asseco Aimtec murr

Technologicky vyspělá výroba pro bezkonkurenční efektivitu

Automatizovaný provoz 12paletového NHX 5000 v kombinaci s vysokým krouticím momentem výkonného obráběcího centra NHX 5500 otevírá společnosti TM Elitex nové možnosti ve výrobě.

 
Historie společnosti TM Elitex sahá zpět do doby před mnoha dekádami, kdy byl český textilní průmysl v rozkvětu. Firma vyráběla stroje pro textilní průmysl východního bloku až do devadesátých let minulého století, kdy došlo ke změně politického prostředí, a trhy se začaly posouvat. V této době museli oba majitelé, Josef Saska a Ing. Milan Novotný, čelit ohromným výzvám. Museli přeměnit bývalou státem vlastněnou společnost se stovkami zaměstnanců na ziskovou obchodní jednotku s novými výrobky a technologiemi se zacílením na zcela odlišný trh. Poté, co si uvědomili, že jejich stávající strojní vybavení není schopné vyhovět požadavkům Západu na kvalitu, obrátili se na firmu DMG MORI.

Dlouhodobé spojenectví
V posledních 13 letech obě společnosti spolupracovaly na nesčetných úspěšných projektech s celkovým počtem 15 instalovaných strojů DMG MORI. Společnost TM Elitex se mezitím stala mezinárodně uznávanou výrobní společností. V současnosti se 80 % produkce firmy, obsahující díly a podsestavy pro dřevozpracující stroje, vyváží do Německa, přičemž zbývajících 20 % objednávek pochází od tuzemských obráběcích firem a výrobců pro automobilový průmysl, jako např. Škoda. „Společnost DMG MORI uměla vždycky najít to správné řešení a poskytnout nám konkurenční výhodu za neustálého zlepšování našich možností v oblasti komplexnosti a kvality," říká Josef Saska o jejich dlouhodobém partnerství s DMG MORI a doplňuje: „První frézou byl v roce 2002 stroj DMC 63V, který je stále v naší továrně a denně bez jakéhokoli problému běží na dvě směny."   
Zatímco se většina výrobků v TM Elitex opakuje, což znamená, že společnost každý měsíc dostane objednávku na určitý díl, skutečné velikosti šarží jsou malé a neustále se mění. „V nedávné době jsme se museli postavit výzvě spočívající v tom, že máme spoustu různých dílů cyklujících do výroby a z výroby, a seřizování strojů zabírá příliš mnoho času. Dále jsme kvůli neustálému rozšiřování potřebovali kapacitu navíc. V této situaci jsme se namísto do jednoho stroje rozhodli investovat do efektivního, technologicky vyspělého výrobního systému," vysvětluje Josef Saska důvody nejnovějšího nákupu firmy.

Ultrapřesný stroj, pro který čas není limitem
Řešením uvedené výzvy společnosti DMG MORI se stalo horizontální obráběcí centrum s integrovaným systémem Carrier Pallet Pool. Tato kombinace vysokorychlostního obráběcího centra a12stanicového automatizovaného výměníku palet zajišťuje bezprecedentní účinnost za současné flexibilní výroby dílů. Josef Saska se pochvalně vyjadřuje o nové investici firmy: „Tento systém významně zvýšil naši produktivitu. Můžeme bez obav přijmout každou objednávku s nejkratší dodací lhůtou a spoléhat se na tento stroj, že dokáže vyrobit díly v trvalé kvalitě a s maximální účinností." Stroj NHX 5000 je vybaven absolutními magnetickými lineárními odměřovacími pravítky ve všech osách, které zajišťují plnou regulaci v uzavřené smyčce a měřicí rozlišení 0,01 μm. Díky tomuto vysoce přesnému polohování a bytelné konstrukci uložení stroje je TM Elitex schopen vyhovět těm nejnáročnějším požadavkům na toleranci. „Vedle přesnosti a rychlosti je nejdůležitější výhodou tohoto systému to, že umíme ekonomicky vyrábět šarže i tak malé, které se skládají třeba jen ze dvou kusů. Programy a přípravky jsou připraveny a nám zbývá jen naplánovat práci, když přijde objednávka. Zbytek je zautomatizovaný. Neztrácíme čas seřizováním stroje," dodává Josef Saska.  
Jelikož zaměstnanci pracují ve společnosti pouze na dvě směny, nový automatický měnič palet také otevřel možnost výroby ve tmě. „Na konci druhé směny naši zaměstnanci naplní paletový systém materiálem, takže stroj může nepřetržitě běžet přes noc a do rána vyrobit novou sadu hotových dílů. To pro nás znamená naprosto novou úroveň produktivity." vysvětluje Josef Saska.
Další výhodou tohoto projektu je skutečnost, že NHX 5000 dosáhl denního využití 90 % za pouhých pár měsíců po zahájení výroby. To je natolik pozoruhodný výkon, který byl umožněn pouze na základě úzké spolupráce mezi DMG MORI a TM Elitex. Technologa odpovědného za nový stroj firma DMG MORI podrobila rozsáhlému školení na pracovišti, které pokrylo každý aspekt provozu. Josef Saska uvádí, že podpora tohoto školení je neocenitelná: „Jelikož paletový systém je v České republice první svého druhu, odborník na automatizaci vysvětlil našim zaměstnancům veškeré funkce, aby bylo zajištěno úplné pochopení a tedy dokonalá integrace stroje a měniče palet.

