asseco Aimtec murr

Ve znamení inteligentní automatizace

Každoročně otevírá počátkem roku společnost DMG MORI brány svého výrobního závodu v bavorském Pfrontenu zákazníkům i novinářům, aby v showroomu i přímo v provozu představila novinky pro aktuální rok. Ani letošek (od 14. do 18. února) nebyl výjimkou. Měli jsme možnost se spolu s dalšími návštěvníky tradičního Open House podívat, co největší výrobce obráběcích strojů připravil pro letopočet s číslovkou 2017.

 

Vesměs se představilo naživo několik desítek high-tech strojů, včetně tří světových novinek - LASERTEC 75 Shape, 3. generace stroje DMU 50 a CLX 350 - stejně jako nejlepší výběr ze strojů pro výrobu forem či zařízení a aplikací pro letecký a kosmický průmysl a medicínské obory. Leitmotivem letošní akce bylo téma „Digitální továrna" a zapojení DMG MORI do trendu Průmyslu 4.0 jak z hlediska produktů, tak důsledné podpory zákazníkům v každém kroku procesu. V přehlídce CELOS® Factory byl představen kompletní procesní řetězec - od nápadu k hotovému výrobku i nová řešení pro automatizaci jako Robo2Go a flexibilní výrobní systém s lineárním paletovým nakladačem (LPP).

Koncepce pro náročné časy
Pro úvodní den Open House bylo připraveno i videokonferenční setkání s prezidentem firmy Dr. Masahiko Morim, který představil záběr firmy v kontextu současného strojírenského trhu a nastínil plány jejího dalšího rozvoje. Zdůraznil, že firma v rozpočtovém roce 2016 navzdory obtížným podmínkám na trhu dosáhla nového rekordního příjmu 2,369.9 mil. eur (předchozí rok to bylo 2,282.8 mil. eur), a přestože celosvětový trh obráběcích strojů zaznamenal 1,7% pokles, vzrostl společnosti objem zakázek o 4 %. Do budoucna hodlá firma nastavit směr charakterizovaný koncentrací na hlavní byznys: obchod s obráběcími stroji a službami a novou celosvětovou prodejní a servisní strukturu, zahrnující optimalizaci výrobních kapacit, což může znamenat i prodej společností, které netvoří součást hlavních obchodních operací.
Také letos čeká DMG MORI, stejně jako další výrobce obráběcích strojů zřejmě náročný rok, což bude vyžadovat optimální působení na jednotlivých trzích a vybalancování celosvětové prodejní a servisní struktury. Proto se od letošního roku firma v rámci koncepce „Global One Company" (což symbolizuje vyjádření pro integraci, inovaci a kvalitu) zaměří na jednotlivé trhy a jejich různorodé požadavky - DMG MORI Aktiengesselschaft bude řídit domácí trh v Německu, region EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) a indické a čínské trhy, zatímco DMG MORI Company Limited bude zodpovídat za domácí japonský trh, USA a zbývající regiony v Asii a Americe. Tato nová struktura by měla zajistit rychlé rozhodování, které bude vyhovovat specifickým trhům, zlepší efektivitu firmy a bude přínosem pro zákazníky.

Digitální továrna
Klíčem k branám digitálního podniku je možnost připojení do jeho systému a podpora digitální výroby. Stěžejním prvkem v digitalizačním konceptu DMG MORI je rozhraní CELOS® jako prostředek k využívání řady inteligentních aplikací na bázi softwarových řešení a digitálních produktů a služeb. Tímto rozhraním, které mj. zajišťuje i kompatibilitu s budoucností, jak zdůrazňuje výrobce, je už vybaven prakticky každý čtvrtý stroj z produkce firmy.
Vzhledem k neustálému rozvoji dalších na budoucnost zaměřených aplikací zajišťuje CELOS® bezproblémové zavedení softwarových řešení pro Průmysl 4.0. Například stavový analyzátor CELOS® Condition Analyzer monitoruje a zachycuje údaje o stavu obráběcího stroje. V kombinaci s různými senzorovými balíčky pro soustružení a frézování má uživatel sadu výkonných softwarových nástrojů pro monitoring stavu stroje, jeho výkonu i obráběcího procesu v reálném čase. Nabízí nové možnosti prediktivní údržby na základě vyhodnocování provozních dat. V praxi to znamená úsporu nákladů na údržbu a to, že uživatelé mají k dispozici účinný nástroj pro zamezení neplánovaných odstávek i zvýšení efektivity jejich výrobních systémů.

