asseco Aimtec murr

3D tiskový adaptér pro CNC stroje

I když produkty americké firmy Hurco nepředstavují významný díl strojového parku českých průmyslových firem, stojí technika tohoto výrobce za pozornost. Nedávno firma představila dvě zajímavosti.

 

Na posledním veletrhu IMTS prezentovala firma užitečný doplněk v podobě 3D tiskové hlavy pro CNC stroje. Uživatelé vertikálních obráběcích center Hurco tak budou mít možnost transformovat své programy WinMax na výrobu dílů na 3D tisk pro rapid prototyping přímo na svém CNC stroji s použitím volitelného, vřetenem poháněného bezdrátového příslušenství.

Rapid prototyping na CNC trochu jinak
Speciální doplňkovou 3D tiskovou hlavu, která vytlačuje plastové vlákno PLA, předvedla firma už na konferenci o aditivní výrobě. Novinka má urychlit zákazníkům jejich prototypový proces. Produkt byl navržený tak, aby jeho použití bylo snadné i pro lidi, kteří nemají žádnou zkušenost s modelováním. Do řízení stroje byla přidána podpora pro aditivní výrobu.
Software WinMax poskytuje uživatelům výkonné grafické nástroje, které umožňují rychle a efektivně vyvíjet i nejsložitější 3D tvary a struktury s využitím konverzačního programování. Jakmile je součást naprogramována, stačí zvolit tlačítko WinMax 3D Print a spustit proces výroby na CNC stroji, nebo je možné alternativně model odeslat na komerční 3D tiskárnu.
Jak zdůrazňuje výrobce, nová 3D tisková hlava přenese technologie komerčního 3D desktopového tisku na novou úroveň, která umožňuje uživatelům plně využít výhod obráběcího centra. Přenosné příslušenství je napájeno a řízeno otáčením vřetena, takže není nutno instalovat žádné kabely a lze ho snadno přesunout i do jiných obráběcích center Hurco.

Dvousloupová novinka pro přesné obrábění
Nedávno přišla firma s novým dvousloupovým obráběcím centrem BX40i. Stabilita konstrukce mostového typu a celková hmotnost stroje zajišťují výjimečnou přesnost a povrchovou úpravu. Stroj byl navržen speciálně pro výrobce forem a letecký průmysl, splňuje požadavky jakékoliv vysokorychlostní obráběcí aplikace, která vyžaduje přísnější tolerance a umožňuje stroji díky jeho konstrukčnímu řešení pracovat při optimálních rychlostech vřetena.
U konstrukce s dvojitým sloupem je menší průhyb nástroje a menší vibrace ve srovnání s jednosloupovým CNC strojem. Také jsou menší tepelné deformace, protože teplo ovlivňuje strukturu mostu v přímce místo na osách X a Y. Další výhodou je skutečnost, že vřeteno je blíže k mase stroje, což zvyšuje tuhost. Navíc je BX40i vybudován s rollery velikosti 45 na všech osách a lineární váhy jsou standardem. Hmotnost stroje je 9100 kg a posuv X/Y/Z je 700/1020/500 mm. Stůl velikosti 1000 x 700 mm snese zatížení 1000 kg.
Od standardních CNC strojů mostového typu se BX40i liší integrovaným softwarem WinMax a patentovanou technologií pohybu UltiMotion. Tento sofistikovaný softwarový systém řízení pohybu určuje optimální trajektorii pro běh nástroje a dosahuje programovaných rychlostí posuvů důsledněji, což snižuje dobu cyklu o 30 a více procent v závislosti na složitosti dílu. Rychlost obrábění v rozích je s tímto systémem 2,5krát vyšší než u konvenčního stroje, pohyb a házení stroje je sníženo o polovinu. UltiMotion se liší od obvyklých vyhlazovacích funkcí, které nabízí CAD/CAM software, a zlepšuje dokonce i CAM výstup, protože poskytuje lepší ovládání mechaniky a dynamiky stroje.
Flexibilita řízení činí obsluhu strojů Hurco mnohem produktivnějšími a pracoviště efektivnější, protože podporují více programovacích metod: konverzační programování, minimalizující dobu nečinnosti při čekání na CAD/CAM, standardní průmyslové NC programování a specifickou funkci NC/Conversational Merge (spojení NC a konverzačního programování).

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1648 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano