asseco Aimtec murr

Wearables pro děti i seniory

Nositelná elektronika je sice většinou spojována s mladými vyznavači fitness, nejrůznějších sportovních aktivit a adrenalinových zážitků, ale nemenší služby prokáže i lidem na opačných koncích věkového spektra. Dětské hodinky, které telefonují, nebo speciální SOS přívěsky pro seniory mohou zjednodušit život nejen těmto skupinám uživatelů, ale především ušetřit nemálo starostí jejich blízkým.

 
Poskytovatel mobilní aplikace „Pomoc v nebezpečí“, společnost Safety Guard, představil novinku v podobě bezpečnostních SOS přívěsků a náramků s GPS lokalizací pro zajištění pomoci v nouzi. Tato zařízení mohou i zachránit život v případě zdravotních komplikací či přepadení.

Elektronika, která ví jak pomoci
SOS novinka je vhodná pro seniory či osoby se sníženou pohyblivostí. Stačí aby stiskli a podrželi nouzové tlačítko na přívěsku, čímž se zkontaktuje zkušený tým operátorů Monitorovacího centra. Tento tým speciálně školený na zásahy v nebezpečných situacích, zhodnotí stav, poradí a zároveň zprostředkuje pomoc příslušné složky. Ve stejnou chvíli upozornění dostanou pomocí SMS zprávy a emailem i blízké kontakty, které si uživatel v nastavení přívěsku zvolí a které může operátor informovat a koordinovat s nimi další postup. Funkce lokalizace pomocí GPS pomůže efektivně nasměrovat pomoc k místu události.
Zařízení však dokáže fungovat i automaticky, kdy nevyžaduje, aby jeho nositel musel stisknout tlačítko pro přivolání pomoci. Příkladem je situace, kdy člověk upadne doma a může být dokonce v bezvědomí - pády v koupelně patří mezi nejčastější úrazy u uživatelů ve vyšším věku. Vestavěný senzor automaticky detekuje pád, sám spustí poplach a díky vestavěné SIM kartě, mikrofonu a reproduktoru zprostředkuje kontakt s operátorem Monitorovacího centra, který je okamžitě upozorněn na krizovou situaci. Pokud osoba nereaguje a GPS a senzory signalizují, že se nepohybuje, je pravděpodobné, že může být v bezvědomí, a operátoři aktivují pomoc.
Ačkoli je celý systém bezdrátový a funguje v síti mobilního operátora, zařízení má vlastní SIM a baterii, takže ho lze používat samostatně, není potřeba pevná linka ani mobilní telefon. SOS přívěsek lze nosit stále při sobě, je voděodolný, lze jej tedy používat i ve sprše. Nabíjecí stanice umožňuje komfortní nabití, které vydrží přibližně tři dny, zařízení disponuje signalizaci slabé baterie.
Jde o placenou službu, která garantuje neustálou dostupnost, což je zásadní faktor ve srovnání s obdobnými bezplatnými variantami, které jsou sice rovněž k dispozici, avšak mohou být právě v kritické situaci nefunkční a kýženou pomoc tak neposkytnou. K investici do SOS přívěsku (ca 1500 Kč) je proto nutné počítat i se 400 Kč měsíčního poplatku za používání služby Monitorovacího centra. Výrobce nabízí první měsíc na vyzkoušení zdarma.

Pohlídat děti dokážou i hodinky
Firma TCL Communication uvedla na trh hodinky Alcatel Movietime Track & Talk Watch určené pro děti od 4 do 10 let. Ty umožňují na dálku určit pomocí GPS polohu dítěte, zavolat mu nebo zanechat hlasovou zprávu. Dítě zase může díky zabudovanému mikrofonu a reproduktoru kdykoli zavolat na některý z předvolených kontaktů, nebo v případě potřeby vyslat SOS signál.
Hodinky s intuitivním ovládáním lze propojit s jakýmkoli smartphonem se systémem Android a iOS (Apple). GPS lokátor během pár desítek vteřin s přesností na metry zaměří dítě jak ve venkovních prostorech, tak i uvnitř budov. Jakmile zjistí jeho polohu, odešlou hodinky signál do cloudové aplikace a ta do chytrého telefonu některého z rodičů, kteří se díky mobilní aplikaci Movietime dozvědí, kde se jejich potomek právě nachází.
Další předností hodinek obsahujících slot na nano SIM kartu je možnost nastavení tzv. bezpečné zóny a vymezit tak dítěti virtuální prostor, ve kterém se obyčejně pohybuje. Když jej opustí, vyšlou hodinky upozornění do mobilu rodiče, který pak může dítěti obratem zavolat či poslat hlasovou zprávu.
Komunikace ale funguje i opačně: dítěti lze do hodinek nastavit až 10 bezpečných telefonních čísel, která se aktivují pomocí jediného stisku tlačítka. To se může hodit třeba v situaci, kdy si s rodiči chce jen tak popovídat, ale i vyslat signál, že se děje něco neobvyklého. Dítko přitom ani nemusí umět číst - stačí, když zmáčkne na tři sekundy tlačítko a odešle tím hlasovou zprávu nebo SOS signál.
Díky stupni krytí IP65 hodinky bez problému odolají i prachu nebo stříkající vodě. Disponují i užitečnými funkcemi, jako je jednoduchý krokoměr nebo statistiky o pohybu dítěte. /re/
 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 2238 článek mě zaujal 376
Zaujal Vás tento článek?
Ano