asseco Aimtec murr

Hi-tech obuv pomůže dodat vlastnosti superhrdinů

Od dob, kdy se naši opičí předkové napřímili a zvykli si chodit po dvou končetinách, se rozpoutal také boj o to, jak rychle se budeme moci na svých nohou pohybovat. Zpočátku šlo o snahu uniknout predátorům, dnes je to hlavně záležitost sportovních výkonů. V průběhu vývoje lidstva se vynálezci snažili vylepšit tyto možnosti pomocí různých často kuriózních nápadů a technických zlepšováků.

 

Hřeby na běžeckých tretrách či špunty na kopačkách fotbalistů známe všichni, ovšem nejsou to zdaleka jediné možnosti, jejichž cílem je posunout hranice rychlosti jejich nositelů kupředu. Jedním z nich je i systém firmy Enko, která vybavila svou sportovní obuv řady K unikátním hi-tech systémem pružin absorbujících i přidávajících energii.

Boty, z nichž by se Pérák radoval
Pamětníci si možná vzpomenou na legendární postavu z dob protektorátních časů, kdy proti německým okupantům bojoval v dobových příbězích tajemný „český Superman“ - Pérák. Jeho fenomenální schopnosti mu umožňovaly speciální boty s mohutnými pružinami, díky nimž hladce unikal svým pronásledovatelům. Obdobný princip použil i výrobce sportovní obuvi Enko.
Jeho model K je výsledkem více než 10letého vývoje. Pomocí páčky lze přepínat parametry pro chůzi nebo běh, přičemž pozice pro chůzi umožňuje nosit boty jako normální obuv pro běžné aktivity (patentovaná podešev je vhodná pro všechny typy kroku: neutrální, pronator i supinator), zatímco v běžeckém režimu jsou parametry maximalizovány pro výkon. Optimalizuje kroky a snižuje únavu. Boty jsou konstrukčně řešeny tak, aby zabraňovaly zranění. Tuhost došlapové plochy je možné regulovat, každý uživatel si ji může nastavit a uzpůsobit dle svých potřeb. Dopad při došlapu je ztlumen, dvojice shock absorbérů po stranách každé boty dokáže ukládat energii z každého kroku pro další, kdy je energie předávána zpět do nohy. Když se kotník zvedá, pružiny jsou uzpůsobitelné podle hmotnosti běžce. Běh (i chůze) se tak podle firmy stává extrémně efektivní.

Předběhnout se snaží i konkurence
Model K není jediným projektem v úsilí pomoci běžcům zrychlit tempo. Také běžecká bota Fly firmy Ampla Sport se systémem připomínajícím odlepenou podrážku má usnadnit jejich pohyb. Podle výrobce nabízí efektivní využití síly a podporuje lepší mechaniku. Deska „powerforce" z uhlíkových vláken pomáhá klouzat noze na lepší pozici kontaktu se zemí, sbírat síly v mezipoloze a poté maximalizovat síly na odraz palce.
S obdobnými projekty přišli i další výrobci sportovního vybavení, jak dokládá např. model Springblade firmy Adidas. Ta vsadila u svého řešení, s nímž přišla v roce 2013, na soustavu pružných segmentů spodní části boty. Speciální polymerové pružiny jsou uspořádány tak, aby pomáhaly při běhu - jak uvedl Mikal Peveto z Adidas North America, „mají jeden z nejlepších poměrů vracení energie". Jejich účinnost spočívá v tom, že zatímco běžné boty (i když nejde o první pokus tohoto typu) tlačí běžce po došlápnutí zase nahoru, Springblade jej aktivně směrují dopředu, což ovšem předurčuje tuto obuvnickou specialitu hlavně pro aplikace, resp. sporty, kde je požadován rychlý pohyb vpřed (běh, skok apod.), ale ne už ve více směrech (např. míčové hry jako fotbal či košíková). Výrobce ovšem svým botám a jejich trvanlivosti věří natolik, že slibuje nezměněné parametry i po tisících uběhnutých kilometrech.
Pokud by vám ovšem tyto rychlé botky-samochodky připadaly ještě příliš pomalé, v sekci kaleidoskop na str. 55  představujeme ještě další variantu, jak se pohybovat po vlastních nohou tempem supermana.

 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 2280 článek mě zaujal 390
Zaujal Vás tento článek?
Ano