asseco Aimtec murr

Plastový Zeppelin nové éry

Z obřího hangáru poblíž města Suffield v americkém Ohiu se koncem loňského roku vydala oficiálně do provozu nejnovější vzducholoď firmy Goodyear, Wingfoot Two.

 
Svou první héliem plněnou vzducholoď určenou pro služby reklamy postavila společnost Goodyear v roce 1925 - nesla název Pilgrim (Poutník). Poslední a nejnovější ze vzdušné flotily Goodyearu je právě Wingfoot Two, označovaná také za jednu ze tří technologicky vyspělých vzducholodí. V následovnici předchozího sesterského stroje Wingfoot One pokřtěné v roce 2014 se uplatnila kromě špičkové avioniky řada pokročilých konstrukčních řešení a také materiálů - včetně plastických hmot.  
Wingfoot Two je větší, rychlejší a silnější než předchozí generace vzducholodí typu GZ 20A. Je více než 75 m dlouhá, táhne se téměř na délku fotbalového hřiště, a svou 58,5 m dlouhou předchůdkyni GZ 20A z roku 1972 překonává délkou o 15 m. Ta měla v nejširším místě průměr 15,2 m, u Wingfoot Two je to téměř 20 (19,75) m. Dokáže dosahovat „dálniční“ rychlosti až 117,5 km.h-1, což je více než o 32 km.h-1 více než u předchozích modelů.
Stroje se liší i po konstrukční stránce: GZ 20A neměla vnitřní rám, takže byla spíše de facto řiditelným balónem využívajícím plynem plněný obal z Dacronu a neoprénu, zatímco Wingfoot Two je s hliníkovou vnitřní konstrukcí s vazníky z uhlíkových vláken, potaženou obalem z polyuretanu, polyesteru a fólie Tedlar po technické stránce skutečný plnohodnotný Zeppelin model LZ N07-101. Oproti měkké nafukovací konstrukci používané u vzducholodí předchozí generace má „sportovní“ polotuhou kostru složenou z hliníku a karbonu. Obal naplněný 8425 m3 nehořlavého hélia dokáže zvednout do vzduchu o 317 kg více než předešlá vzducholoď ze 70. let minulého století.
Zatímco GZ 20A poháněla dvojice motorů o výkonu 156 kW a ve vzduchu vydržela 24 hodin, Wingfoot Two má tři 150kW motory a s rozšiřovací sadou může plout po nebi až 40 hodin. V gondole GZ 20A se mohlo usadit sedm lidí, konfigurovatelná gondola Wingfoot Two může pojmout až 12 cestujících plus dvoučlennou posádku.
 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1598 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano