asseco Aimtec murr

Veletrhy s nejdelšími kořeny

Veletrhy s 850letou tradicí? Také jsme pohlíželi na prezentaci lipských veletrhů Intec a Z s ostražitou nedůvěrou, ale světe div se, něco na tom opravdu je. Lipsko, kde se budou obě akce od 7. do 10. března odehrávat, má skutečně historii týkající se významných evropských trhů datující se hluboko do středověku.

 
Už v roce 1165, kdy markrabě Otto propůjčil Lipsku městská a tržní práva, se v německém hanzovním městě scházeli kupci a zákazníci, aby uzavřeli své obchody. „Veletržní“ status pak potvrdil před více než půltisíciletím roku 1497 císař Maximilián I, který městu předal říšské tržní privilegium.
A stejně tak i dnes míří do Lipska obchodníci a profesionálové z průmyslové branže seznámit se s novinkami z různých oborů na mezinárodním veletrhu obráběcích strojů a automatizace výroby Intec, a mezinárodním subdodavatelském veletrhu dílů, komponentů, modulů a technologií s jednoduchým názvem „Z“, zastupujícím německý výraz Zuliefermesse neboli po našem - dodavatelský veletrh. Tyto akce, které se konají v lipském veletržním areálu společně od roku 2007, obsáhnou podle pořadatelů tradičně kompletní spektrum výrobní techniky pro zpracování kovů a subdodavatelský průmysl a představují největší průmyslovou přehlídku na východě Německa. Zhruba třetinu exponátů reprezentují obráběcí stroje (34 %), ca 28 % připadá na ostatní stroje, pětinu pak tvoří nástroje a přípravky. Třetina vystavovatelů, kteří se zúčastnili posledního, historicky nejúspěšnějšího ročníku 2015, byla ze zahraničí. Letos představí komplexní spektrum své nabídky na ploše 70 000 m2 kolem 1400 vystavovatelů - a mezi nimi i řada českých firem.
Ty patří ostatně v Lipsku k nejvýraznějším zahraničním účastem - na veletrhu Intec 2017 jsou Češi po Itálii, Nizozemí, Rakousku a Švýcarsku, nejsilněji zastoupenou vystavovatelskou zemí a také na Z 2017 mají po Německu nejsilnější účast právě Česko, Itálie a Polsko. Na společném stánku ČR se letos představí dvě desítky firem - zejména subdodavatelů pro automobilový průmysl a sléváren. Řada českých podniků se bude veletrhu Z 2017 účastnit vlastními stánky.

Výbava pro moderní průmysl
Na veletrhu Intec představí sektor obráběcích strojů řadu inovativních produktových novinek a optimalizací. Ke stěžejním tématům budou patřit obráběcí stroje (včetně jednoúčelových strojů a přípravků) přesné nástroje pro zpracování kovů, automatizační technika pro výrobu, ale i průmyslové subdodávky a služby. Účast již potvrdili přední výrobci z celého světa jako Yamazaki Mazak, DMG MORI, Trumpf, Hommel, Hermle, Schunk, Paul Horn, ISCAR, Emuge, Mapal či Ingersoll, Bosch Rexroth, Festo aj. Některé firmy jako např. španělská Nicolas Correa, korejská Hwacheon Machinery Europe, BLM SPA z Itálie nebo domácí SAMAG Saalfelder se odbornému publiku v Lipsku představí vůbec poprvé.
V nabídce vystavovatelů se pochopitelně odrážejí aspekty výrobní automatizace ve znamení Průmyslu 4.0. Firma Schunk např. představí elektricky řízenou lineární osu ELP v kvalitě pro Průmysl 4.0 a ultrakompaktní lineární modul s bezúdržbovým 24V přímým lineárním pohonem a nízkou náročností na uvedení do provozu. CytroPac firmy Bosch Rexroth dokazuje, s jak malým zástavbovým prostorem si vystačí moderní hydraulická řešení. Nový miniagregát snižuje pomocí regulace otáček v závislosti na momentální potřebě energetickou náročnost až o 80 %, zaznamenává všechny provozní stavy. S celou paletou aplikací v duchu Průmyslu 4.0 přichází také Festo - představí např. adaptivní podavače, softwarové nástroje pro montážní a manipulační procesy nebo intuitivní řízení.
Na paralelně konaném veletrhu Z budou k vidění mj. novinky z plastikářského průmyslu a vstřikování, a technologie snižující materiálovou náročnost.

Odborný program a tematické akce
Odborný doprovodný program pak nabídne možnosti pro získání informací a výměnu zkušeností v řadě témat významných pro budoucnost celé strojírenské branže. V prakticky orientovaném odborném programu budou na řadě konferencí, sympózií a workshopů probírána témata, která budou hrát v budoucnu v průmyslové výrobě rozhodující roli.
K těm stěžejním patří téma odlehčených konstrukcí, prolínající se napříč branží od obecného strojírenství přes technologii materiálů až po subdodávky v automobilovém průmyslu. Proto bude pojednáno v rámci zvláštní přehlídky s integrovaným odborným sympóziem „Inteligentní odlehčené konstrukce“, která bude probíhat po celou dobu konání veletrhu. Zabývat se bude mj. zpracováním kompozitních materiálů, multimateriálovým designem a kovovými odlehčenými konstrukcemi.  
„Naším odborným programem chceme návštěvníkům a vystavovatelům nabídnout k jejich veletržní účasti odbornou přidanou hodnotu a kontaktní platformu a představit aktuální stav vědeckých poznatků a konkrétních řešení k tématům, kterými se naše cílové skupiny v každodenní praxi zabývají,“ říká projektová ředitelka Kersten Bunke. Odborný rámcový program veletržního dua tak bude doplněn i dalšími akcemi. Tradici má již kongres „Zdrojově efektivní výroba“, který se v rámci těchto veletrhů bude konat již popáté. Pod heslem „Přidaná hodnota digitální továrny“ budou diskutovat 8. března experti z průmyslu, výzkumu a politiky o aktuálním vývoji na poli digitalizace výroby a dosaženém stavu pokroku v moderní průmyslové technice.
Na nové trendy reaguje technologické fórum „Aditivní výroba“, které je koncipováno a organizováno drážďanským Fraunhoferovým Institutem pro výrobní techniku a aplikovaný výzkum materiálů (IFAM). Fórum představí aplikace a potenciál nových výrobních postupů a oblastí použití, jako jsou např. hybridní výroba na bázi kovů, vybrané technologické postupy, jako tavení laserovým paprskem nebo elektronovým svazkem, laserové svařování či 3D sítotisk a další systémy - např. Binder Jetting, Fused Deposition Modeling a Ceramic Manufacturing na bázi litografie.
Výzkumné středisko pro umělé hmoty Kunststoff-Zentrum Leipzig pořádá spolu s partnery v první veletržní den workshop „Spojovací technika pro díly z umělých hmot a kovů“. Pro české vystavovatele a návštěvníky může být zajímavým bodem odborného programu (9. března) „Fórum tří zemí Sasko-Česko-Polsko“ zaměřené na účastníky ze strojírenství, automatizační techniky, propojených výrobních systémů a slévárenské techniky. /dk/
 
Publikováno: 27. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1708 článek mě zaujal 376
Zaujal Vás tento článek?
Ano