asseco Aimtec murr

Volkswagen Crafter - řemeslník pro každý den

Jeho vývoj byl podřízen potřebám a požadavkům rozmanitých skupin uživatelů. Na první pohled je patrné, že přebírá designérský styl a nespornou kvalitu od svého malého bratra, šesté generace modelu Transporter. S celkovou hmotností až 5,5 t, větším objemem nákladového prostoru až 18,4 m3 a vysokým počtem variant poháněcího ústrojí a karosářských verzí nabízí nepřeberná praktická řešení pro plnění přepravních úkolů v nejrůznějších oborech.

 
S novým Crafterem jsem měl možnost se poprvé skamarádit na konci listopadu u pobřeží a v okolních horách jihošpanělského města Almería. Vyzkoušel jsem ho za volantem i jako spolujezdec v několika variantách z mnoha možných. Navíc jsme zažili i praktickou demonstraci srovnání poslední generace s těmi předešlými, pokrok je po všech stránkách skutečně výrazný.
Vyznačuje se zcela nově vyvinutým podvozkem s elektromechanickým posilovačem řízení, spolehlivými motory pro užitková vozidla s nižší spotřebou paliva pro dálkovou přepravu i městský provoz, promyšlenými řešeními pro manipulaci s nákladem, konstrukčními detaily pro výrobce nástaveb, ergonomickým pracovištěm řidiče a velkým počtem asistenčních systémů.
Nový Crafter je jako skříňový vůz a Kombi k dispozici v různých délkách - 5986 a 6836 mm nebo v případě skříňové verze také 7391 mm, ve výškách - 2355, 2590 mm nebo ve skříňové verzi také 2798 mm. Nabídka zahrnuje podvozky s jednoduchou nebo dvojitou kabinou o různé délce, bez nástavby i s nástavbou, jako je např. valníková, skříňová nebo sklápěcí. Nakládání je mimořádně snadné díky posuvným dveřím s velkou šířkou vstupního otvoru a zadním dveřím, nabízeným na přání s úhlem otevření až 270°. Chytrá řešení poskytuje pro zajištění nákladu. Na přání můžete mít třeba upevňovací kolejnice integrované do bočních stěn, dělicí stěny, stropu a podlahy.
Ve všech variantách vyzkoušených vozů jsem velmi ocenil optimalizovanou ergonomii pracoviště řidiče. Velký skok oproti minulosti je markantně patrný. Na přání si můžete třeba objednat i ergonomické odpružené sedadlo s pečetí AGR (Akce zdravá záda), nastavitelnou bederní opěrkou a masážní funkcí ve třech různých variantách. Nový Crafter je sériově vybaven mimo jiné elektrickým ovládáním oken, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním, praktickými, ergonomicky řešenými odkládacími prostory pro mobilní telefon, laptop, tablet, metr, pracovní rukavice a mnoho dalších předmětů.
Motory byly koncipovány speciálně s ohledem na náročné provozní podmínky užitkových vozidel, a to na krátké i dlouhé vzdálenosti. Všechny splňují emisní normu EU6 a disponují systémem start/stop. Celkově tak mohla být spotřeba paliva snížena v průměru o 15 %. Speciálně pro nový Crafter vyvinutý motor 2,0 TDI je nabízen ve čtyřech různých výkonových stupních, 75, 90 a 103 kW nebo i ve verzi TDI BiTurbo s výkonem 130 kW. V závislosti na variantě jsou motory kombinovány s pohonem předních, zadních nebo všech kol 4MOTION. U všech druhů pohonu lze vybírat mezi mechanickou a automatickou převodovkou. Zcela nově vyvinutý a pečlivě nastavený podvozek disponuje komfortní přední nápravou se vzpěrami McPherson a pěti různými variantami tuhé zadní nápravy s parabolickými pružinami, které mají v závislosti na variantě progresivní charakteristiku. Elektromechanický posilovač řízení nalézá poprvé v tomto segmentu uplatnění tak, aby zaručil optimální ovladatelnost, obratnost a bezpečné chování vozu při jakémkoli zatížení.
Další zvýšení komfortu a bezpečnosti nabízejí asistenční systémy. Patří mezi ně třeba asistenti pro jízdu v jízdním pruhu, parkovací a pro manévrování s přívěsem. Nabídku na přání rozšiřují adaptivní tempomat, systém pro nouzové brzdění, automatické ovládání dálkových světlometů, sériově dodávané jsou multikolizní brzda, asistent pro jízdu v bočním větru, rozpoznávání únavy řidiče, apod. Pasivní bezpečnostní systémy jsou v Crafteru doplněny např. zadní kamerou, asistentem pro sledování vozidel přijíždějících ze stran při couvání a speciálně vyvinutým senzorovým systémem pro ochranu bočních stěn.
Suma sumárum. V závislosti na modelu jsou na výběr tři délky karoserie. K tomu připočítejme až tři různé výšky střechy u verzí s uzavřenou karoserií. V závislosti na vybraném modelu si tak můžete podle svých potřeb nakonfigurovat Craftera zcela individuálně podle konkrétních požadavků, stačí vybrat vhodnou kombinaci motoru, převodovky, druhu pohonu, délky karoserie a výšky střechy. Předprodej byl zahájen na konci loňského roku.
 
Publikováno: 27. 2. 2017 | Počet zobrazení: 2039 článek mě zaujal 426
Zaujal Vás tento článek?
Ano