asseco Aimtec murr

Pětiosý šampion a500Z firmy Makino 

Jde o nové horizontální 5osé obráběcí centrum navržené výrobcem pro požadavky výroby složitých součástí. Makino a500Z zvládá i náročné operace jako simultánní 5osé frézování či indexované obrábění. Uplatnění najde i v malosériové výrobě.

 

V současnosti se musí strojírenské firmy umět vypořádat s častými změnami modelů obráběných dílů, tím pádem také přeprogramováním, množstvím pozicování a indexování během obrábění a manuální kontrolou obrobků přímo na stroji. Díky krátké vzdálenosti mezi obrobkem a středem otáčení osy A disponuje nové centrum velkou přesností pozicování. Dále minimalizací rozdílů úrovní na přechodech při indexování, schopnosti pohybovat i těžkými polotovary. Velké zrychlení a zpomalení při simultánním 5osém obrábění zkracují dobu obrábění i přípravné neproduktivní časy.
Centrum je vybaveno vřetenem HSK-A63 s velkým krouticím momentem (303 Nm), zdvihy v ose X/Y/Z jsou 730/750/700 mm. Maximální Ø obrobku je 630 mm, výška 500 mm a hmotnost 400 kg. Efektivitu stroje zvyšují vysokorychlostní automatický přenášeč palet (APC) a funkce vodorovného podavače. Vysoce tuhá konstrukce a nízký moment setrvačnosti vřetene obráběcího centra zaručuje stejnou efektivitu, která by byla normálně očekávána u čtyřosých strojů. Stabilita a tuhost stroje jsou docíleny pevným ložem odlitým z jednoho kusu, podpěrou ve třech bodech a šikmou konstrukcí lože. Symetrická skloněná konstrukce zaručuje minimalizaci silové vazby, a tím umožňuje dosáhnout většího výkonu. Inovativní otočný stůl má minimální přesah a velkou tuhost.

Teplotní stabilita a provozní přesnost
Tepelně symetrická struktura nového centra, kombinovaná s efektivním odvodem tepla od vřetene včetně součástí (kuličkové šrouby a motory) uložení stolu, zajišťuje stabilitu stroje a přesnost obrábění i během zvýšeného provozu. Proto mají kuličkové šrouby a matice vnitřní chlazení, které zabraňuje zvýšení teploty, jež by způsobilo tepelnou deformaci a následné chyby. Momentové motory v osách B a C jsou zas vybaveny chladicím pláštěm pro potlačení teploty, čímž se omezují tepelné deformace.
K dosažení vysoké úrovně produktivity, a s tím souvisejícího velkého objemu vytvářených třísek za minutu, jsou nezbytné: účinný přívod chladicí kapaliny a odvod třísky. Na rozdíl od běžných 5osých center s naklápěcím stolem má a500Z pod stolem umístěnou širokou vanu a silný proud chladicí kapaliny z trysky umístěné nad nástrojem. Chladicí systém omývající svislé i vodorovné plochy zabraňují hromadění třísky, zajišťují její výborný odvod a zaručují, že třísky padají přímo do vany. Také paletový podavač má účinný systém pro omývání vodorovných ploch a velmi dobrý systém oplachu pro lepší odvod třísky.

Řídicí systém: PRO 6
Horizontální obráběcí centrum a500Z je vybaveno řídicím systémem Professional 6 (PRO 6) se snadným ovládáním, které zkracuje dobu zaškolení nováčků. Řídicí systém je k dosažení větší efektivity vybaven funkcí IAC (Inertia Active Control), která díky zpětné vazbě od servomotorů nastavuje optimální zrychlení a zpomalení pro specifické palety s polotovarem.
Funkce GI (Geometric Intelligence) pro pokročilé řízení pohybu zkracují celkovou dobu cyklu obrábění u dílů, jako jsou např. hydraulické ventily. GI Drilling umožňuje přejíždět vřetenu a nástroji od otvoru k otvoru po zakřivené dráze - nikoliv po pravoúhlé. Ve srovnání s běžným vrtáním soustavy děr to zkracuje neproduktivní dobu přejezdu nástroje mezi jednotlivými operacemi vrtání. Funkce GI Milling zas zvyšuje výkonnost frézování ploch díky definování tolerance zaoblení rohu pro každou dráhu frézy.
Novinka a500Z je připravena pro Průmysl 4.0, a může být integrována do stávajících systémů. Nabízí kompatibilitu s inteligentními automatizačními řešeními výrobce, včetně systémů MMC2 a VIP s 6osými roboty, stejně jako se standardními automatizační systémy dostupnými na trhu.

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1602 článek mě zaujal 366
Zaujal Vás tento článek?
Ano