asseco Aimtec murr

Tlumení vibrací pasivně-dynamickou technologií

Výrobci nyní častěji z důvodů snížení nákladů a zvýšení pevnosti používají k obrábění monolitické polotovary. Tím je potřeba delšího vyložení nástrojů, aby dosáhly do hlubokých dutin, což má za následek vznik vibrací. Vibrace ale snižují kvalitu obráběného povrchu a rychle opotřebovávají nebo i ničí řezné nástroje.

 

Mezi rozličnými přístupy k tlumení vibrací vedou pasivně-dynamické systémy, které za využití koncepce laděného hmotového tlumení absorbují vibrace ještě předtím, než proniknou dále do nástroje a naruší proces obrábění. Laděný hmotový tlumič je součást sestavy stroje, která v protifázi rezonuje s nežádoucími vibracemi, absorbuje jejich energii a minimalizuje kmitavý pohyb.

Vibrace u obrábění
Při obrábění kovů vznikají vibrace v důsledku proměnlivých sil, které se projevují při utváření třísek. U procesu frézování jsou tyto síly patrné např. při přerušovaném záběru jednotlivých zubů, u soustružnických operací při utváření a odlamování třísek. Pasivní přístup k tlumení vibrací při obrábění kovů zahrnuje maximalizaci pevnosti prvků obráběcího systému, např. lze stroj vyrobit z pevných konstrukčních prvků, nebo jej zatížit betonem či jiným materiálem absorbujícím vibrace. Takové změny ale mají za následek vyšší hmotnost součásti.
V případě řezných nástrojů obnáší pasivní přístup k tlumení vibrací použití krátkých, pevných nástrojů a výměnu ocelových držáků nástrojů za držáky ze slinutého karbidu wolframu.

Systém Steadyline
Společnost Seco přichází se systémem Steadyline, který obsahuje předem vyladěný tlumič vibrací. Ten sestává z tlumicí hmoty vyrobené pro minimalizaci rozměrů z materiálu s vysokou hustotou, který je pomocí radiálních absorpčních prvků uložený uvnitř nástrojového držáku. Tlumič absorbuje vibrace vznikající na pracovní části nástroje a zamezí jejich přenosu do tělesa držáku.
Oproti konvenčním držákům umožňuje tento systém provádět operace s dlouhým vyložením nejméně dvakrát tak rychle, přičemž současně zlepšuje povrchovou kvalitu dílu, prodlužuje životnost nástroje a snižuje míru namáhání obráběcího stroje. Díky technologii pasivně-dynamického tlumení vibrací lze provádět i náročné aplikace, jako je obrábění s vyložením až 10krát delším, než je průměr držáku, které by jinak nebylo možné realizovat.
U systému Steadyline je hmota absorbující vibrace umístěna v přední části držáku, kde je potenciál pro vychýlení největší a tlumicí hmota může vibrace tlumit okamžitě, jakmile jsou od řezné hrany přeneseny do tělesa držáku. Systém zahrnuje rovněž krátké, kompaktní nástrojové hlavy GL, u kterých je řezná hrana umístěna blízko od tlumicí hmoty, aby se maximalizoval efekt absorpce vibrací. Steadyline lze přizpůsobit širokému spektru aplikací a jeho použití je velmi výhodné u frézování, soustružení a hrubého i jemného vyvrtávání. S jeho využitím se rozšíří možnosti výroby, zvýší se produktivita a sníží náklady.
Systém Steadyline zahrnuje komplexní nabídku pro frézování, soustružení a vyvrtávání. Pro soustružení a vyvrtávání zahrnuje 7 průměrů tělesa: 32, 40, 50, 60 a 80 mm a palcové rozměry 2,5“ a 3,0“. Pro každý průměr jsou k dispozici tři délky nástroje (6xD, 8xD a 10xD) s rozličnými typy upnutí na straně stroje. Ty zahrnují válcové stopky s Ø 32 až 80 mm, stejně jako připojení Seco-Capto a HSK-T/A.
Na držáky o Ø 50 mm a méně lze přímo nasadit nástrojové hlavy GL s kuželočelním stykem čtyřbokého prvku patentovaného připojení GL. K držákům o Ø 60 mm a větším se nástroje připojují pomocí připojení BA, které se upíná pomocí čtyř šroubů Graflex umožňujících nastavení polohy v úhlech 0°/180°.
Pro frézování jsou k dispozici konfigurace systému s vyměnitelnými frézovacími hlavami Combimaster pro Ø od 20 do 40 mm a trny pro nástrčné frézy o Ø 40 až 160 mm. Jak verze Combimaster, tak verze pro nástrčné frézy jsou vhodné na rohové, kopírovací, čelní, ponorné a kotoučové frézování s mnoha druhy břitových destiček, stejně jako na obvodové frézování a postupné interpolační zafrézování.

Tipy pro použití
Při přímém nahrazení konvenčního držáku za jednotku Steadyline může být nutné navýšit řezné podmínky, aby se vytvořily vibrace dostačující k úplnému vyvolání tlumicí odezvy systému. Je potřeba si uvědomit, že minimální obráběcí průměr musí být dostatečně velký ve vztahu k průměru držáku, aby byl umožněn správný odvod třísek. Doporučuje se použití chladicí kapaliny, aby se napomohlo odvodu třísek a minimalizoval se přenos tepla do držáku, který je na teplotu citlivý (max. provozní teplota Steadyline je 80 °C).

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1901 článek mě zaujal 428
Zaujal Vás tento článek?
Ano