asseco Aimtec murr

Fiesta ST s novým motorem

Na ženevském autosalonu představil Ford již 3. generaci sportovního modelu Fiesta ST se zcela novým tříválcovým motorem 1,5 EcoBoost o výkonu 147 kW, která se do prodeje dostane až příští rok.

 
Jde historicky o první model ST s tříválcovým motorem, který bude zároveň disponovat přepínatelnými jízdními režimy (Normal, Sport a Track). Dle zvoleného režimu se změní nejen odezva motoru, řízení stabilizačního systému, ale také zvukový projev vozu. Díky tomu je ve výbavě systém elektronického vylepšení zvuku i aktivní klapka ve výfukovém potrubí. Jako vůbec první bude tento agregát vybaven systémem deaktivace jednoho válce při částečném zatížení, což mu pomůže snížit emise CO2.
Zcela nový tříválec 1,5 EcoBoost pracuje s vysokotlakým přímým vstřikováním paliva a nezávisle proměnným časováním sacích i výfukových ventilů. Je přeplňovaný výfukovým turbodmychadlem, které vytvoří plnicí přetlak rychleji. Kombinace přímého a nepřímého vstřikování zvyšuje účinnost motoru zejména při částečném zatížení, to má za následek snížení emisí i spotřeby. Tříválcové konstrukci je vlastní příznivý průběh točivého momentu, který dosahuje vysokých hodnot již při nízkých pístových rychlostech motoru. Díky nově navrženému turbodmychadlu je minimální prodleva po sešlápnutí plynu a tím intenzivnější požitek ze sportovní jízdy. Motor dosahuje výkonu 147 kW a točivého momentu 290 Nm. Z 0 na 100 km/h zvládne za pouhých 6,7 s.
 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1804 článek mě zaujal 399
Zaujal Vás tento článek?
Ano