asseco Aimtec murr

Mobilní elektrárna se vejde do batohu

Elektronická zařízení hrají důležitou roli i pro aktivity v přírodě. Jsou nezbytné pro navigaci a dokumentování vědeckých průzkumů nebo při záchranných operacích či při katastrofách. Problémem je však nabíjení na elektřině závislých zařízení při jejich dlouhodobějším nasazení v lokalitách vzdálených od civilizace.

 

V současné době jsou obvykle (kromě zásoby těžkých a objemných baterií) jediným možným řešením tohoto problému solární panely, které jsou však závislé na povětrnostních podmínkách s dostatečným slunečním zářením.
Německý designér Nils Ferber, žijící ve Švýcarsku, vytvořil vysoce mobilní, ale i velice efektivní přenosnou turbínu s označením Micro Wind. Turbína je navržena tak, aby obešla nevýhody solárních nabíječek závislých na denním světle a intenzitě slunečního záření. Může pracovat v nepříznivých povětrnostních podmínkách, a to jak ve dne, tak v noci. Zařízení je skládací a zaměřeno na kompaktnost, nízkou hmotnost a snadnost použití. Jeho koncepce integruje všechny potřebné komponenty v jednom rozložitelném přístroji, který se vejde do balíčku v podobě podlouhlého pouzdra o délce necelého půl metru.
Turbína je o 40 % lehčí než mají podobná konkurenční zařízení a lze ji sestavit a vztyčit doslova během chvilky - je konstruována tak, aby ji mohla složit a spustit jedna osoba. Konstrukce vertikálního axiálního rotoru je založena na principu tahu a tlaku. Rozvinutí turbíny se provede během několika sekund pouhým tahem teleskopické hřídele. Turbína, která je namontována na ose generátoru ve spodní části hřídele umožňuje zachytávat vítr ze všech směrů. Vyrobená energie se může ukládat v integrovaném akumulátoru nebo ji lze přímo použít k nabíjení zařízení připojeného prostřednictvím vestavěného USB portu.


Aktuální návrh je optimalizován pro použití s menšími zařízeními, vytváří konstantní výkon 5 W při rychlosti větru 18 km.h-1, nicméně systém je koncipován jako snadno škálovatelný a velikost by mohla být přizpůsobena pro různé scénáře a komunální použití.

 
Publikováno: 31. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1928 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano