asseco Aimtec murr

Vyšší inteligence chytrých plastů

Součástí výrobních standardů podle Průmyslu 4.0 je i tzv. prediktivní (předvídatelná) údržba. Právě pro tuto oblast vyvíjí společnost igus produktovou skupinu isense založenou na inteligentním řešení plastových komponentů pomocí senzorů a monitorovacích modulů.

 
Pro jednodušší a bezpečnější výrobní procesy vyvíjí igus inteligentní řešení, která včas varují před možným selháním ještě před tím, než dojde k neplánovaným a nákladným odstávkám strojů. Na letošním veletrhu Hannover Messe představila firma hned několik produktů isense, např. vylepšenou podobu isense EC.RC, nový systém pro monitoring provozního stavu energetických řetězů, dále optimalizovaný CF.Q modul pro inteligentní kabely chainflex nebo inteligentní ložiskový otočný stůl iglidur PRT.
Nový isense EC.RC (e-chain Run Control) sleduje provozní stav energetického řetězu ve vodicích žlabech dlouhých pojezdů. Senzory průběžně měří a kontrolují polohu energetického řetězu. Tímto způsobem se zabrání mechanickému poškození zařízení a zaručí se chod systému. Do rodiny inteligentních plastů patří i nový modul EC.M, který se montuje na unášeč energetického řetězu a samostatně monitoruje jeho stav, zrychlení, rychlost, teplotu a počet cyklů. Z toho lze odvodit ujetou vzdálenost a zbývající dobu životnosti. Dále byl optimalizovaný modul CF.Q, díky kterému se sbírají data z inteligentních kabelů chainflex. Na základě soustavného měření elektrických vlastností v závislosti na teplotě okolí a počtu cyklů lze včas předpovědět možnou poruchu kabelu. Komunikační modul icom zas sbírá a přenáší všechny hodnoty systému, může pracovat i pro několik systémů současně.
Inteligentní iglidur PRT ložisko pro otočné stoly je nový článek chytrých plastů. Kromě integrovaného senzoru pro monitoring otěru měří i takzvané PRT.W čidlo otěru, takže je zajištěna včasná výměna ložiska bez neplánovaných odstávek strojů, což také přispívá ke zvýšení bezpečnosti ve výrobě.
 
Publikováno: 2. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1759 článek mě zaujal 440
Zaujal Vás tento článek?
Ano