asseco Aimtec murr

Hermle automatizuje své stroje i bez robotů

V Gosheimu na Open House představil německý výrobce obráběcích strojů Hermle nový manipulační systém HS flex, kterým firma reaguje na trendy automatizace Průmyslu 4.0. Systém je určen pro úkoly, které nemusí nutně vyžadovat komplexní robotický systém - přeměňují samostatné stroje na flexibilní výrobní buňky.

 

Přes rychle rostoucí počet průmyslových podniků, které usilují o více či méně komplexní automatizaci, nebo aspoň zautomatizování klíčových prvků svých provozů, existuje mnoho pracovišť, které nevyžadují taková špičková řešení. Některé firmy mohou potřebovat automatizované obrábění jen čas od času, a nemají rozpočet na nákladný robotický systém. Právě na tento široký trh je určen systém HS flex.
Systém je založen na několika součástech, které jsou dodávány jako kompletní jednotka. Pouze moduly pro ukládání obrobků jsou instalovány a nastavovány v zařízení uživatele. Proto mohou být kompletní instalace a obráběcí centra dokončena ve velmi krátkém čase.

Zatím hlavně pro nové stroje
Na rozdíl od velkých robotických systémů je HS flex k dispozici s jedním uchopovačem, ale může být rozšířen pro připojení dvou strojů Hermle s HS flex duo (dva samostatné systémy připojené mezi stroji). Je určen pro obrobky o hmotnosti až 450 kg a vhodný pro vysoce výkonné řady Hermle C 12, C 22, C 32 a C 42, stejně jako nedávno představená cenově výhodnější zařízení tzv. vstupní úrovně Performance C 250 a 5osé stroje C 400. V současné době je možné připojit HS flex pouze k těmto aktuálním modelům kvůli nedostatečné kompatibilitě softwaru a rozhraní u starších CNC strojů. Výrobce však pracuje na rozšíření, aby byl systém kompatibilní i se staršími modely strojů.
HS flex je určen pro stroje se stabilním ložem z minerálních odlitků. Konstrukce lože umožňuje instalovat pouze zpředu montované automatické systémy, proto firma vyvinula ploché ložisko pro lité minerály, kde jsou obsluhovány tři osy manipulační jednotky s ergonomickým přístupem. Otočné, zdvihací a lineární osy manipulační jednotky umožňují přesný pohyb těžkých obrobků mezi nastavovací stanicí, úložnými moduly a pracovním prostorem obráběcího centra. Aby se minimalizovaly zdroje potenciálních chyb operátora, je na nastavovací stanici předem dotazována maximální přípustná výška obrobku, čímž se zabrání vkládání obrobků s většími rozměry.

Inteligentní řízení na dotek
Zvláštní pozornost věnuje výrobce vývoji ukládacích modulů - jeden modul je instalován standardně a druhý (volitelný) lze přizpůsobit požadavkům uživatele. Moduly jsou strukturovány jako stojan, který nabízí možnost přizpůsobení uspořádání palety / obrobku. Lze nakonfigurovat až čtyři regály s kapacitou 20 paletových úložných prostor na jeden modul, přičemž je k dispozici 40 možných úložných prostor pro palety (pokud jsou nainstalovány dva moduly). S využitím tzv. úložného generátoru, který testuje jak přípustné hmotnosti, tak i rozměry, lze uspořádání skladování snadno definovat.
HS flex je řízen a spravován pomocí proprietárního systému Hermle Automation Control System (HACS), který umožňuje inteligentní správu objednávek. Je také možné jej kombinovat s informačním monitorovacím systémem, který zobrazuje stav stroje v reálném čase a lze jej zobrazit na libovolném tabletu či smartphonu.

/kb/

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1789 článek mě zaujal 361
Zaujal Vás tento článek?
Ano