asseco Aimtec murr

Těžařský průmysl překonává krizi

Po dlouhém období zvýšených aktivit, které byly ovlivňovány vysokými cenami, zažil globální ropný a plynárenský průmysl v průběhu posledních let dobu extrémní změny. Na konci roku 2015 světové komodity a trhy reagovaly na podmínky trhu a došlo k poklesu ceny ropy na 40 USD za barel, nastal dramatický pokles ve srovnání s předchozím dosahováním výnosů.

 
V tomto okamžiku akumulační účinky zpomalení ekonomického růstu v celém průmyslovém světě a rozhodnutí OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) na konci roku 2014 nesnižovat výrobu a chránit ceny byly dále umocněny pozoruhodným růstem produkce ropy a zpomalením globální poptávky. Tato „dokonalá bouře" nevyhnutelně vedla k významnému poklesu cen ropy.
Důsledky pro producenty ropy a zemního plynu byly dramatické; mnozí se předtím pustili do projektů, které tak měly malý nebo žádný ekonomický smysl. Aby pomohly v tomto období udržet svou ziskovost nebo alespoň omezovaly své ztráty, nespočet společností snížil své výdaje. Mnoho velkých projektů bylo zrušeno nebo odloženo, navrhované fúze a akvizice v odvětví těžby ropy a zemního plynu se zhroutily, protože prodávající a kupující nebyli schopni se sjednotit na zásadní dohodě.
V důsledku snížené aktivity v tomto důležitém odvětví, zažili světoví výrobci řezných nástrojů také významný pokles v podnikání. V souladu s omezenými příjmy společností byla oddělení nákupů instruována maximálně využít stávající zásoby a ke koupi řezných nástrojů přistupovali jen, když to bylo nezbytně nutné.
Navzdory globální recesi na trhu s ropou a plynem zůstalo několik důležitých sektorů, které pokračovaly na plný výkon. Aby se napomohlo účinnosti těchto frekventovaných spotřebních sektorů, výrobci řezných nástrojů budou nadále přistupovat k požadavkům nástrojů především s ohledem na pomoc při snižování nákladů výroby a další optimalizaci výrobních procesů vedoucí ke snížení doby cyklů výroby. Tyto požadavky lze plnit novou generací řezných nástrojů.
Jde o nástroje, které se mohou zprvu jevit jako dražší, ale co je důležitější, jsou v pozici přinést významné úspory.
I když řezné nástroje představují pouze 2 - 4 % celkových výrobních nákladů, mají velký vliv na celkovou účinnost procesu. Použitím dnešních inovativních nástrojů (minimálně dražších), které ale disponují delší životností a zaručují trvalé kvality opracovaných dílů, lze zajistit kratší časy cyklů, což je nezpochybnitelný ekonomický smysl.
Použití vyšších řezných rychlostí nebo univerzálnost nástrojů slučující možnosti pro více aplikací má za následek podstatné zkrácení časů cyklů a zvýšení produktivity!
Společnost Iscar nabízí celou řadu inovativních nástrojových řešení, které jsou určeny pro zjednodušení výroby, snížení nákladů a maximalizování produktivity. Řešení výroby předními produkty jakosti SUMOTEC, poskytujícími zlepšenou životnost i lepší spolehlivost nástroje při obrábění různých materiálů, v kombinaci s kompletním technickým servisem poskytovaným ze strany výrobce nástrojů Iscar je cestou správným směrem.

Nástrojová řešení pro těžařský průmysl
Hadice, opláštění, spojky, roury, vrtné tyče a vrtací hroty

Agresivní prostředí průmyslu těžby ropy a zemního plynu vyžaduje použití nejvhodnějších, vysoce kvalitních materiálů. V důsledku toho je nutné i pro obrábění dílů z těchto náročných materiálů používat to nejlepší z dostupných řezných nástrojů.
Inovativní systémová řešení firmy Iscar pro toto odvětví musejí obsahovat nástroje pro zarovnávání trubek (bezešvých i svařovaných), úpravy konců trubek do různých kónusů, výroby závitových spojů a rozličné úpravy pro aplikace těsnění.
Technologie jakostí karbidů SUMOTEC nabízí novou úroveň břitových destiček s vynikající houževnatostí a odolností proti opotřebení, vhodných pro širokou škálu aplikací, materiálů a větší výkon.

