asseco Aimtec murr

Haas slibuje vlnu nových produktových inovací

Evropské zastoupení Haas Automation připravuje pro letošní rok vydání řady zajímavých produktových novinek navržených tak, jak zdůrazňuje výrobce, aby byla zpřístupněna í obráběcím dílnám vysoce kvalitní a pokročilá řešení pro obrábění. Jejich uvedení na trh lze očekávat už v nadcházejících měsících.

 

K uvedeným novým produktům patří např. minifrézka EDU - školní provedení. Je určená výhradně pro vzdělávací potřeby škol, které firma podporuje řadou vzdělávacích programů a projektů. Edukační verze stroje je sestavena ze stejných, vysoce kvalitních komponentů, jako standardní minifréza, ale je k dispozici pouze pro školy za výrazně zvýhodněnou cenu. Jde o ideální učební nástroj, protože umožňuje studentům průmyslových škol pracovat na stroji používaném ve skutečných obráběcích dílnách. Ve standardní výbavě má např. řídicí systém Haas nové generace (NGC), kužel vřetena ISO 40 a vektorový pohon vřetena se 4000 ot.min-1.

Novinky v soustružení…
Začátkem letošního roku budou dále představeny také soustruhy Big Bore s malým půdorysem - modely ST-15Y a ST-15SY. Oba stroje mají větší tyčovou kapacitu, větší čelo vřetena, větší sklíčidlo a výkonnější vřeteno než předchozí model ST-10, ale při zachování stejně kompaktního půdorysu. Stroj ST-15Y přidává pojezd osy Y v délce 101 mm (±51 mm od osy) a ve standardní výbavě má poháněné nástroje s 6000 ot.min-1 a servopohon osy C. Model ST-15SY nabízí protivřeteno s 6000 ot.min-1 a sklíčidlem 125 mm.
Novinky připravila firma rovněž v segmentu komplexních CNC soustružnických center s osou Y, kde se na trhu již brzy objeví nový, volitelný 12stanicový revolver BMT65. Stroj akceptuje standardní poháněné nástroje a nabízí možnost polovičního indexování pro zvýšení kapacity až na 24 nástrojů. Nástrojové operace budou mnohem rychlejší a přesnější s jednoduchým, pevným systémem uchycení, jež využívá polohovací kolíky bez nutnosti značení v nástrojovém držáku. Haas se také chystá odhalit soustruh CL-1 pro obrábění součástí s Ø 25 mm ve velkých objemech. Soustruh CL-1 má ve výbavě 8stanicový revolver, pneumatický podavač tyčí, vřeteno 6000 ot.min-1, plnou osu C a oběžný průměr 125 mm. Produktivitu stroje dále zvyšuje nový, automatický podavač odlitků. Uživatelé mohou do stroje předem vložit odlitky a pracovat v delších, bezobslužných cyklech.

…i v pěti osách
Pokud jde o nejnovější řešení ze světa prizmatického obrábění, je kladen největší důraz na výrobu součástí pomocí obrábění v pěti osách. Již brzy bude představeno 5osé univerzální obráběcí centrum UMC-750P, které, jak napovídá písmeno „P“ v  označení stroje, bylo navrženo pro portování (obrábění otvorů v hlavách válců) a profilování. Vertikální obráběcí centrum s kuželem ISO 40 nabízí pojezdy v délce 762 x 508 x 508 mm a unikátní uspořádání otočných os: otočná deska byla nahrazena pevným stolem, na němž je namontován otočný stůl HRT210 s podpěrou A-rámu.
Sortiment otočných stolů se brzy rozroste o nový dvouosý model TRT70, který poskytuje rychlosti indexování 410 stupňů/s na ose sklápění a 620 stupňů/s na ose otáčení k zajištění krátkých dob cyklu.
Co se týká horizontálních obráběcích center, uživatelé mohou očekávat velké věci s příchodem 5osého HMC Haas EC-1600ZT-5AX. To nabídne převodovou hlavu s kuželem ISO 50, vektorový pohon 22,4 kW, vřeteno 7500 ot.min-1, integrovanou čtyřosou desku, 5osý stůl HRT310, bezdrátové sondování, dynamické nastavení nulových bodů obrobku a řízení středového bodu nástroje.
Poslední novinkou v sortimentu značky Haas z oblasti 5osých inovací je profilovací frézka portálového typu GR-712-5AX. Je vybavena vřetenem s 18 000 ot.min-1, které je vhodné pro obrábění kompozitních materiálů, desek forem, pěnových materiálů a hliníku.  /bm/

 
Publikováno: 27. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1689 článek mě zaujal 370
Zaujal Vás tento článek?
Ano