asseco Aimtec murr

Amper završil úspěšné čtvrtstoletí

Prvním jarním dnem 21. března začal na brněnském výstavišti mezinárodní veletrh AMPER 2017. Letošního ročníku se zúčastnilo na 600 vystavovatelů z 22 zemí světa.

 

Svým způsobem byl letošní veletrh Amper mimořádný - šlo totiž o jubilejní, 25.  ročník, který se z původní lokální výstavy stal jednou z nejvýznamnějších akcí v ČR a regionu střední Evropy v oboru. I letos tvořili zahraniční vystavovatelé podstatnou část - plnou čtvrtinu. Rekordní byla zejména účast slovenských firem, kterých přijelo do Brna celkem 55, což byla více než třetina ze 152 zahraničních vystavovatelů. Např. z Německa vystavovalo 23 firem, z Polska 17 a z Rakouska 15. Kromě našich sousedů byla řada vystavovatelů z dalších evropských i mimoevropských zemí - zastoupeny byly Francie, Švýcarsko, Itálie, Nizozemsko, Velká Británie, Irsko, Španělsko, Čína, USA, Tchaj-wan, Jižní Korea, Indie aj. Celkově veletrh obsadil plochu přes 30 300 m2 (tři výstavní pavilony: P, F a V, plus expozice na venkovních plochách.

