asseco Aimtec murr

Česká ekonomika by měla letos růst, ale nebude to lehké

Průmysl, ale i české hospodářství celkově, čeká letos zřejmě složité období. Bude soupeřit řada vzájemně protichůdných faktorů, včetně těžko odhadnutelných důsledků mezinárodního hospodářskopolitického vývoje (brexit, změny v americké politice po nástupu Trumpovy administrativy apod.). Domácí prognózy však vesměs optimisticky předpokládají mírný růst.

 
Zatímco Česká národní banka (ČNB) předpokládá za rok 2016 růst o 2,8 % a letos o 2,9 %, podle výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí a odhadů analytiků by měl tento rok růst české ekonomiky mírně zrychlit na 2,6 % z loňských 2,5 %. Zároveň by měla ještě více klesnout již tak extrémně nízká míra nezaměstnanosti, což by mělo být doprovázeno růstem platů a mezd. Inflace by měla rovněž růst a přiblížit se 2 %.
Zástupci českých firem podle průzkumu mezi zaměstnavatelskými svazy očekávají pokračování růstu české ekonomiky o 2,5 až 3,1 %. „Pro rok 2017 držíme predikci růstu HDP o 2,7 % zejména díky očekávanému oživení investiční aktivity, v níž doufáme i díky zlepšení čerpání fondů EU. Bohužel žádné další výraznější růstové faktory nevidíme," uvedl pro deník E15 ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu Bohuslav Čížek s tím, že ekonomiku bude naopak zřejmě brzdit několik dalších faktorů, jako nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, ukončení kurzového závazku ČNB a posilování koruny či slabý růst evropské i světové ekonomiky. Hospodářská komora počítá se zrychlením růstu ze 3,0 na 3,1 %. Míra nezaměstnanosti by pak podle metodiky šetření Českého statistického úřadu měla  klesnout ze 4,1 na 3,9 %. Průměrná míra inflace by měla stoupnout z 0,6 na 1,5 %, a firmy budou zvyšovat mzdy - podle prognózy Hospodářské komory přidají zaměstnancům nominálně 4,8 až 5 %.
Právě nízká míra nezaměstnanosti (spolu s minimální ochotou k mobilitě) je ale jedním z nejkritičtějších faktorů, na které firmy narážejí ve svých rozvojových záměrech. Nedostatek nejen kvalifikovaných zaměstnanců či specialistů určitých profesí, ale pracovníků obecně se začíná stávat noční můrou a hlavní bariérou růstu. Řada z nich už začíná pociťovat problémy s běžným zajištěním výroby a odbytu.
Pracovní trh ČR je s nezaměstnaností dosahující hodnoty 3,7 % rekordní v rámci EU, v Česku je prakticky plná zaměstnanost, a stav, kdy na jedno místo čekalo na úřadech práce několik uchazečů, se už obrátil v pravý opak. Situaci komplikuje zejména v příhraničních oblastech i to, že řada lidí dává přednost zaměstnání za hranicemi kvůli lepším mzdám a také pokles ekonomicky aktivního obyvatelstva ze 72 % před 10 lety na současných 66 %, na který poukázali při studiu příčin rekordní české zaměstnanosti rakouští analytici, což v praxi znamená, že lidí, kteří se ucházejí o pracovní místa je méně.
Příznivým faktorem může být pro český průmysl vývoj v sousedním Německu, na které je česká ekonomika silně navázána: Zatímco v roce 2015 činil růst 1,7 %, loni stoupl tamní hrubý domácí produkt o 1,9 %, tedy nejrychlejším tempem za posledních 5 let a mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,8 %. S tímto tempem počítala rovněž prognóza německé vlády, která však pro letošní rok předpokládá zpomalení růstu na 1,4 %. Je však nutno vzít v úvahu i pozadí těchto ekonomických statistik, za nimiž nestojí výkonnější průmyslová výroba: hospodářský růst v Německu je podle Reuters podporován rostoucí soukromou spotřebou a zvýšenými vládními výdaji na uprchlíky.
 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1758 článek mě zaujal 375
Zaujal Vás tento článek?
Ano