asseco Aimtec murr

Technologie pulzujícího proudu vzduchu šetří energie

V loňském roce představila společnost Parker inovativní pneumatický modul pro úsporu vzduchu HASV Air Saver Module pro ofukovací pistole používané v továrnách. Modul nedovolí pistoli výstup trvalého průtoku vzduchu, ale spíše pulzující průtok, čímž je možno snížit spotřebu vzduchu i elektrické energie až o 35 %.

 
Ofukovací pistole se využívají po celém světě ve strojírenských firmách, výrobních a montážních závodech. Prostě všude tam, kde je potřeba odstraňovat znečišťující látky, jako jsou prach, kovové třísky nebo kapaliny ze slepých nebo skrytých děr u opracovávaných dílů, jako jsou např. bloky motorů, tlakově lité komponenty apod. Obvykle ofukovací pistole používají technologii trvalého proudu vzduchu, která nepodporuje snížení spotřeby energie, proto společnost Parker vyvinula HASV, který generuje pulzní proud vzduchu a zároveň minimalizuje snížení tlaku v mimořádně krátké době vypnutí (30 ms), aby byla zachována stejná účinnost, jakou mají kontinuální ofukovací technologie.
Od roku 2015, kdy byl Air Saver zaveden do výroby, je nyní jednotka HASV nejnovějším přírůstkem do sortimentu těchto produktů pro úsporu vzduchu. Kromě toho, že jde o bezpečnou, snadno ovladatelnou a ekologicky šetrnou technologii, je tato kompaktní jednotka schopna generovat vysoký výkon. Přitom její použití v továrnách a výrobních závodech je velmi jednoduché, protože lze kdykoliv přejít z kontinuálního proudu vzduchu na pulzující. Při testování byly jednotky HASV nainstalovány na 50 ofukovacích pistolích ve výrobních linkách. Při tlaku 5 bar (0,5 MPa) a činnosti celkem 120 minut denně / 240 dnů v roce byla spočítána celková úspora odpovídající přibližně 149 000 Kč na ročním účtu za elektřinu. Dalšími výhodami bylo snížení provozní doby i hluku kompresorů a nižší náklady na jejich údržbu. Toho lze dosáhnout bez omezení tlaku na výstupu ofukovací pistole nebo snížení objemového průtoku. Frekvence pulsů je nastavitelná v rozmezí 5 až 15 Hz.
 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1720 článek mě zaujal 334
Zaujal Vás tento článek?
Ano