asseco Aimtec murr

Nové procesory se zenovým srdcem

AMD připravuje ofenzívu nejnovější generace svých procesorů s označením Ryzen, jejichž název evokuje základ v nové architektuře Zen. Zatím dominantní výrobce Intel by měl tak po čase opět dostat vážnou konkurenci v podobě nových produktů svého tradičního rivala, který zatím v inovacích několik let zaostával

 

Jako první budou novými procesory AMD vybaveny počítače v high-end a herním segmentu, což je pro výrobce prestižní záležitost, důležitá proto, aby o přednostech svých procesorů přesvědčil dodavatele počítačů. Zaměření na herní segment není náhodné - tyto počítače jako prakticky jediné zaznamenávají na PC trhu růst, a zatímco prodejům klasických PC se v souboji s přenosnými počítači v poslední době příliš nedaří, herní trh prožívá naopak výrazný vzestup.
Zároveň s prvními procesory Ryzen budou na trh uvedeny i příslušné systémy a základní desky pro tyto čipy. Následovat budou brzy i laptopové a serverové varianty. AMD se tak hodlá vrátit na scénu v plné parádě, čipy Zen podle tvůrců budou fungovat ve stolních počítačích, serverech i noteboocích.


Ve své současné podobě jsou procesory Ryzen vyráběny pomocí 14nm výrobního procesu, ale výhledově hodlá AMD čipy vyrábět pomocí 7nm procesu, ve spolupráci s firmou GlobalFoundries, která bude 7nm čipy produkovat už od příštího roku.
První série Ryzenů by podle informací AMD měla soupeřit s výkonnými intelovskými procesory Core i5 a i7, ale postupně budou na trh uváděny další modely s nimiž hodlá AMD konkurovat všem desktopovým čipům Intelu v plné škále. Ve druhé polovině roku např. firma plánuje uvést Zen čipy s kódovým označením Raven Ridge pro přenosné počítače. Nové generace procesorů AMD se dočkají i servery, pro něž je určena řada čipů s kódovým označením Naples. Ty by měly mít až 32 jader a nabídnout tak zpracování více vláken, rychlejší propustnost a větší paměťovou kapacitu serverů. Segment, kde se s novými procesory Zen naopak nesetkáme, představují mobilní zařízení - pro smartphony či tablety AMD jejich vývoj a nasazení neplánuje, hodlá se důsledně zaměřovat na výkonnější systémy a segmenty s vyšší marží.

Zcela nové a překvapivě efektivní
Nová architektura Zen je skutečně nová, nikoli evoluční zdokonalení předchozí. Vývojáři AMD na ní začali pracovat již před zhruba pěti lety prakticky od nuly, a firma si přizvala ke spolupráci skutečné špičky v oboru.
Výrobce avizuje, že Zen přinese významné zvýšení počtu instrukcí na jeden cyklus v řádu desítek procent (slibuje až 40% zlepšení), což je násobně více, než obvykle přináší nástup architektury nové generace. V prvních neoficiálních testech prováděných IT magazíny se novým čipům AMD postaveným proti nejvýkonnějším produktům dané kategorie firmy Intel podařilo dosáhnout ve srovnání s touto intelovskou konkurenci nejen srovnatelného, a v některých případech i lepšího výkonu, ale dokonce při lepší provozní efektivitě, a co je podstatné - s výrazně nižší spotřebou. Je ovšem nutno brát v úvahu, že pro tyto testy jsou často používány předsériové vzorky, jejichž parametry se mohou od finální sériové produkce dost lišit.
Při oficiálním představení nové řady se prezentoval 8jádrový procesor s 16 vlákny a frekvencí 3,4 GHz, 20 Mb cache L2 a L3 a technologií AMD sense MI, optimalizací výkonu a dynamického řízení spotřeby s ohledem na taktování, výkon a teplotu, a možností vysoce přesného ladění výkonu po 25 MHz umožňující přetaktování na ještě vyšší výkon. V tomto ohledu vybavil výrobce procesory Ryzen technologickými možnostmi, které odpovídají spíše grafickým kartám a další plus a zvýšení výkonnosti by v tomto směru mohla přinést i spolupráce procesorů Ryzen s nově připravovanými grafickými systémy Vega GPU, které by měly přijít na trh rovněž letos.

 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 2129 článek mě zaujal 416
Zaujal Vás tento článek?
Ano