asseco Aimtec murr

Frézy Fourwox se čtyřnásobnou výhodou

Německá firma Pokolm Frästechnik charakterizuje svou novinku, s označením Fourwox, za frézovací systém, který i při nejmenším průměru přináší v obrábění hned čtyři benefity: vyšší rychlost, větší rozsah posuvu, hloubku řezu a vyšší výkon. Jde o vysokovýkonný frézovací systém pro hrubování a předběžné dokončovací aplikace, který bude mít premiéru na letošním veletrhu EMO v Hannoveru.

 
Díky propracovanému softwaru frézovacího systému nabízí výrobce množství zajímavých vlastností, které uživatelům umožňují postoupit do dříve nedosažitelných oblastí výkonu. Dodatečný výkon je např. možný díky zcela přepracované geometrii systému. Významným prvkem je, že i nejmenší průměr nástroje 16 mm se poprvé může pochlubit třemi vložkami. S touto novinkou lze dosáhnout hloubky řezu až do 0,75 mm a rychlostí posuvu až fz 1,2 mm/zub. Inovativní geometrie zaručuje i navzdory malému průměru nástroje maximální stabilitu při frézování.
Podobné atributy platí pro vložky. I když jde o kompaktní rozměry, poskytuje inovativní výztužná objímka kolem usazení šroubu spolu s negativním usazením vložky extrémně dlouhou životnost. Zkosené vnější okraje zároveň chrání vložky před rozkmitáním kolem obvodu. 3D třísková kapsa zaručuje optimální odstranění třísky souběžně s maximálním řezným výkonem. Rohový poloměr 1 mm znamená extrémní stabilitu při vnějším průměru nástroje - dokonce i při vysokých rychlostech posuvu. Vysoce přesné vložky mají čtyři břity. Ve čtyřech různých kombinacích stupňů/povlaků a dvěma drážkami pro čepy umožňují obrábění širokého spektra materiálů. Podle výrobce jsou optimálně vhodné pro obrábění oceli, litiny a materiálů SAH, jako je titan a Inconel.
Inovativní návrh frézovacího systému vede k výraznému snížení napětí v nástroji a zvýšené stabilitě. Systém tak nabízí i na méně výkonných strojích maximální výkon. Své schopnosti dokazuje systém i u křehkých obrobků a v práci s hlubokými dutinami, a to jak v mokrém, tak v suchém obrábění.
Nástroje Fourwox jsou k dispozici v Ø 16 až 42 mm jako koncové frézy, frézy se závity a s patentovaným systémem DuoPlug pro optimální soustřednost a maximální tuhost. Všechny disponují vnitřním přívodem chladicí kapaliny.
K dalším pozoruhodným produktům, které firma Pokolm představí v Hannoveru, patří unikátní a procesně bezpečný nástrojový systém Spinworx se samostatně rotujícími břitovými destičkami nebo rovinná fréza Mirrorworx k vytváření zrcadlově hladkých povrchů.
 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1603 článek mě zaujal 391
Zaujal Vás tento článek?
Ano