asseco Aimtec murr

Zajímavosti ze světa notebooků

Práci i zábavu si už bez nich neumíme představit. Přitom ještě před pár desetiletími byly notebooky doslova v plenkách a dovolit si je mohla jen hrstka nejbohatších uživatelů. Podívejte se na pár zajímavostí, které jste o noteboocích nejspíš nevěděli.

 

Notebooky mají vlastní airbagy
I přestože technicky zdatnější jedinci varují před ztrátou dat a nutností zálohování, stává se, že o nenahraditelná data v notebooku přijdeme. Častým viníkem je pád notebooku, během kterého dojde k poškození pevného disku a data z této oblasti pak nelze obnovit. Jde přitom o problém, který lze snadno vyřešit vhodnou volbou komponent. Například notebooky ThinkPad mají už téměř 15 let něco jako malý airbag, který chrání disk v případě pádu. Active Protection System hlídá polohu notebooku a pokud detekuje náhlou změnu pozice, okamžitě zastaví disk a zabrání tak jeho poškození. Notebooky ThinkPad jsou také zkonstruovány tak, aby přežily pád na kterýkoliv ze svých osmi rohů za plného provozu.

Inspirace zvířecí říší
Velkou výzvou při konstrukci notebooků představoval během let vývoj systému chlazení procesoru i dalších komponent. Prakticky všichni výrobci v dnešní době kladou důraz na efektivitu chlazení při co nejtišším chodu a samozřejmě také stále větším nároku na malé rozměry ventilátorů. Pro řešení těchto problémů nemusíme chodit daleko.
Příroda totiž vymyslela řadu procesů nesmírně chytře a lidé se jejími výtvory inspirují odpradávna. Inženýři z týmu ThinkPad např. zjistili, že díky speciálnímu peří na křídlech sovy při letu prorážejí vzduch tišeji než kterýkoli jiný pták. Design ventilátoru v noteboocích ThinkPad je proto inspirován tvarem sovího křídla - díky jedinečným vrubovaným lopatkám jde o nejtišší a nejúčinnější ventilátor v historii.

Bezpečnost dat
Dokumenty a data uložené v počítačích jsou čím dál důvěrnější a jejich odcizení se v některých firmách rovná katastrofě. Notebooky ThinkPad přinesly roku 2000 jako první integrovaný bezpečnostní čip a o čtyři roky později se k nim přidalo další prvenství. Tím bylo biometrické zabezpečení s integrovanou čtečkou otisků prstů. Ani nejsofistikovanější technologie ale nedokáže ochránit notebooky před ztrátou nebo dokonce odcizením. Na všech amerických letištích se např. každý týden ztratí nebo ukradne až 12 000 notebooků, proto je lepší ten svůj nespouštět z očí. /ip/

Více informací na www.totojethinkpad.cz

 
Publikováno: 2. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1786 článek mě zaujal 364
Zaujal Vás tento článek?
Ano