Zlaté Ampery a ti druzí
Do soutěže o prestižní ocenění Zlatý Amper - o nejpřínosnější exponát veletrhu, byly z vystavovaných novinek nominováno téměř tři desítky exponátů. Odborná porota z nich vybrala deset finalistů (viz. blok).
Kromě oceněných exponátů byly samozřejmě k vidění i další zajímavé produkty a řešení - např. zbývající nominované exponáty, které sítem odborné poroty neprošly. I ty splnily kvalifikační kritéria a rozhodně stojí za pozornost, stejně jako řada dalších. Podívejme se na ně aspoň ve zkratce.
V kategorii Automatizace, řízení a regulace zůstalo v „semifinále” šest exponátů: Systém pro mobilní automatizaci X90 firmy B+R automatizace. Podporuje koncepci modulárního hardware i software, a je tak ideálním řídicím systémem moderních velkých užitkových vozidel a strojů pro drsná prostředí jako zemědělství, stavebnictví apod. Obstojí i v nejtěžších podmínkách s teplotami od -40 až do 85 °C, odolá vibracím, působení soli, olejů i UV záření.
U společnosti Beckhoff ČR byly nominovány hned dva exponáty: nové vysoce odolné kompaktní průmyslové PC6015-0010 s až 4jádrovým procesorem a nové moduly EtherCAT P, využívající kombinaci komunikace a napájení v jednom standardním ethernetovém kabelu.
Firma Pilz se specializací na bezpečnostní prvky soutěžila s aplikací kolaborativního robota pro přímou spolupráci s člověkem. Aplikaci tvořily průmyslový robot, řídicí systémy PSS a PNOZmulti, vizualizační software PASvis a kamerový 3D systém SafetyEYE sledující pracovní oblast robota.
V expozici Turck představili nový koncept řízení výrobních linek, který funguje na základě rozšíření osvědčené technologie V/V modulů v IP67, umožňující rozdělit celý řídicí systém do samostatných okruhů. Ty pak lze realizovat přímo na strojích bez nutnosti použít rozvaděče.
Systém automatizace pro chytrý dům SALUS iT600, který nominovala firma Thermo-control CZ, umožňuje regulovat vytápění přes internet tak, aby vytápěl pouze určené místnosti a části. Systém je možné aplikovat na dálkové ústřední topení.
Kategorie Elektroinstalace, systémy řízení a zabezpečení budov zahrnovala kromě vítězných oceněných i tři další zajímavé produkty.
Od společnosti ABB odolný kytovaný odpínač ABB ONE20 vyráběný ve 2-, 3- a 4polové verzi ve třech barevných variantách. Jde o nerozbitný odpínač s krytím IP67. Je odolný vůči UV záření a určen pro všechna vnitřní i venkovní prostředí. Obsahuje vestavěnou funkci zastavení při poruše.
Výrobní družstvo Obzor Zlín soutěžilo rovněž s vypínači, ale v unikátní retro podobě. Řada Domovní vypínače retro je reminiscencí na historické ovládací prvky z předválečné éry. Využívá vačkové přepínače s vysokou trvanlivostí.
Další byl nominován systém řízení osvětlení velkých prostor WAGO Lightning management společnosti WAGO Electric. Toto řešení kombinuje efektivitu a odolnost průmyslové techniky s uživatelsky přívětivým softwarem.
V několika kategoriích soutěžila i společnost PHOENIX CONTACT, která nominovala tři produkty: SOLARCHECK-RSD, QUINT4-PS a Proficloud. Za pozornost stojí zejména řešení SOLARCHECK RSD, které umožňuje bezpečnou práci ve fotovoltaických zařízeních. Toto řešení odpojí zařízení při instalaci, údržbě nebo v nebezpečných situacích a uvádí zařízení automaticky do bezpečného stavu a chrání před životu nebezpečným zásahem elektrickým proudem.
Další zajímavé produkty představovali exponáty nominované v sekci Osvětlovací technika. Firma LEDVANCE přihlásila unikátní řešení SubstiTUBE Conncted založené na osvětlovacích tělesech s možností bezdrátového ovládání pomocí technologie ZigBee. LED trubice pro elektromagnetické předřadníky jsou doplněny o propojený senzor pohybu, jehož prostřednictvím lze osvětlení ovládat.
Firma Greenlux měla v soutěži dvě želízka v ohni: svítidla DUST PROFI LED NG 120 45W NW a VIRGO PROFI 36W N2A NW. První typ je díky konstrukci, krytí IP65 a speciálně použitým materiálům určen do náročných průmyslových provozů. Druhý typ je inovované LED modulové interiérové svítidlo koncipované jako náhrada za klasické osvětlení s T5 zářivkami. Difuzor je tvořen UV rezistentními vysoce účinnými optickými kryty, které eliminují oslnění UGR<13.
V kategorii Měřicí a zkušební technika se nedostaly ke „zlatu" dva produkty: Multifunkční měřicí přístroj MPG 96 s TFT displejem, který měří 1- nebo 3-fázové napětí, proud, výkon a další parametry střídavé sítě, přihlášený firmou Metra Blansko. A termokamera testo 872 firmy Testo. Jde o chytrou termografii s velmi vysokou kvalitou obrazu (320 x 240 px), dobrou teplotní citlivostí a mnoha inovačními funkcemi.
Do obdobné kategorie patřila i novinka společnosti Blue Panther - odolná termokamera Fluke TiX580 s otočným displejem s rozlišením až 640 × 480 px. Dotyková 5,7” LCD obrazovka umožňuje snadno zachytit snímky i ve stísněných prostorových podmínkách. Automatické ostření s vysokou přesností vypočítává vzdálenost k určenému cíli a využití několika technologií zajišťuje automaticky zaostřené snímky v celém zorném poli, včetně např. kombinace více snímků do jednoho, či prolínání viditelného a infračerveného obrazu.
V expozici společnosti Schunk se představily jak osvědčené automatizační prvky zastoupené např. řadou pohonů ELP či nejpopulárnějšími dvouprstými mechanickými uchopovači PGN-plus, až po nejmodernější novinky, jako je inteligentní uchopovací zakončení pro kolaborativní roboty ze série JL. Ty jsou určené např. pro montáž malých elektronických součástek, mechatronické operace, ale i k použití v pro člověka nevhodných prostředích.
Společnost Bibus, která stejně jako veletrh Amper slaví letos 25 let svého vzniku, rozšířila své produktové portfolio o zastoupení třetího největšího světového výrobce elektrických motorů - firmu WEG. Nabídka zahrnuje průmyslovou řadu WEG W22, elektromotory pro výbušná prostředí W22x i hliníkové průmyslové motory řady WEG W21, včetně možnosti zákaznických úprav.

