asseco Aimtec murr

Elektrické pohony? S OMS je to hračka!

Jakmile ve světě automatizace uslyšíme o elektrických pohonech, okamžitě se většině z nás vybaví složitý systém vyžadující práci různých specialistů. Nemusí tomu tak být. Jako ukázka nám poslouží jednoduché elektrické pohony OMS firmy Festo. Zacházení s OMS je tak jednoduché, že dokonce můžeme mluvit o novém oboru v rámci elektrických pohonů.

 

Na začátku je vždy výběr správných komponentů. K tomu v případě OMS postačí mechanické údaje, tedy hmotnost předmětu, se kterým potřebujete pohybovat, vzdálenost a čas pro její překonání, přesnost při polohování, kterou potřebujete, a montážní poloha (svisle/vodorovně). Z těchto údajů vyplyne nejen správná mechanika (druh a velikost pohonu), automaticky je jako nedílná součást mechaniky dán také správný motor s případnou převodovkou, všechny kabely a ovladač motoru.
Ušetříte práci s výběrem, a dokonce i s nákupem, příjmem na sklad, montáží apod.
Pod jediným objednacím číslem se totiž ukrývá kompletní sada, kterou jen připevníte na určené místo ve stroji, propojíte dodanými kabely podle návodu motor a odměřování s ovladačem motoru a připojíte na napájení (viz obr. 1).
Ovladač motoru je velmi malý a účinný, nezahřívá se, a proto můžete snadno seřadit několik ovladačů v rozvaděči vedle sebe, aniž byste se zabývali jejich chlazením. Obsahuje komunikační rozhraní, do kterého se pohodlně připojíte pomocí běžného síťového kabelu z vašeho počítače.

Oživení zvládne téměř kdokoliv
Oživení je opravdu spíše zábavou než prací. Stačí totiž jen spustit internetový prohlížeč a zadat adresu, která je uvedena v návodu k OMS. Objeví se stránka, kterou OMS generuje (webový server). Ještě než poprvé rozpohybujete motor, budete dotázáni na údaje ze štítku na pohonu a systém si z cloudového úložiště automaticky natáhne správné parametry pro nastavení. Regulaci motoru tak nastavíte bez pomoci sami, a ještě k tomu optimálně pro danou úlohu.
Pak už zbývá jen vyplnit tabulku s pohyby - každá řádka obsahuje údaje o rychlosti, zrychlení, cílové poloze a případném omezení síly. Zadání poloh může probíhat i pomocí učení (tedy najetí na danou polohu ručně pomocí šipek v prohlížeči a poté její převzetí do paměti systému). Připomíná to skutečně hru, každé zadání si lze ihned vyzkoušet.
Ovládání takového pohonu je pak v režimu nazývaném „ventil“. Připomíná totiž ovládání pneumatických pohonů - např. po přivedení signálu na svorku označenou jako vstup 3 se vykoná pohyb ze 3. řádky v tabulce a po splnění úkolu se objeví signál na svorce označené jako výstup 3 - tedy podobně, jak se po sepnutí cívky na elektromagnetickém ventilu a přejetí válce sepne čidlo na válci.
Pokud se objeví úloha složitější, než uvedená, stačí ovladač přepnout do jiného režimu a povolat specialisty na elektrické pohony. Jde-li jen o přejíždění mezi několika polohami, je to skutečně snadné.
Úspory při využití OMS jsou patrné ve všech směrech - a to ještě nesmíme zapomenout na pořizovací náklady, neboť elektrické pohony skupiny OMS patří k těm jednoznačně nejlevnějším. Dalším přínosem je možnost snadno a rychle sestavit menší manipulátory (obr. 2), dokonce bez potřeby spojovacích dílů (stačí šrouby a kameny do drážky). Skupina OMS zatím obsahuje řady elektrických válců EPCO (www.festo.cz/epco), přímočarých pohonů ELGR (www.festo.cz/elgr) a otočných pohonů ERMO (www.festo.cz/ermo) a bude se brzy rozšiřovat. Ovladače motorů samozřejmě nabízí také pomocí adaptéru možnost připojení na všechny běžné průmyslové sítě. Standardem je také vybavení bezpečnostní funkcí STO.

Co z toho vyplývá?
Stojí-li před vámi úkol polohovat, neváhejte a pusťte se i vy do nového oboru - OMS. Budete překvapeni, s jak malými náklady a jak snadno a rychle dojdete k cíli.
Pohony z řady OMS budou jednou z hlavních novinek, kterou si budete moci na vlastní oči prohlédnout na veletrhu Amper 2017 v Brně. Stánek Festo naleznete v hale V, číslo 3.10 (více informací na www.festo.cz/amper).
K nejzajímavějším novinkám na veletrhu patří kromě OMS také:
- Sady pro lisování pomocí servomotorů YJKP. Můžete kompletně osadit a oživit lisovací přípravky až do 17 000 N hotovou sestavou včetně rychlého a přesného sběru dat, aniž byste potřebovali pomoc odborníků. Obsahuje totiž nejen mechaniku a motor se všemi spojovacími díly, ale také integrovaný tenzometr, silovou elektroniku, vyhodnocovací systém a nastavení pouhým seřazením potřebných operací v internetovém prohlížeči do požadované sekvence (viz obr. 3). Informace na www.festo.cz/YJKP.
- Pohony EMCA s integrovanou mechanikou, elektronikou, ovladačem motoru i softwarem (na obr. 4) - k instalaci postačí minimum kabelů a spojů. Ušetříte značné množství výbavy rozvaděče a také mnoho práce s instalací a nastavením. Informace viz www.festo.cz/EMCA.
Přijďte se na Amper podívat, určitě získáte nové poznatky a informace, které vám ve vaší práci pomohou.

 
Publikováno: 2. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1907 článek mě zaujal 371
Zaujal Vás tento článek?
Ano