asseco Aimtec murr

Význam NDT roste, ale nikoli počet potřebných odborníků

Podobně jako další technické obory i oblast NDT zažívá velmi rychlý kvalitativní růst, charakteristický i postupným prolínání různých fyzikálně odlišných metod. Jejich portfolio se stále rozšiřuje a nabízí tak i možnost jejich vzájemné kombinace umožňující vývoj univerzálních zařízení.

 

Nové výzvy, např. (možná už trochu zprofanovaný) Průmysl 4.0, nebo s ním související nástup nových materiálů a technologií, jako je třeba nyní populární aditivní výroba, budou vyžadovat značné nasazení specialistů na NDT.
Přestože je potěšitelné, že špičkové specialisty na NDT lze najít i v ČR - jak prokázala např. loňská světová konference WCNDT 2016 v bavorském Mnichově, kde přes minimální účast z české strany prezentovalo 6 firem registrovaných v ČR svoje špičkové produkty a služby, které plně snesou mezinárodní srovnání - je tu však jeden zásadní problém. Přes nesporné schopnosti českých profesionálů je alarmující jejich nedostatek pro potřeby průmyslové sféry. Okruh odborníků schopných zvládnout tuto problematiku a požadavky nové doby je omezený, a nových expertů nijak výrazně nepřibývá. Jedním z důvodů je absence systematického vzdělávání zaměřeného na výchovu nové generace NDT specialistů.
Na tuto neutěšenou situaci se ČNDT snaží už dlouhou dobu upozorňovat, i na ni podle svých možností reagovat. Současná situace nás z pochopitelných výše zmíněných důvodů samozřejmě značně zneklidňuje, nicméně ČNDT je nezisková organizace, která má pouze omezené možnosti působení na odpovědné pracovníky. Pořádáme semináře, konference, finančně podporujeme účast mladých zájemců na významných mezinárodních konferencích, vydáváme nejrůznější tiskoviny (časopis, odborné brožury, plakáty), ale ani to nestačí. Dokud se nepodaří alespoň na jedné vysoké škole vybudovat obor profesně zaměřený na výchovu NDT, NDE a SHM specialistů, bude budoucnost našeho oboru stále nejasná.
Situace je o to závažnější, že z komunity specialistů na nedestruktivní testování postupně odcházejí – a to bohužel někdy i definitivně - zkušení uznávaní špičkoví odborníci, jako např. dlouholetý člen vedení ČNDT, nositel Ceny ČNDT a její čestný člen Doc. Ing. Rudolf Dubenský, CScSe, který náhle zemřel 15. června, a s nímž jsme se rozloučili 27. června letošního roku.
Naší snahou je proto probudit větší zájem o obor zejména mezi mladou generací technických specialistů. Příležitostí k tomu mohou být i různé akce, často bez přehánění světového významu, které ČNDT pořádá nebo se v jejich organizování angažuje. Díky účasti předních domácích i světových odborníků, kteří se jich zúčastní, lze získat jedinečné informace. ČR byla loni dějištěm hned několika významných událostí v oboru NDT, jako např. podzimí Evropská konference o akustické emisi (EWGAE 2016) v Praze, nebo mezinárodní konference a výstava Defektoskopie 2016 / NDE for Safety v Luhačovicích.  


Na ně navazují i letošní aktivity, zejména nadcházející 9. Mezinárodní workshop NDT odborníků a studentů, který proběhne ve dnech 9. – 11. října v Praze (připomínáme, že finální termín pro přihlášení abstraktů je 27. srpna!), a následující 47. mezinárodní konference a výstava NDT techniky DEFEKTOSKOPIE 2017 / NDE For Safety 2017. Tato akce, která se koná od 7. do 9. listopadu v Chomutově, je zaměřena na problematiku nedestruktivního zkoušení materiálů a konstrukcí ve všech oborech technické činnosti. Bude tedy ideální příležitostí k setkání všech, kteří se zajímají o výzkum, vývoj, praktické aplikace i vzdělávání a normalizaci v tomto oboru, k čemuž přispěje i související výstava nejmodernějšího vybavení a služeb v oblasti NDT. Budeme rádi, pokud přijmete naše pozvání na tuto akci, a v případě zájmu vás rádi uvítáme i mezi našimi členy. Další informace na www.cndt.cz

Pavel Mazal, prezident ČNDT

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1955 článek mě zaujal 399
Zaujal Vás tento článek?
Ano