Dělení trubek a výroba kroužků
Speciální upichovací planžety a adaptéry vyráběné na míru v kombinaci s revolučním systémem Tang-GRIP zaručují extrémně tuhé upnutí břitové destičky a dokonalý proces dělení třísek. Tím je splněna podmínka nejvyšší úrovně stability umožňující obrábění při vysokých rychlostech a posuvech. Obrobené plochy vykazují vysoký stupeň přímosti a drsnosti povrchu.
Součástí balení je i široká škála upravených držáků a čepelí pro rozloučení trubky.
Více na : www.iscar.com/newarticles.aspx/countryid/1/newarticleid/159

Soustružení a závitování
Vnější a vnitřní hrubovací operace soustružení konců trub vyžaduje rychlé odstranění přebytečného materiálu s konstantními výsledky životnosti nástroje. Nástroje DOVEIQ TURN se jeví jako ideální řešení pro stroje s nižším výkonem na vřetenu. Při posuvu až 2 mm na otáčku
při menší hloubce záběru vykazují tyto rychloposuvové nástroje velmi uspokojivý odběr materiálu za časovou jednotku v porovnání s klasickými soustružnickými nástroji.
Více na: www.youtube.com/watch?v=J5MgvwE-wVg, www.youtube.com/watch?v=cj7FjxmtRDI

Multifunkční nástroje pro vnitřní soustružení a soustružení závitů konců trubek mohou významně přispět ke snížení doby výrobního cyklu a zvýšení produktivity. Tento sortiment poskytuje nástrojové řešení pro vysoce výkonné řezání závitů normy API (American Petroleum Institute) na trubkách a závitových přípojkách.

Vícebřité závitovací destičky
Vícezubové závitovací destičky jsou speciálně navrženy pro velkosériovou výrobu. Méně průchodů nutných pro výrobu závitu je právě tou žádanou časovou úsporou. Iscar nabízí širokou škálu závitových destiček pro ropný a plynárenský průmysl, určených pro většinu běžných standardních API závitů a přesnějších Prémiových profilů.

Vnější a vnitřní zkosení svaru
Firma Iscar nabízí řešení pro vnější i vnitřní úpravu a odstraňování svarů, pomocí loupacích vyměnitelných destiček pro dokončovací operace.
Řada vrtacích nástrojů SUMOCHAM Chamdrill obsahuje revoluční upínací systém, který přináší zlepšení produktivity, a zároveň umožňuje vícenásobnou indexaci vyměnitelných vrtacích hlavic. Iscar nabízí i vrtací hlavice vyráběné na zakázku - s požadovaným vrcholovým úhlem, průměrem a přesností.

Operace vrtání
Široká řada nástrojů Iscar pro vrtání poskytuje dostatečný výběr nástrojů pro technologie potřebné k výrobě komponentů těžařského průmyslu. V této oblasti je klíčem úspěšné aplikace dosažení správné volby řezné hrany, jakosti karbidu a geometrie břitu odpovídajícím právě obráběnému materiálu. Iscar nabízí kompletní řadu vrtacích nástrojů: od monolitních přes vrtáky s vyměnitelnou vrtací hlavicí nebo destičkami až po nástroje větších rozměrů s výměnnými kazetami.

Řada vrtáků CHAMIQDRILL s výměnnými hlavicemi se vyznačuje jedinečným designem a samosvorným způsobem upnutí hlavice bez potřeby upínacího příslušenství. Robustní konstrukce vrtáku s jeho konkávním designem ostří umožňuje vrtání při vysokých rychlostech a posuvech. Poskytuje velmi přesné dodržování výrobní tolerance.
Více na: www.iscar.com/newarticles.aspx/countryid/1/newarticleid/347

Operace frézování 
Inovační proces frézovacích nástrojů byl vždy středem pozornosti vývojářů Iscar. Pro všechny oblasti komponentů těžařského průmyslu lze efektivně využít nejnovější typy nástrojů. Jak pro rovinné frézování, tak i pro frézování v kruhové interpolaci, drážkování, osazování, ponorné
frézování, vysokorychlostní frézování a další řešení i na bázi speciálních nástrojů.
Více na: www.iscar.com/newarticles.aspx/countryid/1/newarticleid/162

www.iscar.cz
 
Publikováno: 25. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1742 článek mě zaujal 360
Zaujal Vás tento článek?
Ano