asseco Aimtec murr

Flexira přináší inovativní technologie rozvodů

Česká firma Flexira se zaměřuje na výzkum a vývoj hadic a potrubních systémů z nerezového vlnovce. Tento materiál mění zažitý pohled na rozvody médií v budovách. Jak říká Petr Pokorný, zakladatel firmy: Instalace rozvodů se zjednoduší a časově zkrátí a co je hlavní, několikanásobně se zvýší bezpečnost a trvanlivost rozvodů.

 

Před čtvrt stoletím přinesl Petr Pokorný na náš trh novou ohebnou plynovou hadici s bezpečnostním ochranným opláštěním. Společně s německým partnerem vybudoval firmu AZ Pokorny s výrobními halami. Jejich hadice a potrubí z nerezového vlnovce si postupně našly uživatele po celé Evropě.
Nová společnost Flexira se oproti mateřské společnosti AZ Pokorny zaměřuje na vývoj zcela nových řešení. „Je to pro nás logický krok vpřed od výroby přes obchod až k vývoji nových technologií,“ konstatuje Petr Pokorný. Vývoj inovativních produktů pod značkou Flexira vznikal poslední dva roky v zázemí firmy AZ Pokorny, od listopadu loňského roku je zcela pod hlavičkou značky Flexira.

Připojovací hadice z chirurgické oceli
Mezi první inovativní výrobky vývojového týmu patří vodovodní hadička Flexira vyrobená pouze z chirurgické oceli. Díky speciální technologii výroby je ohebná jako gumová hadice. Použitý materiál nerezový vlnovec a ocelové svary včetně speciálního ochranného opláštění z ní tvoří nejbezpečnější vodovodní hadičku na trhu. Chrání budovy před vytopením dvojnásobek jejich životnosti. „Vzhledem k tomu, že české pojišťovny evidují denně na 100 pojistných událostí spojených s vytopením, si tato rozměrem drobná, ale převratná novinka našla za necelý rok své místo v průmyslových podnicích, firmách, ale i v domácnostech,“ říká Tomáš Holeček z oddělení vývoje. Kromě vodovodních hadiček pro přípoje toalety, dřezu, myčky či pračky, firma vyvinula otočnou koncovku s tepelnou ochranou pro bezpečnou montáž a manipulaci s plynovou hadicí.

Univerzální vedení
Další novinkou z dílny Flexira je využití trubek z nerezového vlnovce pro rozvody vody, plynu a topení v budovách. Doposud topenáři používali především rovné kovové, měděné nebo plastové trubky. Díky vlastnostem nerezového vlnovce, který lze ohýbat do požadovaného tvaru pouze rukou, ale zároveň drží tvar, se instalatéři i investoři vyhnou riziku prasknutí trubky ve svářených či pájených spojích, které je nutné použít u neohebných materiálů. Zároveň se výrazně zkrátí čas montáže. Díky tomu jsou náklady např. na rozvody v mědi obdobné jako u použití několikanásobně bezpečnějšího a materiálově kvalitnějšího nerezového vlnovce. „Inovativním prvkem je také možnost spojení trubek z nerezového vlnovce O-kroužkovým systémem bez nutnosti použití nářadí, který lze zabudovat i do zdiva,“ doplňuje Tomáš Holeček. Univerzální rozměr trubky je zároveň vhodný pro vedení všech médií.

 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1660 článek mě zaujal 358
Zaujal Vás tento článek?
Ano