asseco Aimtec murr

Čeští zbrojaři se vracejí do světové ligy

Po letech vyklízení trhu, po rozpadu Československa, český zbrojní průmysl opět nabírá dech. Export zbraní a vojenského materiálu z Česka dosáhl v roce 2015 nový rekord: překonal hranici 15 miliard korun.

 

Většině českých výrobců letecké a pozemní armádní techniky, zbraní a výstroje pro vojáky a policisty už několik let za sebou rostou tržby a export dosahuje rekordní úrovně. Předloni, v roce 2015, posledním rokem, za který jsou zatím uváděny oficiální údaje - přesáhl obrat 15 mld. Kč (což je dvojnásobek oproti roku 2013 a historicky nejvyšší hodnota od rozdělení bývalého Československa, které patřilo mezi světové zbrojařské velmoci). Největší část (28 %) směřovala do států EU, kam české zbrojovky vyvezly předloni vojenský materiál za 4,3 mld. Kč, a do Iráku, kam bylo vyvezeno zboží v hodnotě 1,64 mld. Kč, následovaném USA (1,1 mld. Kč).
Podobná čísla očekává český zbrojní průmysl i za loňský rok, jehož výsledky oznámí Ministerstvo průmyslu a obchodu v červnu. Pro srovnání: za rok 2014 činil zbrojní vývoz 11,8 mld. Kč, a v roce 2013 hodnota exportu dosáhla 7,6 mld. Kč.
Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR koncem ledna nicméně oznámila svá čísla: export zbraní a vojenského materiálu z ČR loni podle jejích údajů stoupl o 20 až 30 % na rekordních 18,9 až 20,2 mld. Kč. Jen hodnota exportu střelných zbraní činila 3,3 mld. Kč. České zbrojařské firmy vyvezly 86 736 revolverů a samonabíjecích pistolí v hodnotě 835 mil. Kč, drtivá většina mířila do USA a dále do Jižní Afriky a Kanady. Hodnota vývozu 71 533 dlouhých zbraní dosáhla 592 mil. Kč. Letos ovšem, podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka, rozmach výrobců možná narazí na nedostatek pracovníků. „Nárůst bude, ale už ne tak rapidní. Poptávka je vysoká, ale čeští výrobci nejsou schopni ji naplnit. Jsou na hranici svých výrobních kapacit, často se jim nedaří shánět nové lidi," uvedl.

České zbraně bojují proti teroristům
K nejvýznamnějším zakázkám, které mají hlavní podíl na loňské úspěšné bilanci českého zbrojního průmyslu, patří především dodávka nevyužitých českých bitevních letounů L-159 do Iráku. Ministerstvo obrany kontrakt podpořilo vysláním instruktorů a techniků pro zácvik tamních uživatelů. Kontrakt bude pokračovat i letos dalšími dodávkami pozemního vybavení a náhradních dílů. Kromě letadel byly do Iráku, který byl loni hlavním obchodním partnerem, pokud jde o dodávky vojenského materiálu, v rámci jiných zakázek dodány i starší obrněné transportéry BVP či ruční zbraně pro pěchotu a munice. Zbrojařská skupina Czechoslovak Group dodala do Nigérie, kde tamní vláda potřebovala urychleně dozbrojit své jednotky bojující s radikály z hnutí Boko Haram, těžkou vojenskou techniku (tanky T-72, pásová obrněná vozidla BVP a raketomety) za zhruba 200 mil. Kč. V tomto případě nejde zpravidla o sofistikované pokročilé technologie, zájem je naopak o starší a vyzkoušenou techniku, nenáročnou na ovládaní, údržbu a opravy, což dokonale splňují právě zbraně používané v armádách bývalého východního bloku.
Válka proti islamismu, ať už v Sýrii, Iráku, nebo v některých afrických zemích, a obavy civilistů ze zhoršující se bezpečnostní situace zájem o produkci českých zbrojovek významně podporují, o jejich výrobky je nyní rekordní zájem. Českým zbrojařům (a jejich slovenským partnerům) se v poslední době ale daří také v asijsko-pacifickém regionu, kde získali řadu zajímavých zakázek, jako např. raketomety Vampir pro Indonésii či dodávky pro indickou armádu.

