asseco Aimtec murr

Čas pro investice přichází, důležité je ale vědět, jak na to

Po několikaletém období stagnace ekonomika a průmyslová výroba opět ožívá, což je provázeno i zvýšením zájmu o investice do strojů a technologií, včetně realizace dražších a náročnějších projektů, firmy modernizují své provozy, a i české podniky začínají nastupovat trend automatizace a robotizace.

 

Jen v loňském roce vzrostla celková výše poskytnutých finančních prostředků na stroje a zařízení o 20 %, jak dokumentuje vývoj zachycený ve statistikách České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Z celkových 49,80 miliardy korun poskytnutých členy ČLFA během 1. čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu (což je o 12,9 % více než ve stejném období roku 2016), bylo 42,38 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu. Na movité a nemovité investice poskytli firmám v tomto období 25,33 mld. Kč, z toho 13,51 mld. Kč prostřednictvím leasingu a 11,82 mld. Kč formou podnikatelských úvěrů.
V oblasti leasingu movitých firemních investic opětovně posílil operativní leasing, na který (včetně krátkodobých pronájmů) uzavřely členské společnosti ČLFA v letošním prvním kvartále s podnikatelskými subjekty kontrakty v hodnotě 8,62 mld. Kč, finanční leasing vykázal za toto období hodnotu 4,89 mld. Kč. Na podnikatelské úvěry připadlo ve skupině movitých investic 11,57 mld. Kč.
V přehledu financovaných komodit v letošním prvním čtvrtletí u podnikatelských úvěrů i u leasingu pro firemní klientelu tradičně převládaly dopravní prostředky - největší objemy vykázaly osobní a užitkové vozy - stroje a zařízení (hlavně kovoobráběcí či ostatní obráběcí stroje a také zemědělské a lesnické stroje) a poté nákladní automobily.
Vzrostl zájem o factoring, jímž zajišťují společnosti ČLFA prostřednictvím postoupení krátkodobých pohledávek financování provozu firem. Výše prostředků ČLFA poskytnutých klientům v rámci factoringu v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 17,1 % na 17,05 mld. Kč a hodnota postoupených pohledávek dosáhla 31,98 mld. Kč, což představuje meziroční navýšení o 19 %. V porovnání s loňskými výsledky vzrostl v letošním prvním pololetí podíl exportního a bezregresního factoringu, při němž factoringová společnost přebírá riziko platební neschopnosti klienta. Přesto nadále převládá poptávka po tuzemském a regresním factoringu.
Oblíbenou možností je financování s využitím čerpání různých dotačních programů, jež může zajistit snížení celkových nákladů financování nebo refundaci části nákladů na pořízení vlastní investice. Financováním s podporou dotačních programů si mohou firmy uvolnit potřebné investiční prostředky pro jiné výdaje, mohou tak např. využít akčních a cenově výhodných nabídek, nebo si rozložit splátky na delší období. Tato možnost financování má však rovněž svá úskalí, a to zejména, že okruh příjemců dotací je zpravidla přesně specifikován a vymezen řadou podmínek, které splňuje jen určitá část firem, rozhodně na dotační prostředky nedosáhnou všechny. I v případě úspěšného čerpání dotací je však dalším omezením poměrně přísná kontrola dodržování stanovených podmínek a v případě jejich nesplnění hrozí citelné sankce.

