asseco Aimtec murr

I strojaři mají své dny…

Kdysi možná platilo o únoru pořekadlo „únor bílý pole sílí“, a i když se letos pole sněhové nadílky dočkala, na ověření jeho pravdivosti si budeme muset počkat do sklizně. To co je ale zřejmé už nyní, je sílící únorová aktivita strojařů v tomto počátečním období roku, kdy se doslova roztrhl pytel s nabídkou nejrůznějších prezentačních akcí.

 

Pokud by se v ČR slavil „Den strojírenství“, připadl by letos nepochybně na 22. února. Oficiálně ukazuje sice kalendář, že na toto datum slaví svůj svátek Petrové, ale diářové poznámky pod ním neomylně dokumentují, že právě tento den se odehrávají mj. i seminář zlínského výrobce obráběcích strojů Tajmac se společností Iscar, ve stejném termínu pozval své zákazníky do Sezimova Ústí na seminář Kovosvit MAS, a do Lysé nad Labem se sjeli účastníci dalšího semináře k firmě Misan, která den předtím slavnostně otevřela novou halu svého technologického centra. A aby toho nebylo málo, od deváté hodiny ranní představovala své nabídkové portfolio v Počernicích na svém workshopu firma Teximp. O pár dnů dříve stačila uspořádat DMG MORI „sólovou“ akci v německém Pfrontenu, o níž se dočtete na straně 12. Takže teď hezky popořadě.

Tajmac a Iscar  
Zlínský výrobce obráběcích strojů přepravil ještě před svými tradičními Zákaznickými dny, které se budou letos konat v polovině dubna, odborný technický seminář se společností Iscar,  jehož partnery byly rovněž firmy Blaser Swisslube a SolidVision. Akce, na jejímž uspořádání spojily své síly výrobci strojů a nástrojů společně s dodavateli chladicích kapalin a CAD/CAM systémů, se zúčastnila téměř stovka zákazníků zastupujících na čtyři desítky firem z oblasti strojního obrábění z celé ČR.
Po představení novinek pořadatelských firem a jejich partnerů, kteří v bloku přednášek představili své možnosti podpory procesů obrábění, následovala prezentace dílů zbraní obrobených nástroji Iscar v České zbrojovce v Uherském Brodě a ukázky výroby na strojích Tajmac ZPS. Účastníci akce si tak mohli prohlédnout nejen příklady zajímavé strojní výroby, ale také si konkrétní zbraně osobně prohlédnout a vyzkoušet jejich funkční mechanizmy. Praktické ukázky obrábění (silového, výkonového i tvarového frézování a také vrtání) se uskutečnily na strojích MCFV 1060 a MCFV 2080 (kromě ukázek vrtání se zde obráběla i mapa ČR k výročí 25 let firmy ISCAR ČR s.r.o. na českém trhu). Ukázka tvarového soustružení miniaturních dílů proběhla na stroji Manurhin K‘MX 732 EVO s podavačem tyčí IEMCA (zde se obráběla figurky šachovnice).

Dormer Pramet u Kovosvitu
Showroom společnosti Kovosvit MAS hostil 22. února seminář Nové technologické možnosti v praxi, pořádaný ve spolupráci s firmou Dormer Pramet. Po představení obou společností a jejich produktových novinek následovala série praktických ukázek. Soustružnické centrum Masturn 550i posloužilo pro ukázky technologie obrábění štíhlých hřídelí z těžkoobrobitelného materiálu, představení nových geometrií na šroubkem upínaných destičkách a porovnání technologických postupů. Na soustružnickém centru SP 430 byla předvedena demonstrace technologie obrábění nerezového materiálu novými karbidy T7335, T7325, T6310.
Na vertikálním obráběcím centru MCV 1000 5 AX byly ukázky porovnání technologií obrobení metodou HFC za užití rohových fréz s HF geometrií, klasickou monolitní frézou D12 a také monolitní frézou D8 s využitím technologie waveform. V závěrečné sekci se pak na 5osém vertikálním obráběcím centru MCU 700 představil sortiment nových fréz na VBD TNGX 10 v rámci praktické ukázky technologických možností nástrojů na ekonomické frézování do rohu.
Kromě toho si účastníci si mohli prohlédnout výstavku novinek Dormer Pramet a nástrojů pro segment železnic a také se seznámit s možnostmi software EdgeCAM společnosti Nexnet.