Hlavním zákazníkem je svět
Na export míří drtivá většina (90 %) produkce českých zbrojovek, z toho 10 až 30 % do zemí EU a NATO. V roce 2015 se do zemí EU z Česka vyvezl vojenský materiál za 4,3 mld. Kč, z toho největší část směřovala na Slovensko (967 mil. Kč) a do Itálie (531 mil. Kč). „Export českých zbraní do USA a také do EU výrazně vzrostl. Zejména nárůst vývozu do Spojených států je takový, že by se mohly stát naším největším obchodním partnerem,“ řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Mezi nejčastěji vyvážené zboží dvojího užití, tedy produkce pro civilisty i vojáky, patřily např. obráběcí stroje, zařízení Nanospider, přenosný detektor Explonix či hmotnostní spektrometry. Tuzemské firmy exportovaly také rastrovací elektronové mikroskopy či ochranné plynové masky a filtry. Nemalou část vývozu představují ale i čistě zbrojní komodity - zbraně a vojenský materiál. Česká zbrojovka uspěla v USA hlavně s poloautomatickými zbraněmi určenými pro ozbrojené složky, jako je samopal CZ Scorpion SI (který firma vyváží i do Afriky) a pistole s plastovým rámem P-07 a P-09. Zhruba 15 % pušek a pistolí exportovaných z Českého Brodu je sportovních. Loni firma představila např. sportovní pistoli Shadow 2, pistoli P-07 Urban Grey s tlumičem nebo malorážku CZ 452 Forest.
Hlavní český letecký výrobce, Aero Vodochody, kromě prodeje tuctu letounů L-159 irácké armádě, chystá také předání 21 L-159 americké firmě Draken International. V současné době se ale jeho aktivity soustřeďují na prioritní projekt vývoje nového letounu L-39NG a dodávky pro další letecké výrobce. Kromě různých komponentů pro vojenské stroje KC-390 a civilní CS100 a CS300 dodává Aero také kompozitní díly na letouny Airbus A400M a A350.
Kopřivnická automobilka Tatra Trucks během posledních let každoročně zvyšuje výrobu, loni např. vyrobila už více než tisícovku vozidel (celkem 1326) a plán na letošní rok počítá se 1700 vozy, které Tatra exportuje do celého světa. Na tatrováckých podvozcích funguje i řada vojenských systémů a nástaveb zahraničních zbrojovek.

Pokračovatelé slavných tradic
Úspěšně si ale čeští zbrojaři vedou i doma - Tatra loni dodala české armádě 26 vozů Tatra Tactic (dříve T-810), dalších 81 dostanou vojáci i letos. Armáda si také v nově vytvořené zbrojovce Tatra Defence Vehicle objednala dvacítku speciálně upravených transportérů Pandur. Uherskobrodská zbrojovka pokračuje v přezbrojování české armády, které loni dodala první várku útočných pušek CZ Bren 2, a také slovenské armády a policie.
Významným mezníkem bylo i založení nově vzniklé zbrojařské skupiny Czechoslovak Group (CSG), která soustřeďuje řadu firem tohoto průmyslového zaměření (včetně např. další automobilky Avia, skupiny Excalibur či pardubického výrobce radarů a špičkové elektroniky RETIA) s cílem dlouhodobě budovat skupinu průmyslových podniků v oblasti civilní i speciální výroby.
Čeští zbrojaři se však nesdružují jen na domácí půdě, ale zapojují se i do mezinárodních projektů. Např. státní firma Explosia z Pardubic, slovenská ZVS Dubnica nad Váhom a polská Dezamet Nowa Deba dokončily loni vývoj a zkoušky moderní velkorážové munice, jež byla úspěšně zavedena v polské armádě.
Pozitivní trend se odráží i v investičních plánech zbrojařů, zaměřených na rozvoj výrobní infrastruktury a jejích kapacit. Např. Česká zbrojovka Uherský Brod každoročně vyčleňuje na investice 200 až 250 mil. Kč, letos chystá investice za 225 milionů, z toho přes sto mil. Kč do vývoje. Zbrojovka nyní slaví 80 let své působnosti (výrobu zahájila 1. února 1937 a prvním produktem byl kulomet vzor 30). Tržní úspěch zaznamenala hlavně jako výrobce samopalu vz. 58. Tuto zbraň, která se na první pohled podobá sovětskému AK-47, zde vyráběli až do roku 1984. Dalším produktem byl malý samopal vz. 61 (známý jako Škorpion) a zejména pistole CZ 75 vyráběná ve statisícových počtech. /jj/

 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 2963 článek mě zaujal 432
Zaujal Vás tento článek?
Ano