asseco Aimtec murr

Plastové díly s integrovanými senzory

Výrobci zaznamenávají rostoucí trend nahrazovat mechanické páčky, tlačítka a přepínače v autech, u domácích spotřebičů a spotřební elektroniky senzorovým ovládáním. V reakci na tento trend, vyvinula společnost Leonhard Kurz plastové díly s integrovanou funkcí snímače, připravené pro sériovou výrobu.

 
Až dosud byly plastové díly převážně ručně vybavovány senzory využívajícími pro jejich upevnění drahou technologii OCA (Optically Clear Adhesives - opticky čirá lepidla). Integrace procesů, vyvinutých firmou Kurz, však umožňuje senzory, které mají být použity, osazovat na jejich pozice velmi rychle a hospodárně strojově a překonat tak nevýhody OCA technologie.
Snímače, včetně elektrického připojení, jsou trvale upevněny k součástem a jsou okamžitě funkční. Toho je dosaženo použitím senzorové fólie PolyTC vyvinuté firmou PolyIC, dceřinou firmou společnosti Kurz. Ve srovnání s ITO (indium tin oxide) fólií využívající kysličník india a cínu, obvykle používanou pro senzory, jsou fólie PolyTC s vysokým rozlišením řešeny formou metalické struktury na polyesterovém nosiči. Výhodou je, že kovové konstrukce na plastových podkladech jsou výrazně pružnější - senzory jsou proto do značné míry deformovatelné a mohou být tedy použity i pro zakřivené plochy.
Další výhodou PolyTC fólií je jejich vysoká transparentnost a vodivost. Tato vlastnost je činí ideálními pro uplatnění např. v kabinách vozidel, kde mohou být použity plasty s tloušťkou 2,5 a více milimetrů. Zatímco ITO filmy jsou při těchto tloušťkách již nepoužitelné, PolyTC filmy zůstávají spolehlivě funkční.
Vyvinuté systémy plastových dekoračních komponent jsou přizpůsobeny k použití senzorů. Lze kombinovat prakticky bez omezení dekorační prvky s funkcí snímačů. Pokud se používají kovové konstrukce, využívá výrobce tzv. NCVM (nevodivé vakuové metalizované) filmy, které nenarušují funkci kapacitního pole snímače. Pro plochy s mrtvým předním efektem byly vyvinuty průsvitné neprůhledné vzory, kdy je osvětlení neaktivní, ale umožňuje podsvítit ovládací panel, aby se stal viditelným po aktivaci senzoru. Pro vstřikované díly byl vyvinut kombinovaný proces, jenž umožňuje komponenty, které mají být zdobené či značené, vybavit v jedné výrobní operaci senzorovou fólií.
 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1559 článek mě zaujal 351
Zaujal Vás tento článek?
Ano