Týden ve znamení automatizace
Doprovodný program letošního veletrhu zahrnoval celou řadu akcí pro odborníky i veřejnost. Vzpomeňme např. seminář IT v průmyslu, zaměřený na MES systémy, seminář Elektronické součástky a aplikace, seminář Údržba a diagnostika, a konferenci Energie pro budoucnost, zaměřenou na efektivní nakládání s energií při jejím transportu a užití. Nebo např. Celostátní setkání elektrotechniků či konference Chytré technologie pro energetickou soběstačnost domácností i firem apod.
Prvním zahajovacím dnem veletrhu Amper odstartovala i stěžejní akce z doprovodného programu: Fórum automatizace 2017, které po celou dobu veletrhu nabízelo přednášky a diskuze na klíčová témata, jež hýbou oborem automatizace. Na každý den bylo připraveno hlavní téma zabývající se některým ze segmentů moderní automatizace a jeho uplatněním v průmyslové praxi. Ústředním tématem přednášek v rámci prvního dne konferenčního maratonu byl Internet věcí (IoT) a průmyslová informatika, přičemž podstatná část byla věnována problematice Průmyslu 4.0., kde odborníci seznamovali např. s referenční architekturou IoT řešení na platformě Microsoft Azure nebo využitím specializované IoT sítě Sigfox pro automatické systémy.
Středa byla zasvěcena robotice. VUT v Brně představilo multirobotický systém ATEROS pro autonomní nebo supervizní průzkum člověku nedostupných nebo nebezpečných oblastí, firma Foxcon zase moderní platformu Fiot pro condition monitoring a prediktivní údržbu, umožňující najít a vzájemně kombinovat informace o stavu výrobních zařízení a vyhodnocovat spotřeby energií nebo data o prostředí na halách. Softwarové řešení Siemens Tecnomatix pro návrh a optimalizaci robotických linek ukázalo, jak usnadnit optimalizaci času cyklu robotických linek, sledování spotřeby a urychlit programování robotů. K atraktivním tématům patřila i tzv. swarm robotika, která se zabývá koordinovaným fungováním celých skupin robotů.  
Na čtvrtek bylo připraveno téma Automatizace a senzorika v průmyslu a závěrečný páteční den patřil Vzdělávání v automatizaci. Zabýval se potřebami firem a možnostmi, jaké nabízí v tomto ohledu technické vzdělávání jak z pohledu studentů, tak podnikového sektoru.

Volty v pohybu - v jedné i ve dvou stopách...
K tradičním doprovodným akcím veletrhu patřil i AMPER Motion, specializovaná sekce zaměřená na oblast elektromobility. Návštěvníci měli možnost vzhlédnout nejnovější elektrické a hybridní dopravní prostředky a nejmodernější infrastrukturní zařízení pro elektromobily. Seznámit se mohli nejen s aktuálním vývojem v této oblasti, ale i osobně otestovat jízdní vlastnosti vystavených novinek. Kromě elektromobilů od Tesly, po kompletní elektrické portfolio vozidel Nissan či nejnovější elektromobily a hybridní vozy Hyundai se představily i motocykl, elektrokola či elektrické samobalanční jednokolky, dvoukolky a elektrické koloběžky. Tématu elektromobility byla věnována i odborná konference Perspektivy e-mobility. Zaměřená byla na technologický vývoj, současný stav a trendy e-mobility z technických a ekonomických hledisek.