Misan a Tungaloy   
Společnost Misan připravila na 22. a 23. února dvoudenní odborný technický seminář na téma Inovativní technologie v praxi, jehož spolupořadatelem byl renomovaný japonský výrobce nástrojů, firma Tungaloy. Na semináři byly představeny a předváděny moderní technologie a trendy v třískovém obrábění, broušení a laserovém spékání práškových kovů (kovový 3D tisk). V úvodní části představil šéf firmy Misan Ondřej Svoboda celou škálu nabídky technologií a výhledy do budoucna, ale i praktické aplikace, doprovázené živými ukázkami v odpoledním bloku.
Na jeho prezentaci navázal Petr Galuška, ředitel společnosti Tungaloy Czech, zastupující na našem trhu japonského výrobce obráběcích nástrojů. Vzhledem k tématu semináře se prezentace zaměřila na pokrokové trendy a inovativní technologie. To je třeba případ řady nástrojů TunGSixDrill pro výrobu otvorů. Tento typ nástroje - vrtáky s destičkami se šesti břity - nabízí Tungaloy jako jediný výrobce a ohromný růst prodejů dokumentuje zájem o něj. Další z představených produktů byly soustružnické nože řady DoMiniTurn - oboustranné destičky pro obrábění malých nástrojů a nové stopkové frézy řady TunGForceRec s unikátním lůžkem destičky ve tvaru V a vyšším počtem destiček na tělese. Účastníky semináře zaujaly i inovace klasických kruhových destiček nástroji DoTwistBall (oválné destičky umožňující širší škálu aplikací a zkracující výrobní časy) a široká nabídka nástrojů v segmentu vysokoposuvových technologií. Nástroje byly představeny nejen v prezentaci a na videích, ale samozřejmě i v praktických ukázkách.
V oblasti třískového obrábění měli účastníci možnost mj. zhlédnout vysoce výkonné obrábění oceli na vodorovném obráběcím centru Okuma MA-600HII vybaveném vřetenem s upínacím rozhranním ISO50 a 1071 Nm disponibilního krouticího momentu. Rychlostní frézování, vrtání a závitování hliníkové slitiny bylo předváděno na svislém obráběcím centru Brother S1000X1. Z řady operací zmiňme např. synchronní závitování vnitřního závitu M8 otáčkami vřetene 6000 ot/min! Dokončovacím operacím patřilo samostatné stanoviště vybavené kvartetem strojů, které tvořily profilová CNC bruska, dvě přesné CNC brusky nakulato a stroj pro superfinišování povrchů do zrcadlového lesku. Ukázky kovového 3D tisku probíhaly na strojích Concept Laser dvou velikostí: M2 multilaser s paletou velikosti 250 x 250 mm a Mlab-R s paletou 90 x 90 mm. Kromě vlastního procesu spékání práškových kovů měli účastníci možnost vidět i kompletní sortiment periferií, které s touto inovativní technologií bezprostředně souvisejí (argonové hospodářství, prosévání prášků, tepelné zpracování hotových součástí, pískování povrchu, atd.). Aktuálnost a zajímavost předváděných technologií dokládají i vysoké počty účastníků po všechny  seminářové dny, jakož i detailní diskuze vedené na jednotlivých pracovištích.

Teximp a 3E Engineering  
Červená budova na okraji Prahy, kde sídlí společnost Teximp, byla 22. února dějištěm workshopu, na němž firma zastupující značky Haas, Nakamura, Tome, Matsuura a Tornos ve spolupráci se společností 3E Engineering, dodavatelem strojírenského software, představila možnosti těchto CNC obráběcích strojů. Prezentovány byly stroje DM-1, UMC-750SS, DT-1, VF-2, VF-2SS, ST-30Y (s podavačem tyčí) z portfolia Haas Automation, modely WT-100, WT-150, SuperNTY3, AS-200LMYS firmy Nakamura-Tome a Matsuura MAM-72. O jejich schopnostech se mohli návštěvníci přesvědčit v živých ukázkách progresivního hrubování a vysokorychlostního obrábění. Kromě setkání s dodavateli nástrojů, měřicí techniky a příslušenství strojů měli účastníci akce i možnost konzultací k čerpání dotací EU na pořízení těchto strojů a možnostem financování. /red/

Rozšířené technologické centrum Misan přivítalo první návštěvníky

S technologickým seminářem měla zároveň svou oficiální premiéru nejrozsáhlejší expozice v historii firmy Misan, protože den předtím otevřela společnost dodávající na český trh obráběcí stroje značky Okuma, Brother, Okamoto a zařízení pro aditivní výrobu německé firmy Concept Laser zbrusu novou halu (podrobnosti jsme přinesli v minulém vydání TechMagazínu). První partnerskou firmou, která mohla prakticky ocenit možnosti Technologického centra v inovované podobě byla společnost Tungaloy. „Je to již několik let, co jsme navázali spolupráci se společnosti Misan a věřím, že průběhem času se dostala na vysokou úroveň a spokojenost obou stran. Nové prostory Misanu asi nemají v oboru, kterým se firma zabývá, v Česku konkurenci. Mají možnost rozšiřovat své aktivity a to také úspěšně dělají“, říká Petr Galuška, šéf firmy Tungaloy Czech, a doplňuje: „I když by se mohlo zdát, že s nástupem nových technologií částečně firma opouští klasické třískové obrábění, není tomu tak. Okuma a Brother mají silný trend růstu a nové prostory umožní nabídnout zákazníkům vyšší stupeň služeb a technické podpory i pro brusky Okamoto. V neposlední řadě je aditivní výroba na zařízení ConceptLaser - to je trend a budoucnost nových technologií i společnosti Misan. Přesto si ale myslím, že třískové obrábění zůstane hlavní doménou."
Petr Galuška představil společnost Tungaloy jako celek a ukázal aplikace nových technologií a nástrojů ve vztahu k rozvoji Tungaloy Corporation a její proces přeměny v horizontu posledních 8 let. Tedy od doby, kdy se stala součástí IMC Group, International Metalworking Companies, jejíž součástí jsou další špičkoví výrobci obráběcích nástrojů, jako značky Iscar, Ingersol Cuttin Tools, Taegu-Tec aj. Aplikací nejnovějších technologií vznikl jeden z nejmodernějších závodů na výrobu nástrojů v Japonsku. „Vlastní vývoj a participace ve skupině IMC umožnily výrobu produktivních nástrojů, které nám otevírají dveře u zákazníků. Její široké portfolio dokumentuje i náš nový katalog rozšířený o 400 stránek, který bude distribuovaný zákazníkům v dubnu letošního roku," doplňuje Petr Galuška.

 
Publikováno: 2. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1878 článek mě zaujal 370
Zaujal Vás tento článek?
Ano