asseco Aimtec murr

Inovační ofenzíva u Mazaku

Značka Yamazaki Mazak představila koncem ledna pod označením W-200Y+GL-100 nejnovější verzi svého velkokapacitního soustruhu řady Multiplex, jež patří k osvědčeným „tahounům“ tohoto japonského výrobce.

 

Produkce prvních strojů této řady byla zahájena před téměř 30 lety. Aktuálně nejmodernější zástupce W-200Series v řadě Multiplex W-200Y+GL-100 nabízí skokovou změnu ve výkonu. Je to díky kombinaci dvou horizontálně protilehlých vřeten, která mohou být současně obsluhována jejich vlastní 12stanicovou věží s 5000 ot.min-1 a vrtací funkcí Smooth Mill Drill. Velmi rychlý portálový zakladač nabízí maximální produktivitu (tato robotická jednotka GL-100 je nabízena jako volitelná výbava s 20% snížením času zakládání/vykládání). Stroj disponuje kapacitou pro soustružení tyčí o Ø 65 mm a průměru na otočení 320 mm.
Díky inovativní konstrukci klínového lože je zvýšená tuhost a zlepšený odvod třísky a chladiva. Komfort obsluhy stroje zvyšuje řada prvků jako např. velké okno s výhledem do pracovního prostoru, nový ovládací panel, pohybující se ve svislém i vodorovném směru, či malá vzdálenost od předního krytu po středovou linii vřetena.
Řízení SmoothG, kterým je Multiplex  řady W-200 vybaven, nabízí kratší dobu cyklu a zvýšení přesnosti. Dotyková obrazovka, podobná jako u smartphonu nebo tabletu, umožňuje snadné dialogové programování pro obrábění různých povrchů. Spolu s řadou funkcí pro jemné doladění zajišťuje snadnou konfiguraci parametrů stroje pro různé materiály obrobků a aplikační požadavky. Řízení CNC je také vybaveno řadou inteligentních obráběcích funkcí, včetně: tzv. inteligentního tepelného krytu, variabilního zrychlení ovládání, vyhlazování rohů a chytrou podporou údržby.

Novinky z Nového světa
Na jarním veletrhu PMT 2017 v USA představí Mazak další ze svých novinek reprezentující cenově dostupná přesná obráběcí řešení - např. nové modely strojů Quick Turn Primos 100, Quick Turn Universal (QTU) 200MSY a VC-500A5X, každý s různou úrovní řídicího CNC systému a schopností snadno zpracovávat široké palety dílů.
Kompaktní soustružnické centrum Quick Turn Primos 100 vyžaduje pouze 1,4 x 1,25 m podlahové plochy, přesto disponuje vysokou produktivitou. Vřeteno o výkonu 9 kW s 5000 ot.min-1 a 6" upínacím pouzdrem jsou nedílnou součástí konstrukce vřetena/motoru, která minimalizuje vibrace při obrábění. Funkční výbava zahrnuje i vysokorychlostní vřeteno umožňující rychlou akceleraci nebo zpomalení a vysoký krouticí moment při nízkých otáčkách pro zpracování tvrdých materiálů. Horní bubnová věžička pro 8 nástrojů navíc nabízí vysokorychlostní, nezdvihové indexování. Centrum může být doplněno portálovým robotem GL01 pro systém podávání částí. Je vybaven 10paletovým pracovním zásobníkem a dvěma paralelními tříčelisťovými uchopovači pro díly o Ø až 7,5 cm a délky 6,5 cm. Kompaktní konstrukce s rychlými rychlostmi 4572 ot.min-1 v ose B a 3556 ot.min-1 u osy A činí robota GL01 mimořádně účinným při vysokorychlostní manipulaci při výrobě malých dílů.
Víceúlohový stroj QTU 200MSY přináší optimální účinnost, přesnost a hodnotu pro výrobu malých částí ve velkých objemech. Je osazen hlavním 15kW vřetenem s 6000 ot.min-1 a druhým vřetenem se stejnými otáčkami, ale o polovičním výkonu pro kompletní provádění operací (Done in One). Integrovaný vřeteník vřetena/motoru nabízí bezkonkurenční přesnost v aplikacích vysokorychlostního obrábění. AC motor vřeteníku s variabilní rychlostí pohonu umožňuje hladké zrychlování a zpomalování. Tyto stroje jsou vybaveny nejmodernější řídicí technikou Mazatrol SmoothC s novými a vylepšenými funkcemi zvyšujícími řezné schopnosti. Operátorům usnadňují vytvářet programy pro základní soustružení, frézování, vrtání a řezání závitů.

Levné vertikální 5osé obrábění
Ekonomicky výhodné řešení 5osého obrábění nabízí výrobce v podobě vertikálního obráběcího centra VC-500A / 5X. Je vybaveno otočným naklápěcím stolem pro přesné a nákladově efektivní zpracování malých složitých součástí. Stůl se naklápí v rozmezí +110° až -110° v ose B, otáčí o 360° v ose C, a může pojmout obrobky o hmotnosti až 200 kg. Centrum je dodáváno standardně s vysokovýkonným vřetenem CAT-40 s 12 000 ot.min-1, které disponuje výbornou schopnosti úběru u všech běžných materiálů, včetně oceli, hliníku a litiny. Kapacita 30nástrojového zásobníku nástrojů pomáhá zkrátit dobu instalace, umožňuje redundanci nástrojů a více bezobslužných nepřetržitých operací. /ma/

 
Publikováno: 27. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1631 článek mě zaujal 335
Zaujal Vás tento článek?
Ano