Nastavení nových norem v těžkém obrábění
Když dojde na těžkoobrobitelné materiály, jako náročné slitiny a nerez oceli, je vysoce přesné obráběcí centrum NHX 5500 špičkou ve své třídě. Zatímco tyto materiály nejsou v TM Elitexu tak frekventované jako běžné oceli a hliník, oba majitelé firmy věří, že tento stroj rovněž představuje perfektní přírůstek do jejich strojové flotily: „Tím, že jsme investovali do velmi bytelného stroje, kterým NHX 5500 je, můžeme našim zákazníkům ukázat, že naše firma je oddána nejmodernější CNC technologii a získává nové smlouvy na náročné díly, které jsme dříve nebyli schopni vyrábět."
S vřetenem se 40 kW je NHX 5500 schopen dodat až 600Nm moment a obrobit jakýkoli materiál v rekordním čase. Stroj má silný robustní základ, který tlumí vibrace, a nabízí rychlost řezu až 60 m/min. Klíčovým faktorem je ale opět účinnost, na což poukazuje Josef Saska: „Toto obráběcí centrum má vynikající kombinaci výkonu a přesnosti. Máme určité díly, které jsme dříve mohli vyrábět pouze po několikerém seřizování na dvou strojích. Se strojem NHX 5500 jsme teď schopni tyto komponenty obrobit od začátku až do konce při jednom upnutí, výsledkem čehož je snížená doba cyklu a lepší kvalita. U jednoho z uvedených dílů jsme dokonce celkový čas výroby stáhli o téměř 50 %."
Jak NHX 5000, tak NHX 5500 obsahují širokou škálu inteligentních vlastností, které zajišťují bezpečný provoz a stálý vysoký výkon. Stroje jsou např. vybaveny vnitřním systémem měření nástrojů, který chrání před nákladnou kolizí vřetene způsobenou zlomeným nástrojem. Dalším chytrým prvkem je online Messenger systém. V TM Elitex jsou jak obě nová obráběcí centra, tak i všech 15 strojů DMG MORI připojeny do systému Messenger, který technikům a manažerům umožňuje vzdáleně sledovat stav stroje, dokonce i z jejich smart telefonů.  
Do budoucna počítá Josef Saska s tím, že s těmito dvěma přírůstky v jejich strojovém parku se budou schopni vypořádat s jakýmikoli požadavky zákazníků: „Neustále inovujeme a vylepšujeme naše postupy a vyhledáváme nové výzvy. Nyní je naším zájmem posílení naší vývozní spolupráce a nalezení nových tržních segmentů, kde bychom mohli využít plný potenciál strojů NHX 5000 a NHX 5500.”
/tp/
 
Publikováno: 25. 5. 2017 | Počet zobrazení: 2260 článek mě zaujal 383
Zaujal Vás tento článek?
Ano