asseco Aimtec murr

Moderní obalové plasty Basf

Na veletrhu Interpack 2017, největší světové přehlídce balicí techniky, která proběhne od 4. do 10. května v Düsseldorfu, představí společnost Basf celou škálu produktů a inovativních řešení z oblasti obalového materiálu, který nezatěžuje životní prostředí a současně zůstává ekonomicky výhodný.

 

Zcela nový kopolyamid Ultramid Flex F38L, který bude představen na veletrhu, je částečně vyráběný na bázi bio. Jde o velmi měkkou a průhlednou látku, jež umožňuje výrobcům použít tento polyamid pro výrobu tenkých vakuových obalů. Díky tomu, že materiál je hned měkký a má nižší absorpci vody než polyamid 6, lze jej použít např. i ke zrání sýrů v sáčcích nebo v obalech s upraveným prostředím. Oproti předchozí řadě polyamidů má totiž jiný poměr kyslíku a oxidu uhličitého. Druhá polyamidová novinka je Ultramid C37LC, z něhož se vyrábí smršťovací fólie pro balení potravin. Materiál je měkčí a průhlednější než fólie vyrobené z konvenčních kopolyamidů.

Biodegradabilní bariérový obal
Jako funkční obaly na papír a kartón nabízí Basf tři různé polymery s unikátními vlastnosti: Ultramid (PA), Polybutylenterephthalat (PBT) a ecovio, biologicky rozložitelný bariérový obal.
Pro tenkostěnné, vstřikované balení potravin je určen Ultradur B1520 FC, částečně krystalický nasycený polyester používaný při výrobě jednorázových kávových kapslí. Na rozdíl od běžně používaných materiálů má řadu vylepšených vlastností. Použití PBT a PP umožňuje zcela odstranit hliníkovou fólii dříve používanou jako sekundární obal, materiál lépe odolává působení vzduchu (udržuje tak např. kávu delší dobu čerstvou), což pomáhá zvýšit trvanlivost potravinářských produktů.
Ecoflex je certifikovaný polymer, který je možné kompostovat na fosilní bázi. Je důležitou surovinou pro mnoho biologicky odbouratelných plastů. Kompostovatelnost je stěžejní vlastnost i pro další univerzální bioplast Ecovio, který se využívá především k výrobě organických sáčků na odpad a zemědělských fólií. Lze z něj ale vyrábět i pěnové obaly či produkty vyráběné vstřikováním.
K pozoruhodným produktům patří i materiály vyráběné na vodní bázi s označením Epotal a Joncryl, které představují alternativu k materiálům vyráběným pomocí rozpouštědel. Ve většině případů nabízejí stejné vlastnosti jako inkousty či lepidla vyráběné klasickou metodou. Epotal představuje nové možnosti v oblasti pružných obalových materiálů. Díky tomu, že pojiva vyráběná na vodní bázi jsou velmi pevná, je možné lamináty rovnou nařezávat. Doba vytvrzování se zkracuje na minimum, to výrazně zkrátí i dodací lhůtu materiálů. Navíc je možné tyto materiály použít i jako obaly, protože díky způsobu výroby neobsahují žádná organická rozpouštědla ani aromatické izokyanáty. Joncryl je výkonná pryskyřice, která umožňuje tiskárnám a zpracovatelům obalů přejít na technologie na bázi vody.

Plasty z obnovitelných zdrojů
Do obalového průmyslu přináší Basf také využití biomasy. Jako vstupní suroviny v rámci systému integrované produkce podniku Verbund Basf jsou využity obnovitelné nezpracované materiály, které jsou následně použity i v dalších produktech. Lze tak ušetřit fosilní zdroje a snížit emise skleníkových plynů.
Další podnik Synvia (společný podnik Basf a Avantina) chce získat vedoucí pozici v použití furan-2-karboxylové kyseliny (FCDA) a polyethylenfuoranoátu (PEF). FCDA je vyrobena z obnovitelných zdrojů a je základním kamenem pro výrobu PEF, ze kterého lze dále vyrábět potravinové obaly, fólie a plastové láhve. PEF lépe odolává působení kyslíku a CO2. Materiál vyrobený z tohoto plastu je velmi pevný a recyklovatelný.
Značka Basf Color & Effects, která bude na veletrhu prezentovat tiskařské barvy, představí produktovou řadu Metasheen - vakuovaný metalizovaný pigment umožňující dosáhnout efekty tekutého kovu či zrcadlové rysy bez použití metalizovaných substrátů nebo horkého řasení.

 
Publikováno: 26. 5. 2017 | Počet zobrazení: 2215 článek mě zaujal 415
Zaujal Vás tento článek?
Ano