Zlaté Ampery 2017
Smart senzor ABB - nové řešení společnosti ABB monitoruje motory, poskytuje nejdůležitější informace o jejich chodu (vibrace, teplota, hluk apod.) a umožňuje tak zvyšovat jejich provozuschopnost, životnost, výkon strojů a celkovou produktivitu. Senzorem lze osadit i již instalovaný motor. Inteligentní senzory bezdrátově přenášejí data přes šifrovací protokoly na bezpečný server, kde se analyzují pomocí speciálních algoritmů.  
smart PRO - smart protection / zásahový oděv pro hasiče nominovaný Fakultou elektrotechnickou ZČU v Plzni je určen pro likvidaci interiérových požárů i v nejnáročnějších podmínkách. Oděv je vybaven plně integrovaným elektronickým systémem, který nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje podmínky prostředí, v němž se hasič pohybuje (vnější a vnitřní teplotu, vlhkost, koncentraci výbušných a toxických plynů). Zajišťuje i měření fyziologických funkcí hasiče a vyhodnocuje jeho pozici (zda stojí, leží apod.) a polohu na mapě, a to i v místech, kde není signál GPS. K určování polohy využívá inerciální navigační systém. Všechna měřená data jsou ukládána v řídicí jednotce obleku (plní funkci tzv. černé skříňky) a zároveň bezdrátově přenášena do velitelského tabletu.
Tepelné čerpadlo pro průmyslové aplikace - exponát firmy Master Therm nabízí široký rozsah topného výkonu (7 - 48 kW) a zároveň chladicího výkonu.  Díky připojení k internetu je umožněna vzdálená online diagnostika, úprava parametrů i logování provozních stavů pro nejlepší možnou optimalizaci při daném zapojení a druhu provozu.
ATEROS - Autonomně teleprezenční robotický systém prezentovalo VUT Brno. Je určen pro autonomní nebo supervizorovaný průzkum člověku nedostupných nebo nebezpečných oblastí, či měření environmentálních parametrů. Systém tvoří řídicí stanice s jedním či více operátory a skupina heterogenních robotů (průzkumný robot, mapovací robot a dron). Multirobotický systém může být využit mj. pro tvorbu 3D mapových podkladů, zjišťování kontaminace, např. radiace, chemického a biologického znečištění či vyhledávání a zachraňování osob.
Workswell SMARTIS firmy Workswell je první zástupce tzv. inteligentních termokamer připravených pro začlenění do výrobních systémů iniciativy Průmysl 4.0. V jediném produktu je integrována termokamera, řídicí jednotka, I/O karta i TPC/IP rozhraní s webserverem s možnosti komunikace s nadřazeným systémem.

Čestná uznání:
Kamerový systém (SET DIGIK) firmy DEHN + SÖHNE je komplexní systém pro kontrolu elektrického zařízení pod napětím, zda vykazují navenek poškození nebo vady. Ulehčí práci na elektrických zařízeních nn a vn zvláště pro těžce přístupná místa.
Proline Promass Q 300 firmy Endress + Hauser - měřicí systém pro náročné aplikace vyžadující přesnost, stabilitu a robustnost v proměnlivých procesních podmínkách. Nabízí výjimečně přesné a stabilní měření hustoty a nejširší použitelný rozsah průtoků a nejnižší citlivost na změny procesního tlaku a teploty na trhu.
LEIBINGER JET3up RAPID - exponát firmy Leonardo technology je jedinou průmyslovou inkjet vysokorychlostní tiskárnou na světovém trhu, pracující na hranici fyzikálních možností. Umožňuje značení rychlostí až 1000 m/min. Přičemž tisk je jasně čitelný na různých površích materiálů. JET3up RAPID dokáže zvýšit efektivitu produkce až o 40 % oproti rychlostním inkjet tiskárnám dostupným na světovém trhu.
Mico Pro společnosti Murrelektronik CZ je nový inovativní systém zajišťující sledování proudu. Modulární konstrukce umožňuje přizpůsobit systémy přesně konkrétní aplikaci, což poskytuje příznivý poměr nákladů a užitku s využitím minimálního prostoru. Mezi další přednosti patří signalizace mezní zátěže, díky níž Mico Pro cíleně vypíná chybové kanály, aby se zabránilo úplnému výpadku a zajistila se vysoká disponibilita stroje.
Systém bezdrátového řízení veřejného osvětlení Apollo - řešení vystavované firmou T-Industry představuje komplexní systém umožňující on-line obousměrnou bezdrátovou komunikaci s jednotlivými svítidly. Tvoří jej nadřízená jednotka (RTU) Apollo a několik desítek (až stovek) podřízených jednotek SOL.

 
Publikováno: 26. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1966 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano