asseco Aimtec murr

Kuličkové šrouby z houževnaté oceli TF

Speciální ocel, kterou společnost NSK vyvinula, dostala označení Tough Steel (TF) a primárně je určená pro kuličková ložiska. Díky tomu nová řada kuličkových šroubů S-HTF nabízí ve srovnání s předchozí generací více než dvojnásobnou trvanlivost a 30% nárůst přípustného dynamického zatížení. Šroub je z nové oceli a disponuje optimalizovaným poměrem tvrdosti a pružnosti.

 
Nové kuličkové šrouby byly navrženy pro velká zatížení, např. pro osy uzavíracích mechanizmů vstřikovacích lisů, ale také pro vytlačovací a formovací lisy či pro servolisy, kde musí pohybové šrouby odolávat velkému zatížení. Předpokládá se, že poptávka po plastových dílech bude exponenciálně růst, a proto výrobci těchto komponent hledají stroje, které budou dosahovat kratších dob cyklu s vyšší produktivitou. To má vliv na elektrické lineární pohony uzavíracího mechanismu lisu, které se musí pohybovat rychleji a v závislosti na aplikaci musí vyvinout větší uzavírací sílu.
Aby NSK dokázala uspokojit požadavky výrobců, aby životnost takových strojů byla stejná nebo dokonce delší než u stávajících řešení, vyvinula kuličkové šrouby S-HTF se šroubem  a maticí vyrobenými z oceli TF. Vysoká čistota této oceli v kombinaci se speciálním tepelným zpracováním umožňuje dosáhnout větší odolnosti povrchu materiálu. To zaručuje, že při odvalování v dílech nevzniknou žádné trhliny vlivem vrubového namáhání na částečkách nečistot. Místo toho je povrch tlakem při odvalování tzv. vyhlazen.
Z výsledků provozních zkoušek bylo dokázáno, že kuličkové šrouby S-HTF mají 2,2krát větší trvanlivost (počet zdvihů) než jejich předchůdci z řady HTF. Navíc nabízejí větší dovolené dynamické zatížení. Řada S-HTF obsahuje 21 variant, které jsou dostupné s Ø hřídele 50 až 100 mm a stoupáním 10 až 60 mm (v závislosti na průměru). 
 
Publikováno: 1. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1987 článek mě zaujal 401
Zaujal Vás tento článek?
Ano