Automatizace v praxi: Robo2Go
Pod názvem Robo2Go byl představen mobilní automatizační systém pro soustruhy s maximálně jednoduchým programováním prostřednictvím CELOS® APP. Tento robotický vkládací a vykládací systém je ukázkou, jak bez komplikovaných přístupů řešit automatizaci, která patří mezi klíčové prvky továrny budoucnosti. Systém vyniká flexibilitou, je možné jej použít na různých soustruzích podle potřeby. Po adaptaci na soustruh jej lze snadno naprogramovat, což minimalizuje čas přípravy a optimalizuje míru využití. Jde o velmi jednoduchý způsob programování robota na parametrické bázi, což umožňuje zejména menším firmám snadný vstup do pružné automatizace.
Další ukázkou výkonných automatizačních prvků byl např. výrobní systém s lineárním LLP paletovým zásobníkem, jehož konfigurace zahrnovala dvě horizontální obráběcí centra NHx 5000 a DMC 60 H linear s lineárním paletovým zásobníkovým systémem LPP 24, z něhož jsou automaticky doplňovány obrobky pro oba stroje. LPP 24 nabízí úložný prostor pro 24 palet na dvou úrovních a díky jeho modulární konstrukci lze konfiguraci volitelně rozšířit až na umístění 99 palet. I ve standardním provedení lze připojit např. až 8 strojů v kombinaci s maximálně pěti seřizovacími stanicemi. Další modifikace jsou pak k dispozici jako speciálně přizpůsobené konfigurace. Tím se paletové systémy řady LPP stávají klíčem k pružné automatizaci pro malé a středně velké výrobní série.

