asseco Aimtec murr

Bezproblémový pohyb strojů s „chytrými“ plasty

V současnosti jsou vysoce výkonné plasty využívány ve všech možných oblastech lidské činnosti. Setkáváme se s nimi v každodenním životě, např. v domácích spotřebičích, na jízdních kolech, stejně jako v průmyslu na obráběcích strojích nebo jeřábových zařízeních.

 

Ve firmě igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH s.r.o., jsou schopni přesně předpovědět životnost těchto plastů díky rozsáhlé sérii testů. Výsledky všech testů jsou dostupné online v aplikacích jak pro klasické PC, tak i pro mobilní zařízení. Dalším krokem ve vývoji těchto plastů se staly tzv. chytré plasty pro Průmysl 4.0. Jejich úkolem je usnadnit prediktivní údržbu a šetřit tak náklady v továrnách budoucnosti.   

Chytré plasty informují o své kondici
Chytré plasty rozšiřuji možnosti prediktivní údržby a zvyšují spolehlivost provozu. Inteligentní kluzné vedení drylin, energetické řetězy a kabely neustále monitorují svůj stav a dokáží poskytnout včasné varování, pokud hrozí závada. Celá řada výrobků nese označení isense a sestává z různých typů senzorů a sledovacích modulů. Po spojení s komunikačním modulem igus (ICOM) se může zahájit přímé napojení na infrastrukturu zákazníka.

Automatizovaná údržba šetří čas a peníze
Systém isense je schopný monitorovat životnost energetických řetězů, kabelů nebo lineárního vedení díky neustálému dálkovému měření a výpočtům, ve kterých využívá parametry přicházející ze systému. Tyto parametry se následně vyhodnocují a porovnávají s výsledky mnoha desítek tisíc testů získaných v testovací laboratoři firmy igus. Díky tomu je možné spolehlivě předpovědět chování dílu v reálném provozu. Pokud je překročena kritická hodnota měřených parametrů, inteligentní produkt včas odhadne zbývající životnost, což umožňuje včasnou výměnu. Systém isense může být připojen k datovému centru igus. To pak poskytuje ještě více možností, např. výpočet životnosti na míru a optimalizace obchodního procesu, tj. řízení údržby nebo objednání náhradních dílů. Díky tomu jsou náklady na údržbu nižší a výrobní proces spolehlivější. Všechny produkty isense jsou dostupné k testování.

 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1970 článek mě zaujal 388
Zaujal Vás tento článek?
Ano