asseco Aimtec murr

Paliva dostanou nové označení

Od poloviny letošního roku by mělo začít platit sjednocené značení motorových paliv v EU. Nová evropská norma EN16942, která vešla v platnost koncem loňského roku, zavádí toto značení napříč celé EU. Řidiči se tak u čerpacích stanic setkají s novým jednotným značením benzinu a nafty.

 
Jak uvedl Václav Loula, šéf stálé komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), nyní se čeká na schválení české normy a s novými symboly bychom se mohli postupně setkávat ve druhé polovině roku 2017 a v roce 2018.
Princip nového značení paliv je jednoduchý: Každý typ paliva bude charakterizován určitým geometrickým obrazcem a písmenem. Pro benzínová paliva to bude kruh, dieselová charakterizuje čtverec a plynná paliva pak nakloněný čtverec postavený na vrcholu. Písmena uvnitř obrazce označují typ paliva a číslo uvádějící maximální procentuální podíl biosložky, případně označení typu plynu (např. CNG nebo LPG). Pro benzínová paliva bude použito písmeno E, pro naftu písmeno B. Dnešní Natural 95 tak bude značen jako E5 a nafta B7. Na trh ale budou přicházet další typy paliv s vyšším podílem biosložky, takže se bude objevovat E10, E85, B10, B30 i B100. Neznamená to ale, že by zmizely stávající názvy paliv, což by mohlo mnohé řidiče zmást, a že např. normované označení E5 nahradí stávající Natural nebo že se pod pojmenování B7 ukryje nafta či diesel. Norma totiž nezakazuje jakékoliv další komerční označení a motoristé by se tak naopak s novým značení měli lépe zorientovat v přibývajících palivech s různým podílem bioložky, i v různém pojmenování paliv v zahraničí.
Čerpací stanice se již na chystanou změnu připravují. Značení symboly E5 nebo E10, B7, CNG, H2, LPG bude v souladu se stejným označením na víčkách palivových hrdel nádrží vozidel,“ konstatuje Mikuláš Duda, mluvčí Unipetrolu. Značení se objeví jak u výdejních stojanů čerpacích stanic, tak i u nádrží nových automobilů. V případě, že bude např. od výrobce vozu pod víčkem nádrže uvedeno označení B30, bude motorista vědět, že napříč Evropou můžete do vozu natankovat jakoukoliv naftu označenou B30 nebo B s nižším číslem bez ohledu na marketingový název příslušného paliva od jeho dodavatele.
 
Publikováno: 27. 2. 2017 | Počet zobrazení: 3385 článek mě zaujal 526
Zaujal Vás tento článek?
Ano