asseco Aimtec murr

Evropský unikát ve službách výrobce turbín

Rotory turbín se budou v Doosan Škoda Power vyrábět na novém, v evropském měřítku unikátním zařízení, které nedávno rozšířilo strojní park plzeňského výrobce turbín. Společnost Doosan Škoda Power zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra německé firmy Georg, které umožní zkrátit dobu výroby rotoru až o polovinu.

 
Nákupem unikátního stroje, jehož pořizovací cena se pohybuje okolo 180 mil. Kč, investovala společnost Doosan Škoda Power především do kvality a zvýšení efektivity výroby, díky níž může očekávat návratnost investice do pěti let.
Podobně velké moderní obráběcí stroje Georg jsou v Evropě ještě dva. První se nachází v Německu a druhý je instalován v Rusku. V konfiguraci, v jaké byl dodán pro potřeby plzeňské společnosti, funguje jako jediný v Evropě.
Unikátní soustružnicko-frézovací centrum zastane práci tří pracovišť, které byly pro výrobu rotorů turbín až dosud nutné. Rotory při tradičním způsobu procházely celkem třemi fázemi výroby: nejprve se vysoustružily všechny rotační plochy rotoru, poté vyfrézovaly závěsy pro uchycení lopatek a nakonec se vyvrtaly vyvažovací a spojkové otvory. Na tyto operace byly potřeba tři samostatné stroje. V novém centru jsou tyto tři základní strojní operace sloučené do jednoho pracoviště. Díky příslušenství v podobě frézovacích a soustružnických hlav je oproti starým technologiím schopen soustružit o 30 % rychleji. Vrtání a frézování zvládá dokonce v čase až o polovinu kratším, díky čemuž se celková doba výroby průměrného rotoru zredukuje z dosavadních zhruba 1000 na 550 hodin. Přes 5 m vysoký, 30 m dlouhý a 10 m široký stroj je zapuštěn do masivní betonové vany a obsluhován z úrovně podlahy. Vzhledem k dobře propracované ergonometrii má obsluha osu rotace rotoru v úrovni očí. Celý řezný proces je možné sledovat pomocí tří vnitřních kamer.
Montáž a instalace stroje, který do plzeňského areálu firmy dorazil po částech, si vyžádaly zhruba dva měsíce. Další čtyři pak techničtí specialisté rodinné firmy Georg stroj zprovozňovali a ladili technologická spojení spolu s testovacím měřením a následně kompenzovali geometrické odchylky.
Ačkoli je stroj primárně určený pro výrobu rotorů, jeho využití je univerzální. Vyrábět lze rotační součásti, jako jsou rotory generátorů, papírenské válce, velká ozubená kola včetně nábojů a za určitých podmínek i klikové hřídele.
 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1617 článek mě zaujal 386
Zaujal Vás tento článek?
Ano