asseco Aimtec murr

EMCA: vše je uvnitř!

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na svoji aplikaci, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

 

EMCA představuje integraci všeho potřebného přímo do tělesa pohonu. Obsahuje bezkartáčový stejnosměrný elektromotor s dlouhou životností, k němu ovládací silovou elektroniku, samozřejmě odměřování, kompletní ovladač motoru, brzdu k motoru a všechen potřebný software. Odměřování je absolutní, po vypnutí a případné manipulaci neztrácí informaci o skutečné poloze.
V paměti pohonu je dostatek místa na celkem 64 pohybů, které se vyvolávají kombinací ovládacích signálů. Tabulku s pohyby pomůže vyplnit software FCT, který je ke stažení zdarma.
Z vybavení vyplývá jasný závěr: kromě napájecího kabelu (24 V DC) a ovládacích signálů (pomocí jednoduchých vstupů a výstupů nebo např. po síti CANopen) se nebudete zabývat žádnou další instalací, ani ve Vašem rozvaděči nic dalšího nebude.
Veškerý obsah je kompletně chráněn (IP65), a tak se obrazně řečeno obsah Vašeho rozvaděče v případě EMCA přemístí přímo na stroj a uspoří Vám mnoho místa, spojů a kabeláže. Jednoduchost instalace a současně vysoká dynamika předurčuje pohony EMCA jak pro nastavování formátů různých strojů a zařízení, tak pro pohon malých, ale výkonných manipulátorů, např. Tripod frimy Festo. Největší úspory se projeví v instalaci - řízení i v interpolačním režimu zvládne například automat CPX-CEC ukrytý v modulární stavebnici instalačních terminálů CPX s krytím až IP65. Další výhodou je možnost přímého napojení do systému pro sběr dat prostřednictvím komunikačního modelu OPC-UA (server v CPX-CEC), který je schváleným standardem pro Průmysl 4.0. Data z Vaší aplikace se tak mohou hladce přenést například do SAPu a být přímo k dispozici pro další zpracování.

Pohony EMCA získaly hned dvě ceny za design:
reddot design award a if Product Design a jsou tak důkazem toho, že výrobky, které dobře pracují, mohou také dobře vypadat.
Pohony EMCA budou jednou z novinek, kterou si budete moci na vlastní oči prohlédnout na veletrhu Amper 2017 v Brně. Náš stánek naleznete v hale V, číslo 3.10 (více informací na www.festo.cz/amper).


K nejzajímavějším novinkám na veletrhu patří kromě EMCA také:
- Sady pro lisování pomocí servomotorů YJKP. Můžete kompletně osadit a oživit lisovací přípravky až do 17 000 N hotovou sestavou včetně rychlého a přesného sběru dat, aniž byste potřebovali pomoc odborníků. Obsahuje totiž nejen mechaniku a motor se všemi spojovacími díly, ale také integrovaný tenzometr, silovou elektroniku, vyhodnocovací systém a nastavení pouhým seřazením potřebných operací v internetovém prohlížeči do požadované sekvence. Informace viz www.festo.cz/YJKP.
- Nový obor v elektrických pohonech - OMS, tedy možnost objednat si kompletní sadu mechaniky, motoru, kabelů a ovladače motoru. K oživení servopohonu pak postačí prakticky jen vyplnit v internetovém prohlížeči tabulku s požadovanými pohyby. Pohon tak uvedete do provozu opět bez účasti specialistů a bez hlubokých znalostí technologie servomotorů. Informace viz www.festo.cz/OMS.
Přijďte se na Amper podívat, určitě získáte nové poznatky a informace, které Vám ve Vaší práci pomohou.

 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 2029 článek mě zaujal 358
Zaujal Vás tento článek?
Ano