Světové premiéry a novinky
Jak už bývá na Open House v Pfrontenu tradicí, nechyběly čerstvé novinky, které se na této akci představily oficiálně vůbec poprvé.
LASERTEC 75 Shape - Stroj umožňuje sofistikované laserové obrábění. Je určený výlučně na strukturování povrchu laserem - v tomto případě jde o 100W 3D vláknový laser. Jeho strukturovací rychlost je 5krát vyšší, než jakou disponují všechny konkurenční stroje. S půdorysem pouhých 8 m² je vhodný i do hodně omezených výrobních provozů, přesto ale nabízí pracovní prostor o Ø až 650 mm. Výklopný otočný NC stůl pojme obrobky o hmotnosti až 600 kg. Silnou zbraní tohoto stroje je rychlé tvarování, a to i ve volné 3D formě, ovládané řídicím systémem Siemens 840 D a uživatelsky přívětivým softwarem LaserSoft, které patří k výbavě zařízení.
DMU 50 třetí generace - Frézovací centrum DMU 50 se již dočkalo další nové generace s vylepšenou technologií pro aplikace 5osého obrábění. Kombinuje zkušenosti v 5osém frézování s technologiemi budoucnosti. Zvládá simultánní 5stranné obrábění v 5 osách, které se uplatní zejména v náročných oborech jako je letecký a automobilový průmysl nebo výroba pro zdravotnictví. Novinka nabízí rozšířený rozsah naklápění, výkonnější vřeteno a díky jednodílnému loži stroje a inovativnímu konceptu chlazení vedení a pohonů dosahuje podle výrobce extrémního stupně přesnosti, nepřekonatelného v tomto segmentu. Zvládne obrobek o hmotnosti až 300 kg a posuv 650 x 520 x 475 mm, rychloposuv 42 m/min. Výklopná osa s 30 ot.min-1, stejně jako nový NC naklápěcí otočný stůl s rozšířeným rozsahem pohybu v rozmezí -35 / +110 ° zajišťují vysokou dynamiku obrábění. Na výběr jsou motorová vřetena s rychlostí až 20 000 ot.min-1 a navíc in-line vřetena s 12 000 ot.min-1. Ve standardní verzi je nabízen zásobník s třemi desítkami nástrojových pozic, ale k dispozici je i varianta s rozšířeným zásobníkem o kapacitě až 120 nástrojů.
Univerzální centrum CLX 350 - Své portfolio výkonných základních strojů rozšiřuje nyní DMG MORI o univerzální soustružnické centrum CLX 350. Stroj představuje vysoce produktivní řešení se zajímavými parametry pro obrábění do max. Ø 320 mm. Posuv osy X je 242,5 mm a 530 mm v ose Z. Servo revolver VDI 30 nabízí prostor pro 12 nástrojů - na přání poháněných. K volitelné výbavě patří také tyčový paket pro Ø 51 - 65 mm. Dynamické vřeteno s rychlostí 5000 ot.min-1 umožňuje komplexní obrábění. Vřeteno lze rychle a jednoduše vyměnit v případě údržby. Díky kvalitním komponentům je zaručena maximální přesnost stroje. Klíčovou roli, pokud jde o přesnost a vynikající kvalitu povrchu, mají kuličkové šrouby s třídou přesnosti IT 1. Kompaktní a stabilní konstrukce stroje zaručuje maximální tuhost, a to i v okrajových oblastech obrábění. Pohotové a přitom snadné ovládání umožňuje řídicí systém Siemens.
duoBLOCK FDS - K zajímavým produktům patřil i nový duoBLOCK FDS, který výrobce rozšířil o operace broušení, jak napovídá označení FDS (Frezen, Drehen, Schleifen). Nová varianta, která k již integrovaným frézovacím a soustružnickým funkcím doplňuje i broušení, je k dispozici pro všechny stroje řady DMU / DMC FD duoBLOCK. Pro finální úpravu obrobku zaručuje nejvyšší kvalitu povrchu na úrovni až 0,4 µm. Frézování, soustružení a broušení je prováděno na jedno upnutí, což umožňuje eliminovat riziko odchylek v důsledku přechodu ze stroje na stroj.
DMC 210 - Tento stroj disponuje vysokou přesností až 3 µ. Při jeho výrobě je ruční práce základem, např. až 500 h trvá zaškrabávaní dosedacích ploch.
DMU 600 - Při vstupu do XXL centra překvapí monumentálnost zde stavěných strojů. Největší ze strojů DMU 600 disponuje 6metrovou osou X. Stroje jsou vyráběny ve dvou verzích. Jedna používá na přesuny lineární motory (tzv. gantry model), druhá disponuje systémem pohonů - pastorek / hřeben. U prvního se po valivých drahách posouvá celý portál, u druhého je pevný portál a pohybuje se stůl. Výhodou těchto strojů je, že mají možnost automatické výměny frézovacích hlav.
Největší dodaný stroj měl pojezd dlouhý až 41 m, kde byly spojené až tři stoly. Stroje vyžadují náročnou přípravu základu, nedají se umístit na tříbodové uchycení jako menší stroje. Univerzálnost stroje tkví i v použití vřetena, pro těžké obrábění se může použít převodové vřeteno, pro povrchovou úpravu vysokootáčkové vřeteno, ale s nižším výkonem. Stroje najdou primárně využití pro výrobu forem v automobilovém průmyslu.  

Petr Kostolník, Pfronten

 
Publikováno: 2. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1898 článek mě zaujal 384
Zaujal Vás tento článek?
Ano