Jakou cestu financování zvolit?
Pro financování strojního zařízení nebo vybavení průmyslových firem mají firmy na výběr ze dvou základních možností: pořízení strojů na leasing nebo financování pomocí úvěru. Mohou si zvolit vhodné řešení z trojice produktů: podnikatelský úvěr, operativní leasing a finanční leasing. Každý z nich má své výhody a nevýhody a vždy záleží samozřejmě především na konkrétních podmínkách.
Obecně je při zvažování, která ze zmíněných možností je výhodnější a dostupnější, obvykle považován za praktičtější řešení leasing. Každá z leasingových a úvěrových společností má ovšem své podmínky i požadavky na klienty, takže nabídky jednotlivých společností je nutno detailně pečlivě zvážit a posoudit nabízené možnosti.
Výhodou leasingu strojů a zařízení je obvykle jednodušší schvalovací proces než při získávání úvěru (pořízený stroj je po dobu leasingu majetkem poskytovatele leasingu, což je zárukou dodržování splátkového kalendáře a odpovídající platební morálky), takže cesta k fyzickému pořízení kýženého vybavení je kratší a méně komplikovaná. Je také zpravidla pružnější než klasický úvěr i v případech, kdy firma má v průběhu roku proměnné tržby a nemá jistotu, že bude schopna každý měsíc uhradit pravidelnou splátku, nebo pokud jsou rozhodujícím příjmem dotace. Jak uvedl Ing. Lukáš Švec, obchodní ředitel společnosti Unileasing, která nabízí financování strojů jako jednu ze svých hlavních služeb, je možné sjednat nerovnoměrné leasingové splátky, které kopírují průběh, což ocení zejména podnikatelé v sezónních oborech.
Nicméně jsou tu i určitá rizika, zejména při financování automobilů. Zatímco při financování úvěrem se vlastníkem příslušného stroje či zařízení stává firma ihned po nákupu a může s ním disponovat podle svých potřeb, u leasingu patří stroj leasingové společnosti a do vlastnictví provozovatele přechází až po poslední splátce. To může znamenat mj. i to, že při krádeži či havárii dostane pojistné plnění leasingová společnost, která si nejdříve odečte zisk a náklady na předčasné ukončení smlouvy a až případný zbytek pošle klientovi.
Při pořízení nového stroje leasingovou smlouvou je často nabízeno jako součást leasingu i pojištění (poskytovatel leasingu by měl dát na výběr z několika možností), které při správném nastavení může přinést řadu výhod. Například poskytuje za rozumnou cenu komplexní krytí všech pojistných událostí (tzv. all-risk pojištění) nebo je možné různé dílčí připojištění (např. na dopravu, montáž či strojní obsluhu). Například ČSOB Leasing i další leasingové firmy nabízejí výhodnější strojní pojištění hrazené ve splátkách. Tuto možnost využívají hlavně větší společnosti. Menší firmy, které se většinou snaží stlačit náklady jen na nutné minimum, volí tuto možnost jen pokud už mají (zpravidla trpkou) zkušenost s nějakou škodní událostí. Je však lepší připlatit si lepší pojištění, aby firma nebyla později zaskočena výlukami pojistného krytí.
Úvěr je další možností, jak získat potřebné prostředky na pořízení strojů a vybavení. Může být zejména při současných nízkých úrokových sazbách podstatně levnější než leasing. Banky nabízejí možnost libovolně si nastavit minimální délku splácení, včetně možnosti předčasného splacení bez sankčních poplatků či procent. V případě nepříznivého finančního vývoje a zhoršení ekonomické situace podniku je možnost stroj či zařízení odprodat a uhradit dlužnou částku nebo její podstatnou část.
Vyřízení potřebných formalit je však náročnější, komplikovanější a je nutno počítat s podrobným prokazováním bonity a platební schopnosti, požadavkem různých záruk, přičemž žadatel nemá zaručeno, že banka úvěr poskytne.
Při pořizování náročnějšího strojního vybavení, jako jsou např. obráběcí stroje či automatizované výrobní linky nebo robotizovaná pracoviště, je možné využít i nabídky přímo od výrobce - velké firmy často úzce spolupracují s některou z finančních institucí (nebo více finančními partnery) a jsou díky této spolupráci schopny pomoci sjednat zvýhodněné možnosti financování.

Evropský leasingový trh je optimistický
Nízké úrokové sazby a pokračující přísun peněz do finančního sektoru od centrálních bank posílily bez ohledu na možné dopady brexitu optimismus mezi manažery evropských leasingových společností ohledně příštího vývoje leasingového trhu, jak nasvědčují výsledky ankety European Business Confidence Survey, kterou provádí každý půlrok konzultantská společnost Invigors EMEA.
V poslední anketě uspořádané na konci loňského roku vyjádřilo 80 % respondentů názor, že během příštího půl roku bude evropský leasingový trh růst, zatímco v předchozím průzkumu prováděném o šest měsíců dříve byli evropští leasingoví manažeři méně optimističtí - o růstu bylo přesvědčeno jen 69 % dotázaných. Pokles trhu očekává nyní jen 27 % z nich, zatímco o půl roku dříve to bylo 31 %. Víceméně setrvalý stav očekávají ve výhledu na následující období respondenti v pohledávkách z leasingu po lhůtě splatnosti - 67 % se jich domnívá, že se situace nezmění (v červnu 2016 to bylo 64 %).
Také představitelé tuzemských leasingových firem sdružených v ČLFA vidí očekávaný vývoj pozitivně: „Loni hodnota financování movitých investic realizovaných prostřednictvím leasingových společností sdružených v naší asociaci stoupla meziročně o 8,4 % na více než 107 mld. korun. Vysoké nárůsty evidujeme už od roku 2014, tedy od skončení poslední recese. Očekáváme, že letos bude tento trend pokračovat. Tři základní předpoklady pro takový vývoj, tedy solidní ekonomický růst, nadbytek likvidity a s ním související historicky nízké úrokové sazby, totiž nadále přetrvávají,“ říká předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

 
Publikováno: 31. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1682 článek mě zaujal 370
Zaujal Vás tento článek?
Ano