asseco Aimtec murr

Novinky pod symbolem helvétského kříže

Na lednovém veletrhu Swiss Plastics Expo v Lucernu představila společnost Wittmann ukázky svých nejnovějších technologií, a to jak z oblasti vstřikovacích strojů, tak i z oblasti automatizace a periferních zařízení.

 

Z oblasti vstřikovacích technologií prezentoval rakouský výrobce dvě absolutní novinky ve svém výrobním portfoliu: servohydraulický vícekomponentní stroj řady SmartPower a MicroPower s technologií horkých vtoků. Oba stroje se vyznačují velmi vysokou energetickou účinností a přesností.

Chytré stroje a specialisté na drobnosti
Přednosti stroje SmartPower 180/525H/210L a jeho možnosti se v expozici předváděly naživo prostřednictvím ukázky výroby uzávěrů picích nádob z termoplastického a kapalného silikonu na osminásobné formě od ACH Werkzeugbau. Odebírání dílů předváděl robot W832 pro. Jde o první stroj řady Smart Power ve vícekomponentní verzi. Je osazen novým řídicím panelem UNILOG B8 s 21,5“ monitorem vybaveným funkcí SmartScreen, která umožňuje na rozdělené obrazovce sledovat a řídit dvě vstřikovací jednotky současně.
Druhá novinka, vstřikovací stroj MicroPower 15/10, jak již napovídá jeho označení, je určena především ke vstřikování malých dílů a mikrodílů. Stroje této řady se vyznačují vysokou hospodárností provozu, spolehlivostí a rychlostí prováděných úkonů. Představený MicroPower je prvním strojem této řady, který disponuje formou s horkým vtokem. Je vybaven robotem Scara W8VS2, kamerovou kontrolou a modulem tzv. čistého prostoru. Schopnosti tohoto stroje demonstroval výrobce na příkladu elektronické zástrčky z PBT produkované na osminásobné formě švýcarské firmy Kung.

Automatizace a periferní zařízení
Kromě periferií představených na vstřikovacích strojích bylo v expozici společnosti Wittmann rovněž několik samostatně vystavených periferních zařízení z jejího výrobního programu. Z oblasti automatizace zde byl k vidění např. lineární robot W833 pro s B-C servoosami. Důsledné použití lehkých konstrukcí pro tyto osy v kombinaci s pohonem, který Wittmann vyvinul speciálně pro lineární roboty, propůjčuje tomuto modelu vysokou dynamiku a zároveň výrazně snižuje spotřebu energie.
Z temperovacích zařízení představila firma modely Tempro plus D, Tempro basic a zařízení Tempro Micro vyvinuté speciálně pro stroje řady MicroPower.
Dále byly předvedeny nasávače Feedmax S3 net a Feedmax B s řídicí jednotkou Teachbox basic. Mezi exponáty nechyběla sušička ATONplus G, k jejímž přednostem patří konstantní teplota tání a vysoká energetická účinnost.

Wittmann 4.0: bezpečnost především
Dalším z klíčových veletržních témat rakouské firmy byl koncept integrace robotů a periferních zařízení v ovládacích panelech Unilog B6-B8 vstřikovacích strojů, známý jako Wittmann 4.0. Vstřikovací stroj, robot a periferní zařízení lze ovládat prostřednictvím jednotného rozhraní Windows, což umožňuje zracionalizovat interakci mezi jednotlivými zařízeními. Celý výrobní proces od přivedení a promísení materiálu přes temperování a automatizaci až po vstřikování tak lze optimálně sladit a sledovat.
S cílem vytvoření univerzálního rozhraní pracovní buňky a k důkladnému zabezpečení vstřikovacího stroje, robotů a periferních zařízení před možnými kybernetickými útoky byl vyvinut router Wittmann 4.0. Ten díky vlastnímu softwaru zajišťuje bezpečnost celého systému. K pracovní buňce mohou získat přístup pouze zařízení standardizovaná podle daných pravidel, která se mohou identifikovat prostřednictvím bezpečnostní certifikace na routeru.  /wt/

 
Publikováno: 26. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1816 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano