asseco Aimtec murr

Odolná novinka z laboratoří BASF

Pod označením Ultramid Advanced N představila společnost BASF nové portfolio polyftalamidů pro náročné součásti v auto- a elektroprůmyslu. Materiál má nabízet mimořádnou kombinaci vlastností: konstantní mechaniku až do 100 °C, odolnost vůči chemikáliím, nízkou nasákavost, tření a opotřebení.

 

Společnost BASF rozšířila svou řadu částečně aromatických polyamidů a uvedla na trh portfolio nových polyftalamidů (PPA) s názvem Ultramid Advanced N složené z prostých kompoundů a kompoundů vyztužených krátkými nebo dlouhými skleněnými vlákny a nabídkou samozhášecích stupňů. Svými parametry konstantní mechaniky až do 100 °C (teplota skelného přechodu: 125 °C), chemickou odolností a nízkou absorpcí vody i malým třením a opotřebením překračují vlastnosti konvenčních PPA plastů. Ultramid Advanced N umožňuje nabídnout krátké doby cyklů a široké možnosti zpracování.

Větší prostor pro inovace
Jak zdůrazňuje výrobce, novinka dává zákazníkům z různých průmyslových odvětvích větší svobodu pro inovace při vývoji technicky sofistikovaných spotřebních výrobků. S tímto materiálem jsou zákazníci schopni uspokojit požadavky na miniaturizaci, funkční integrace i volnosti designu a vyhovět nárokům na bezpečnostní parametry a energetickou účinnost - což jsou rozhodující faktory pro úspěch na trhu.
Použitím tohoto nového materiálu umožňuje navrhovat lehčí, menší a silnější plastové komponenty pro náročné prostředí, kde jiné materiály už dosahují svých limitů. Tyto speciální vlastnosti mohou být kombinovány a využity k vytváření jedinečných profilů produktů pro řešení různých aplikací. Je vhodný např. pro výrobu malých konektorů u spotřební elektroniky, může být použit u automobilových dílů a v konstrukčních částech v blízkosti motoru a převodovky nebo pro ozubená kola a jiné vysoce namáhané díly i součásti přicházející do kontaktu s horkými, agresivními médií a různými palivy. V důsledku své vysoké teploty tání (300 °C) nedochází k tepelné deformaci a díky nízké absorpci vody zachovává materiál výbornou rozměrovou stabilitu. Tím je vhodný i pro bezolovnaté pájení v rámci elektronického a elektrotechnického průmyslu, např. u sestav desek plošných spojů s použitím SMD technologie (zařízení pro povrchovou montáž). V testech v porovnání s PA6T vykazuje o polovinu nižší absorpci vody a vlhkost. Řada Ultramid Advanced N vyztužená 35 % skelných vláken absorbuje méně než 1 % vlhkosti až do nasycení.

Teplota není problém
Tuhost a pevnost nového polyftalamidu zůstávají stabilní až do vysoké teploty skelného přechodu 125 °C, s velmi nízkým dopadem vnějších vlivů, jako jsou např. změny vlhkosti. Ve srovnání s odpovídajícím stupněm PA66 (teplota skelného přechodu: 60 °C) má Ultramid Advanced N širší rozsah použití a vynikající mechaniku. Jeho elektrické vlastnosti jsou do značné míry nezávislé na obsahu vlhkosti při pokojové a vyšší teplotě, což je opět patrný rozdíl v porovnání s alifatickými polyamidy.
Ve zkouškách střídavého klimatu se samozhášecí stupeň varianty vyztužené 30 % skelných vláken ukázal být lepší než odpovídající tržní třída PPA, pokud jde o jeho tendence k migraci. Vykazuje i velmi dobré vlastnosti v parametrech zpomalování hoření (v testech UL94 získal hodnocení V-0 při 0,4 mm). Je vybaven zpomalovačem hoření, neobsahujícím halogen. Nabízí vynikající odolnost proti tečení, dobrou povrchovou úpravu a je značitelný laserem. Výrobce poukazuje rovněž na další výhodné vlastnosti nového materiálu, jako je mimořádná odolnost proti chemikáliím, zejména horkému oleji, chladicím kapalinám (jako Glysantin), proti chloridu vápenatému i topným olejům s vysokým obsahem metanolu. Jednotlivé stupně jsou vybaveny různými tepelnými stabilizátory připravenými na míru pro konkrétní požadavky automobilového, elektrotechnického a elektronického průmyslu.

 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1699 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano