemi displeji. Prototyp takovéhoto zařízení s názvem Valerie vystavovala firma Razer. Ve složeném stavu se „supernotebook“ neliší od těch běžných, jiné je to ovšem, když se vyklopí kromě klasického displeje i dvě další (lze je vysunout samostatně podle potřeby) 17,3“ obrazovky. Každý z displejů má rozlišení 4K. Výkonný procesor i7 a grafická karta Nvidia GTX 1080 dává sestavě dostatek výkonu i pro aplikace z oblasti virtuální reality. Firma zvažovala, zda třídisplejový notebook vůbec půjde do sériové výroby, a tak se někteří z masy zájemců o tuto novinku rozhodli preventivně pojistit: dva z prototypů Valerie byly ještě před koncem veletrhu ukradeny, takže výrobce vypsal tučnou odměnu na informace, které by je pomohly získat zpět.

Evergreen: televize a mobily
Mobilní telefony jsou na CESu už nedílnou kategorií, i když mají o měsíc později svou ústřední show - MWC v Barceloně. Ale některé novinky se představují už i na CESu jako např. smartphone H2 čínské firmy Changhong, vybavený jako první svého druhu materiálovým IR SCiO spektrometrem, umožňujícím určit složení zkoumané látky nebo předmětu, nebo např. čerstvost potravin.
Ani letos nemohly samozřejmě chybět televize. Co ale vymyslet, když snad všechno zásadní už tu bylo? Technologie OLED, prostorové 3D zobrazení, vysoké rozlišení - naposled už 4K, osminásobek Full HD… Třeba ještě extrémnější 8K rozlišení (v OLED provedení jej představila firmy Samsung, nebo Dell u svého monitoru), nebo televizi tenkou asi jako tři na sebe přiložené platební karty, kterou předvedla společnost LG. Její TV s označením W7 je jen 2,57 mm silná a na zeď se upevňuje pomocí magnetů. Záhadu, jak do tak tenkého displeje výrobce dostal nejrůznější potřebnou elektroniku pro audio apod., pomůže rozluštit separátní bezdrátově přes bluetooth připojený soundbar obsahující „zbytek“ televize s příslušným hardwarem. Displej plní pouze zobrazovací funkci - samozřejmě ve špičkovém 4K rozlišení.
Pokud jde o zobrazovací schopnosti, za pozornost stojí minimálně ještě jeden produkt: nová kamera firmy Canon s citlivostí přes hodnotu ISO 4 000 000. V praxi to znamená, že toto zařízení určené pro profesionály, dokáže natáčet i v úplné tmě bez pomoci speciálních zařízení jako jsou např. noktovizory využívající zbytkového světla nebo infračervené spektrum.

„Chytré“ cokoli jen chcete…
Na CESu se objevily tradičně i skutečné bizarnosti, dokumentující, že trend tzv. inteligentních „smart“ zařízení všeho druhu už pro některé výrobce hraničí téměř s posedlostí. Inteligentní postel, která se automaticky přizpůsobuje profilu spáče, monitoruje jeho polohu a zdravotní parametry, a když senzory zachytí počátek chrápání, postel automaticky změní pozici spáče, je ještě OK. Chytré zubní kartáčky s dentálním asistentem také snad nebudou ještě úplně mimo, nicméně u vlasových kartáčů s wifi a bluetooth (projekt francouzských frem Withings a Kérastase) lze už mít o zakomponování umělé inteligence pro správné učesání určité pochybnosti - výstřední, ale ještě pořád v normě. Příkladem toho, co už je spíše za hranou, může být „síťová“ toaleta Neorest 750H s možností začlenění do infrastruktury chytré domácnosti, kterou vystavovala americká pobočka japonské firmy Toto. Na rozdíl od běžných zařízení určených pro situace „kam i císařpán chodil pěšky“ její vyhřívané sedátko provede masáž pro lepší prokrvení, integrovaný bidet hygienickou očistu a inteligentní záchod mezitím proměří a zkontroluje řadu tělesných parametrů - výsledky zobrazí na displeji mobilu či tabletu. Samozřejmě je určitě můžete sdílet i na facebooku...

 
Publikováno: 27. 2. 2017 | Počet zobrazení: 1735 článek mě zaujal 368
Zaujal Vás tento článek?
Ano