asseco Aimtec murr

Zatmění Slunce prověří americkou energetiku

Zatímco si letos v ČR budeme 21. srpna připomínat výročí okupace „spojeneckými spřátelenými vojsky,“ solární energetiku v USA čeká o tomto datu zatěžkávací zkouška. Dojde totiž k úplnému zatmění Slunce, které zasáhne výhradně území Spojených států. 

 
Zatmění začne v severním Pacifiku a obrovský stín se začne pohybovat ráno od západu směrem na východ k pobřeží Atlantiku. Tam, kam dopadne, se dočasně prudce sníží výkon solárních parků, takže provozovatelé rozvodných sítí se budou muset připravit na obrovské výkyvy, které by mohly způsobit výpadky v dodávkách proudu nebo i zhroucení energetické sítě. Platí to především pro Kalifornii, nejbohatší a nejlidnatější stát americké Unie s více než 39 mil. obyvatel. Tamní operátor rozvodných sítí očekává, že výkon soustavy náhle spadne až o 6000 MW, což je zhruba tolik, kolik postačuje k zásobování Los Angeles.
Solární elektrárny se v USA podílejí na celkové výrobě necelým jedním procentem, ale ve slunné Kalifornii skoro desetinou. „Musíme včas připravit záložní zdroje, včetně plynových elektráren," upozorňuje Amber Motleyová, manažerka kalifornského provozovatele rozvodných sítí (California Independent System Operator). Podle ní se lze spolehnout také na vodní elektrárny. Tím spíše, že minulá zima zanechala vysoko v horách spoustu sněhu, takže letošní rok je opravdu vodnatý.
Provozovatelé rozvodných sítí v USA nyní studují zkušenosti, které před dvěma lety získala Evropa. Zatmění Slunce zde nastalo 20. března roku 2015. Díky tomu, že se na něj energetici připravili, žádné výpadky v dodávkách elektřiny nenastaly. Například Německo, kde výkon solárních parků náhle klesl z 38 200 MW na zhruba 15 000, využilo své plynové a vodní elektrárny.
V roce 1979, kdy se nad územím USA zatmělo naposledy, tedy v době, kdy politici v čele s prezidentem Jimmym Carterem lamentovali nad dopady "ropného šoku" vyvolaném politickým napětím na Blízkém východě i rostoucí poptávkou po tomto palivu, takové starosti nebyly, protože solární technologie byla ještě v plenkách. Dnes už pravidelně se opakující zatmění Slunce představuje jev, s nímž se musí v energetice vzhledem k rostoucímu podílu soláru v jejím "mixu" počítat.
/md/
 
Publikováno: 2. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1541 článek mě zaujal 344
Zaujal Vás tento článek?
Ano